Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
İNTİSÂB KEYFİYETİ VE İSTİHARE

SORU :

Bir şeyh, intisâb etmek ve tarikat almak maksadıyla huzûruna gelen bir müridine öncelikle istihâre yapmasını öğretir ve öğütler. Bilinen ve sünnet olan şekliyle müridin istihârede bulunması doğru mudur?

CEVAP:

Doğru ve dînen de uygun görülen bir husûstur.İstihâre: Kulun sıkıntı çektiği ve tereddüte düştüğü bir konuda işi Allah'a havale ederek O'ndan hayırlısını istemektir.

Halebi; «İstihâre ve iki rek'at istihare namazı nafilelerdendir.» buyurmuştur.

Hazret-i Câbir radıyallahü anh'den: Rasûlüllah sallâllahû aleyhi ve sellem Kur'ân-ı Kerim'den bir sûreyi bize nasıl öğrettiyse, bütün işlerimizde istihâre etmeyi de öylece öğretir ve şöyle buyururdu :

Sizden biriniz dünyevi bir işe yöneldiği zaman, iki rek'at nâfile namaz kılsın. Sonra da şu duayı okusun :

«Yâ İlâhi! Sen bildiğin için, senden hakkımda hayırlı olanı bildirmeni isterim. Ve kudretin yettiği için ben senden kuvvet ve tâ'at dilerim. Hayra ermemi senin büyük fazl u kereminden niyâz ederim. Çünkü sen her şeye kadirsin, bense kâdir değilim. Sen her şeyi bilirsin, bense bilemem. Sen ğayblara da tamâmen vâkıfsın.

Yâ Rabbi! Sen bilirsin, eğer bu iş; benim dinim, yaşayışım, âkıbet-i emrim, dünyâm ve âhiretim hakkında hayırlı ise bunu bana nasîb ve müyesser eyle. Sonra bunda benim için feyz ve bereket vücûda getir. Ve eğer bu iş, benim dinim, hayâtım ve âkıbet-i, emrim hakkında, dünyevi ve uhrevi husûslarda benim için bir şer ve zarar varsa bunu benden çevir. Beni de bundan çevir. Bunun için gönlümde bir meyil bırakma ve benim için hayır nerede ise müyesser
et. Sonra da beni bu mukadder hayr ile hoşnûd buyur. Ey kerim olan Halikım.»

Bu duanın ardından ihtiyâcını Cenâb-ı Hakk'a arzeder. İstihâre neticesinde hissettiği gâlib kanaat istikâmetinde hareket eder. (Halebi)

Bir başka hadiste ise: «İstihâre eden zarar görmez.İstişâre eden pişman olmaz.»

Diğer bir hadiste: «Fetvayı kalbinden iste, çünkü o hayra karşı mutmain, şerre karşı muzdarip olur. Müftiler her ne kadar fetvâ verse de, gönlünün ızdırap duyduğu şeyi yapma» buyurulmuştur.

Bu tür istihâre uyanıkken yapılabilirse de, âlimler tarafından uykuda yapılan istihâre daha uygun mütalâa edilmiştir. İki rek'at istihâre namazından sonra yukarıdaki duayı okuyan ve ihtiyâcını Hakk'ın yüce huzûruna arzeden ve öylece uyuyan mürid; rüyasında beyaz renkli temiz bir şey, Mushaf-ı şerif, mescid gibi güzel bir yer, âlim, şeyh ve benzeri büyük bir kimse görürse niyyet ettiği husûs hayırlı olacak demektir. Eğer rü'yâsmda çirkin, haram ve beğenilmeyen bir şey görürse istihâresini yedi def'aya kadar tekrar etmesi gerekir ki gördükleri şeytânî ve nefsâni bir aldatmaca olmasın. Rahmâni olsun. Zira şeytan zikir telkini ve tarikat alma gibi hayırlı bir işe teşebbüse rıza göstermez. Zikir, âyât-ı kirâm ve ahâdis-i şerife ile sâbit hayırlı ve şer'-i şerife uygun bir harekettir. Ayrıca namaz, oruç, hacc, zekât ve zikir gibi kitap ve sünnetle sâbit husûslarda istihâre yapılmaz. Bunun dışında meşâyih-ı kirâm, hayırlı bir işin zamanlaması ve şeyhin seçimi gibi konularda istihârenin müstehap olduğuna hükmetmişlerdir. Yapılması düşünüien ve neticesi hakkında tereddüde dü'- şülen diğer hayırlı işler konusunda istihâre yapılması, işin Hakk'a havâle edilerek hayırlı olanın istenmesi daha uygun görülmüştür.

Nitekim bir hadis-i şerifte: «Bir işi iyice düşünüp karar verdikten sonra neticesini hayır görürsen yap. Zararlı görürsen o işten vaz geç, yapma» buyurulmuştur.

Üst Alt