|
|||||||
| Portal | Forum | Kayıt ol | [Yardım Masası] | Forum Kuralları | Üye Listesi | Konularım | Cevaplarım | Arama | Son 24 Saatteki Konular | Forumları Okundu Olarak İşaretle |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Administratör
![]() Üyelik tarihi: 25.08.2005
Nereden: İstanbul
İletiler: 8.969
Takım :
Teşekkürler: 725
498 Mesajına 761 kez Teşekkür Edildi
|
Oturarak su içmenin fazileti..
768. İbni Abbas radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme zemzem verdim. Onu ayakta içti.[1] 769. Nezzâl İbni Sebre radıyallahu anh şöyle dedi: Ali radıyallahu anh Bâbürrahbeye geldi ve ayakta su içti. Sonra da: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm, dedi.[2] 770. İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin zamanında, yürürken bir şey yer, ayakta iken de su içerdik.[3] 771. Amr İbni Şuaybın babasından onun da dedesinden rivayet ettiğine göre, dedesi (Abdullah İbni Amr İbni Âs) şöyle dedi: Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin ayaktayken de otururken de su içtiğini gördüm.[4] 772. Enes radıyallahu anhın rivayetine göre Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bir kimsenin ayakta su içmesini yasaklamıştır. Râvi Katâde şöyle dedi: Biz Enese, ya ayakta yemek nasıldır? diye sorduk. Enes: Ayakta yemek daha beter (veya kötüdür), dedi.[5] Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Ayakta su içmeyi yasaklamıştır ifadesi, Müslimin bir başka rivayetinde Ayakta su içmekten men etmiştir(zecere) şeklinde geçmektedir.[6] 773. Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun![7 * Ayakta su içmenin caiz oluşuna dair rivayet edilen hadisler yasaklayan hadislerden daha çoktur. İmam-ı Buhari ayakta su içmenin bir sakıncası olmadığı kanaatine varmıştır.[8] Müslümanlara su ve benzeri şeylerin alışkanlık haline getirmemek şartıyla ayakta içilebileceğini fakat oturarak içmenin daha uygun olacağı öğretilmek istenmiştir. Ayakta su içen kussun sözü kesin bir emir olmayıp haramı gerektirecek şekilde bir sakındırma değildir, demişler hadisleri nakleden alimlerimiz. Sonuç olarak çarşıda pazarda, otogar ve terminallerde, hava meydanlarında ve benzeri dünyanın değişik yerlerinde oturacak yer bulamayanlar ayakta da su ve meşrubatlarını içebilirler. Ama oturarak içmenin sağlığa daha elverişli olduğu da gözden uzak tutulmamalıdır. [9] [1] Buhârî, Hac 76, Eşribe 76; Müslim, Eşribe 117119. Ayrıca bk. Nesâî, Menâsik 166; İbni Mâce, Eşribe 21. [2] Buhârî, Eşribe 16. [3] Tirmizî, Eşribe 12. Ayrıca bk. İbni Mâce, Et`ime 25. [4] Tirmizî, Eşribe 12. Ayrıca bk. Nesâî, Sehv 100. [5] Müslim, Eşribe 113. Ayrıca bk. Tirmizî Eşribe 11. [6] Müslim, Eşribe 112, 114. [7] Müslim, Eşribe 116. [8] Tecrid tercümesi 12/55. [9] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazus-Salihin Tercümesi: 247. |
|
|
|
| Sağ taraftaki 3 üye yazdığınız bu mesaj için size teşekkür ediyor. |
| Reklamsız bir forum için sitemize destek olun... | |
|
|
#2 |
|
LA İLAHE İLALLAH
![]() Üyelik tarihi: 01.09.2005
Nereden: Ankara
İletiler: 7.051
Takım :
Teşekkürler: 2.174
1.131 Mesajına 2.579 kez Teşekkür Edildi
|
Allah razı olsun abla bu faydalı bilgiler için.
|
|
|
#3 |
|
Hz. Hamza
![]() Üyelik tarihi: 14.02.2008
Nereden: Bitlis - İstanbul
İletiler: 2.438
Takım :
Teşekkürler: 651
463 Mesajına 658 kez Teşekkür Edildi
|
|
|
|
#4 |
|
Ne Mutlu Müslüman olana..
![]() Üyelik tarihi: 24.03.2008
İletiler: 2.598
Takım :
Teşekkürler: 2.405
1.001 Mesajına 1.629 kez Teşekkür Edildi
|
bilgiller icin allah razi olsun....rabbim tüm faziletleri uygulamayi nasip etsin ins....
|
|
|
|
#5 |
|
Dost İstersen Allah Yeter
![]() Üyelik tarihi: 01.11.2005
Nereden: İstanbul - Eyüpsultan
İletiler: 4.737
Takım :
Teşekkürler: 1.550
888 Mesajına 2.176 kez Teşekkür Edildi
|
ALLAH razı olsun bu güzel bilgiler için ablam ellerinize sağlık ....
![]() Allah'a dayan,hikmete ram ol. Yol varsa budur Bilmiyorum başka yol .... ![]() ![]() Herhangi bir kimsede, gizli bir aşk derdi yoksa, o yaşıyormuş gibi görünse de, onun gönlü ve canı yoktur. O âdeta gezen, dolaşan bir ölüdür. Eğer aklın varsa, git de Hak'dan derd iste, çünkü derdsiz olmak, aşk derdine düşmemek, tedavisi imkansız bir hastalıktır. Hz. Mevlâna Muhammed Celaleddin-i Rûmî (k.s.) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Sükut_u Sonbahar
![]() Üyelik tarihi: 11.04.2007
İletiler: 11.793
Takım :
Teşekkürler: 9.565
4.092 Mesajına 5.190 kez Teşekkür Edildi
|
Emegine saglik abla bu degerli bilgiler icin cok tesekkürler
Allah(c.c)razi ve memmun olsun insaAllah Selam ve Dua ile......
|
|
|
|
#7 |
|
Özel Üye
![]() Üyelik tarihi: 24.01.2006
Nereden: Batman
İletiler: 8.570
Takım :
Teşekkürler: 109
1.129 Mesajına 2.097 kez Teşekkür Edildi
|
ALLAH cc razı olsun.ablam.
|
|
|
#8 |
|
hizmet..hicret..sehadet..
![]() Üyelik tarihi: 15.10.2007
Nereden: ankara
İletiler: 3.036
Takım :
Teşekkürler: 1.775
717 Mesajına 1.250 kez Teşekkür Edildi
|
oturarak su içildiğinde vücud un her yerine suyun minarelelri yayılarak suyun maddi manevi bereketinden yararlanılır
ayakta içilildiğinde direk bırulardan gittiği için vucudun çok az bir miktarı istifade edilir ve hastalıklara karsı su etkisini göstermeyebilir yüreğinize sağlık ablam dua ve selametle selamunalyküm |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Çırak
![]() ![]() Üyelik tarihi: 06.02.2010
Nereden: Afrika
İletiler: 34
Takım :
Teşekkürler: 28
11 Mesajına 15 kez Teşekkür Edildi
|
Allah razi olsun kardesim
Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun
|
|
|
#10 |
|
Özel Üye
![]() Üyelik tarihi: 04.07.2009
Nereden: ELAZIĞ
İletiler: 578
Takım :
Teşekkürler: 251
212 Mesajına 253 kez Teşekkür Edildi
|
Rabbim böyle sünnetlerre uyan kullarından eylesin bizi....
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| Konu Etiketleri | |
| hadiste ayakta su içme , 768 bismillahirrahmanirrahim fazileti , ayakta su içen hadis , oturarak su içmenin fazileti , |