|
|||||||
| Portal | Forum | Kayıt ol | [Yardım Masası] | Forum Kuralları | Üye Listesi | Konularım | Cevaplarım | Arama | Son 24 Saatteki Konular | Forumları Okundu Olarak İşaretle |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
sistem uzmanı
![]() Üyelik tarihi: 16.02.2010
Nereden: istanbul
İletiler: 22
Takım :
Teşekkürler: 17
11 Mesajına 36 kez Teşekkür Edildi
|
İmam Suyûtî tasavvuf ehli bir kişinin bazı özelliklerini şöyle açıklar:
Ebdal (seçkin veliler)dan olmak istersen, ahlâkını çocukların huylarına çevir; çünkü onlarda beş haslet vardır ki, onlar büyüklerde olsa elbette evliya olurlar: 1. Rızık için endişe etmezler, 2. Hastalandıklarında Halık'ı (Yaratıcıyı) kimseye şikayet etmezler, 3. Yemeği birlikte yerler (yalnız yemeyi sevmezler) 4. Korkunca (Allah korkusu) hemen gözlerinden yaş akıtırlar, 5. Kavga ettiklerinde kin tutmadan hemen barışırlar. Bayezid Bistamî tasavvuf hakkında şunları söyler: Her kim Kur'ân okur da müslümanların cenazesinde hazır bulunmaz, hastaları ziyarete gitmez, öksüzleri soruşturmaz ve buna rağmen tasavvuftan dem vurursa, onun bir sahtekâr olduğunu biliniz. Hak Teâlâ dört nesneyi dört nesnenin içinde gizlemiştir: - Evvel, rızasını taat içinde gizlemiştir. - İkinci, icabeti dua içinde gizlemiştir. - Üçüncü, hışmını günah içinde gizlemiştir. - Dördüncü, evliyasını kullar içinde gizlemiştir. Dünya, dünya ehli için aldanış üstüne aldanıştır. Ahiret, ahiret ehli için neşe üstüne neşedir. Hak sevgisi, marifet ehline nur üstüne nurdur. - Şu tasavvufî hayat asla taleple ele geçmez, ama onu ancak talep edenler ele geçirirler. - Bir mürid nara atıp hayhuy etti mi havuz olur, sükût edince inci dolu bir derya olur. - Ya olduğun gibi görün veya göründüğün gibi ol! - Bir adamın havada bağdaş kurup oturacak kadar kerametlere sahip olduğunu gözlerinizle görseniz, o adamın Allah'ın emirlerini, nehiylerini ve hudutlarını muhafaza ve Şeriat'a riayet hususunda nasıl hareket ettiğini tetkik edene kadar ona aldanmayınız. ''Ey huzura kavuşmuş insan! Sen O'ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabb'ine dön. (Seçkin) kullarım arasına katıl ve cennetime gir!'' (Fecr, 27-30) Nasrabazi şöyle demiştir: Tasavvufun aslı; Kitap ve Sünnet'e dört elle sarılmak, heva-heves ve bid'atlara tâbi olmamak, şeyhlere hürmet etmeye büyük değer vermek, (Yaradan'dan ötürü) yaratılanı mazur görmek, vird ve zikre devam etmektir. Şah-ı Nakşibend (k.s.) hazretleri müridlerine şöyle bir soru sorar: - Mürid kimdir, nasıldır? Müridleri arasında cevap veren olmayınca: - Onun içinde savaş vardır, dışında ise sulh, der. Abdulkadir Geylânî tasavvuf ehli ile ilgili şunları söyler: Ey evlat! Kâinatın her zerresinde Allah'ın güzel sanatı vardır. Bu güzel sanatların her biri Hakka vardıran delillerdir. Bu delillere yapışan herkes Hakka varabilir. Derin düşüncelere dal. Düşüncen derine kök saldıkça yükselirsin ve yücelirsin. Tevekkül Kardeşim ALLAH razı olsun senden çok güzel bir paylaşım senin konularını dört gözle bakleyenlerdenim kardeşim tevekkül devam inşaALLAH ... tasavvuh ilminin güzelliklerini ancak yaşamak lazımdır tasavvuf ehli söğüt açı gibidirler olgun başak gibidirler kalp kırmaktan gönülleri yıkıp yıkmakmaktan oldukça korkarlar Yaradılanı yaradandan ötürü severler bu söz onların şiarıdır.. tasavvuf ehlinden olabilmek yaradılanı yaradandan ötürü sevebilmek ümidi ile.. Rahmanur Rahime Emanetsin Kardeşim Tevekkül Selam ve Dua ile.. Şeyh Dasîtânî'ye sordular: - Falan kimse havada uçuyor. Dedi ki: - Çaylak ve sinek de havada uçuyor. Sordular: - Falan kimse bir an da, bir şehirden diğer şehre gidiyor. Buyurdu ki: - Şeytan, bir nefesde doğudan batıya geçiyor. Bu gibi işlerin pek değeri yoktur. Asıl yapılması murâd olan odur ki, insan, halk içinde otura, alış-veriş ede, evlene, halka karışa, fakat bir nefes dahi Allah'dan gafil olmaya... Dinle, bu ney nasil sikayet ediyor, ayriliklari nasil anlatiyor. Diyor ki: Beni kamisliktan kestiklerinden beri feryadimla kadin da aglayip inlemistir, erkek de. Ayriliktan parça parça olmus bir gönül isterim ki ask ve özlem derdini anlatayim ona. Aslindan uzak kalan kisi bulusma zamanini arar durur. "Ben her toplulukta agladim, inledim. Iyi hallilerle de es oldum, kötü hallilerle de. Herkes kendi zanninca dost oldu bana. Içimdeki sirlarimi ise kimse aramadi. Benim sirrim, feryadimdan uzak degil, fakat gözde, kulakta o isik yok. Beden candan, can da bedenden gizli degil; fakat kimseye cani görmeye izin yok. Atestir neyin bu sesi, yel degil. Kimde bu ates yok ise, yok olsun o kisi. "Ask atesidir ki neye düstü, ask coskunlugudur ki saraba düstü. Ney, bir dosttan ayrilana estir, dosttur, perdeleri perdemizi yirtti gitti. Ney kanlarla dolu bir yolun sözünü etmede. Mecnun'un ask hikayelerini anlatmada. Ney gibi bir zehri, ney gibi bir panzehiri kim gördü? Ney gibi bir solukdasi, bir hasret çekeni kim gördü?"Bu aklin mahremi, akilsizdan baskasi degildir, dile de kulaktan baska müsteri yoktur. Gamimizla günler geçti, aksamlar oldu, günler yanislarla yoldas kesildi de yandi gittiler. Günler geçip gitti ise, de ki: Geçin gidin, pervamiz yok. Sen kal ey dost, temizlikte sana benzer yok. Baliktan baska herkes suya yandi, rizki olmayanin da günü uzadikça uzadi. Ham; piskin, olgun kisinin halini hiç mi hiç anlayamaz. Öyle ise sözü kisa kesmek gerek vesselam. bunu okuyupta ders çıkaranları tebrik ederim.... konya mevlana türbesinde benim korku dolu bi anym vardy ... Tribal o dedi?in mezaryn yapma olarak yapmy?lar bi tanesini.. Oturmu? kitaby okurken yapylmy? bi heykel.. Ama baya?y bi oluyo yakla?yk 8 9 sene önce... o heykelden ben çok korkmu?tum ama acayip ?ekilde. takymdan elemanlar trendeyken ona rita adyny takmy?lardy... Trendeykende beni acayip korkutuyorlardy... Rita geliyoooo rita geliyooo ?imdi ise gülüyorum ne ilginç.... (aman ya yazdy?ymyz ?eylere bak ya..görende konunu da?ylmasy için eliniszden geleni yapmy? sancak.. Gerçi alakasyz konu ile ama olsun... )
|
|
|
|
| Sağ taraftaki 3 üye yazdığınız bu mesaj için size teşekkür ediyor. |
| Reklamsız bir forum için sitemize destek olun... | |
|
|
#2 |
|
Sükut_u Sonbahar
![]() Üyelik tarihi: 11.04.2007