Portal
Geri git   Yenidendogus > İslam > Ashab-ı Güzin Efendilerimiz
Portal Forum Kayıt ol [Yardım Masası] Forum Kuralları Üye Listesi Konularım Cevaplarım Arama Son 24 Saatteki Konular Forumları Okundu Olarak İşaretle

Hz. Ömer,kardeş katiliyle nasıl kol kola gezdi?

Hicretin 12 senesinde Hz Ebu Bekir'in (ra) zamanında yalancı peygamber Müseyleme'ye karşı Yemame'de savaş açılmıştı Bu savaşta sahte peygamberler ve destekçileri bertaraf edilmiş, ancak Hz Ömer'in çok sevdiği fedakar kardeşi Zeyd de şehit olmuştu Baba

Seçenekler Stil
Alt 11.12.2009, 10:49   #1
dilsitan
~~DiLSuLTaN~~

dilsitan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İletiler: 8.976
Takım :
Teşekkürler: 4.751
2.581 Mesajına 4.228 kez Teşekkür Edildi
Icon18 Hz. Ömer,kardeş katiliyle nasıl kol kola gezdi?

Hicretin 12 senesinde Hz Ebu Bekir'in (ra) zamanında yalancı peygamber Müseyleme'ye karşı Yemame'de savaş açılmıştı Bu savaşta sahte peygamberler ve destekçileri bertaraf edilmiş, ancak Hz Ömer'in çok sevdiği fedakar kardeşi Zeyd de şehit olmuştu

Baba bir ana ayrı olan Zeyd'in ölümüne çok üzülen Hz Ömer (ra), bir gün Medine'de Mütemmim'le karşılaştı Mütemmim de, aynı savaşta öldürülen kardeşi Malik için içli şiirler söyleyerek gözyaşı döküyordu Hz Ömer, eğer ben de senin gibi güzel şiir söyleyebilseydim kardeşim Zeyd için içli şiirler söyler kendimi birazcık olsun teselli ederdim, dedi Mütemmim'in cevabı farklı oldu:
-Ey Ömer dedi, şayet benim kardeşim de senin kardeşin Zeyd gibi Müslümanlar safında müşriklere karşı savaşırken ölseydi ben üzüntülü şiirler söylemez, aksine sevinçli mersiyeler dizerdim Ne yazık ki benim kardeşim müşriklerin safında Müslümanlara karşı savaşırken öldürüldü Üzüntümün şiddeti imandan mahrum olarak gitmesindendir
Bu değerlendirmeyi dinleyen Hz Ömer, Beni şimdiye kadar böylesine gerçekçi sözle kimse teselli etmedi, diyerek rahatladı
Kısa bir müddet sonra Yemame'de savaşan taraflar barışı sağlayarak birçok kimse imanla şereflenmiş, hatta bazıları da Medine'ye gelerek çarşı pazar rahatça dolaşır hale bile gelmişlerdi İşte bu sırada Hz Ömer, kardeşi Zeyd'i şehit eden adamla Medine çarşısında karşı karşıya geldi Acısını içine gömerek sorusunu şöyle sordu:
-Kardeşim Zeyd'i şehit eden sen misin? Adam sakin bir sesle cevap verdi:
-Ya Ömer, dedi Üzüntünün derinliğini anlıyorum Ancak beni önce bir dinle Ben senin adaletine güveniyorum Sonra ne istiyorsan onu yap, diyerek inancını şöyle anlattı:
-Zeyd o savaşta beni küfür üzere iken öldürse de şu anda kavuştuğum iman nimetinden beni mahrum etseydi, Zeyd ne kazanırdı beni imansız olarak cehenneme göndermekle? Bununla da kalmadı devam etti:
-Ama dedi, Rabb'imin rahmetine bak ki, Zeyd'in eliyle beni cehenneme göndermedi, beni koruyup iman nasip etti Benim elimle de Zeyd'e şehitlik verip cennetin şehitlik makamına yüceltti Konuyu şöyle bağladı:
- Sen bu İlahi takdirin hangi yanından üzüntü duyuyorsun ya Ömer? Benim Zeyd'in eliyle küfür üzere ölmeyip bana iman nasip etmesinden mi, yoksa Zeyd'in savaş şartları içinde benim elimle şehit olup da cennetteki şehit makamına yükselmesinden mi? Kaldı ki işte ben artık inkardan vazgeçerek imana gelen mümin kardeşiniz olarak adaletinize teslim oluyorum Artık takdir sizin yüce adaletinizdedir! Bu sözleri derin bir tefekkürle dinleyen Hz Ömer'in bir vasfı da vakkaflıktı Yani doğruyu bulunca anında fren yapıp durmak! Yine öyle oldu Aynı vasfını burada da göstererek dedi ki:
-Şükrederim Rabb'ime ki, savaşta kardeşimin şehadetine sebep olan katiline, barışta iman nasip ederek bize din kardeşi eylemiş Adaletimize güvenerek de gelip bize teslim olmakta mahzur görmemiş Sözlerini şöyle bağlar Hz Ömer:
-Tut elimden de birlikte dolaşalım seninle Medine çarşısında Kimse seni düşmanlık duygusuyla karşılamasın bundan sonra Biz seninle din kardeşiyiz artık Savaş gitmiş barış gelmiştir! Ve savaştaki kardeş katiliyle barışta kol kola yürürler Medine sokaklarında
Anlaşılan odur ki, barışta bize güvenip iltica eden samimi insanlara karşı bizim tavrımız da, Hz Ömer misali kardeşçe olacaktır Yeter ki mültecilerimiz ilticalarında samimi olsunlar, birlik beraberliğimizin de samimi savunucusu durumuna gelmiş bulunsunlar, bir aykırı düşünceleri söz konusu olmasın

Ahmed ŞAHİN 28 Ekim 2009, Çarşamba

dilsitan isimli üye şu anda  çevrimiçi.  
Sağ taraftaki 5 üye yazdığınız bu mesaj için size teşekkür ediyor.
Acizane (12.12.2009), ilminur (11.12.2009), Katre-iMatem (11.12.2009), nur_41 (12.12.2009), semerkand (12.12.2009)

Reklamsız bir forum için sitemize destek olun...

Alt 11.12.2009, 11:36   #2
ilminur
Hüzün Denizi Yüreğim

ilminur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İletiler: 6.951
Takım :
Teşekkürler: 6.636
2.742 Mesajına 4.101 kez Teşekkür Edildi

Rabbim razı olsun inş yüreğine dert değmesin ömrüne bereket..

ilminur isimli üye şu anda çevrimdışı  
Bu Mesaj için ilminur'a Teşekkür Edenler :
dilsitan (11.12.2009)
Alt 11.12.2009, 15:10   #3
Katre-iMatem
Bir Katre_Hayat..

Katre-iMatem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Nereden: İstanbul
İletiler: 1.879
Takım :
Teşekkürler: 2.333
823 Mesajına 1.576 kez Teşekkür Edildi

Adaletin yeryüzündeki timsali HAZRETİ ÖMER onun gibi olabilmek ne mümkün onlar ki bizlere öncü ve rehber olan birer yıldız idiler hepsi Peygamberin semasından cennete kaydılar Rabbim şefaatlerine nasip eylecek hal ve kalleri bizleri nasip eyler inşaALLAH onlar gibi olamayız ama onları Allah için seviyoruz belki bu sevgi şahidimiz olur kim bilebilir? Teşekkürler canım..

Katre-iMatem isimli üye şu anda çevrimdışı  
Bu Mesaj için Katre-iMatem'a Teşekkür Edenler :
dilsitan (11.12.2009)
Alt 11.12.2009, 16:10   #4
hakan55
Portal Yerlisi

hakan55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Nereden: samsun
İletiler: 2.491
Takım :
Teşekkürler: 645
954 Mesajına 1.288 kez Teşekkür Edildi

Rabbim razı olsun...
Tasavvuf, cemaat hâlinde ve birlik içinde Allah yolunda yürümektir,topluca tövbe etmektir,topluca Yüce Allah'ı zikretmektir,topluca Hak'ka yönelmek ve birbirini Hak yolunda desteklemektir,bir Kâmil Mürşid nezaretinde topluca Yüce Allah'ın ipine yani dinine, sünnete, takvaya ve ihlasa sarılmaktır

hakan55 isimli üye şu anda çevrimdışı  
Alt 11.12.2009, 17:52   #5
dilsitan
~~DiLSuLTaN~~

dilsitan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İletiler: 8.976
Takım :
Teşekkürler: 4.751
2.581 Mesajına 4.228 kez Teşekkür Edildi

amin cümlemizden ins

dilsitan isimli üye şu anda  çevrimiçi.  

Reklamsız bir forum için sitemize destek olun...

Alt 11.12.2009, 20:57   #6
nur_41
...optimist...

nur_41 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Nereden: Nicomedia
İletiler: 2.273
Takım :
Teşekkürler: 1.607
1.035 Mesajına 1.996 kez Teşekkür Edildi

Allah razı olsun canım, ne güzel bir mana yüklü..

Allahım, maksadım Sensin; talebim hoşnutluğundur,rızandır.

Ya Nebi,
Akıp Giden Zaman İçinde 1 Kafesteyim,
Kabrim Beni Bekliyorken Dünyalık Hevesteyim,
Uyandır Artık Ya Rab!
Belki Son Nefesteyim.

nur_41 isimli üye şu anda  çevrimiçi.  
Bu Mesaj için nur_41'a Teşekkür Edenler :
dilsitan (12.12.2009)

Etiketler
hz. ömer, kardes, katili, kol kola

Seçenekler
Stil