Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
Risalelerde bu konu do rudan ele alınmaz. Ancak kâmil bir insanda olması gereken vasıflar risalelere serpiştirilmiş haldedir. Bu konuda alt yapısı olan biri bu ölçülerden fevkalede yararlanır. Mesela, "Umuma el atmak, umumu terk etmek demektir." Her sahada başarılı olmaya çalışmak, daha işin başında başarısızlı a mahkumiyettir.

Bir kimse terzili i seçmişse en iyi elbiseleri dikmeye çalışmalı; ö retmen olmuşsa dersini en güzel şekilde anlatmalı; üniversitede araştırmacıysa, kendi alanında nobel ödülü almaya yönelmelidir.

"Büyük adam her şeyde büyük olmak lazım gelmez. Herkes kendi san'atında büyüktür" hükmü, mühim bir gerçe i dile getirir. Gayet lezzetli yemekler yapan bir aşçı, tu la nasıl yapıldı ını bilmese de şanına leke gelmez.

Başka misal:
"Bir adamın kıymeti himmeti nisbetindedir. Kimin himmeti milleti ise, o kimse tek başıyla küçük bir millettir."

Hz. Peygamberin en yakın arkadaşı ve hicretteki yoldaşı Hz. Ebubekir, peygamberden aldı ı şefkat dersiyle şöyle dua eder: "Ya Rabb, beni cehennemine al ve vücudumu orada öyle büyüt, öyle büyüt ki, ehl-i imana yer kalmasın!"

Bediüzzamandan bir başka, himmet ve hamiyet dersi:

"Beni, nefsini kurtarmayı düşünen hodgam bir adam mı zannediyorlar? Ben cemiyetin imanını kurtarmak yolunda dünyamı da feda ettim, ahiretimi de... Gözümde ne cennet sevdası var, ne cehennem korkusu. Cemiyetin imanı namına bir Said de il, bin Said feda olsun! Kur'anımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selamette görürsem, cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım. Çünkü vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur."

"...O lum yoktur ki yalnız o lumu düşüneyim. Bendeki fıtrî olan bu ziyade acımaklık ve şefkatle, binler Müslüman evlatlarının, hatta masum hayvanların teellümlerine karşı dahi bir rikkat, bir elem o sırr-ı şefkatle hissediyorum. Hususi bir hanem yoktur ki fikrimi yalnız ona hasredeyim. Belki bu memleket ile ve belki âlem-i İslamın kıt'asıyla hanem gibi hamiyet-i İslamiye noktasında alakadarım. Ve o iki büyük hanedeki dindaşlarımın elemleriyle müteellim ve firaklarıyla mahzun oluyorum."

Aslında gerçek mutluluk başkalarını mutlu etmekten geçer. Mesela, kamil bir zatın aç ve muhtaç insanlara verdi i ziyafetten almış oldu u haz, onların yemekten aldı ı hazdan daha fazladır.

Nur Külliyatında, ihlas, muhabbet, uhuvvet, meşveretle hareket etmek, işi ehline bırakmak, kainattaki fıtrat kanunlarına uygun hareket etmek, dünyanın hikmet dünyası olu unu unutmayıp sebeplere tam riayet etmek, neticeleri rıza ile karşılamak, sabır, insanlara kabiliyetlerine göre hitap etmek,  gibi hem dünya hem ahiret saadetine vesile olacak nice konularda çok güzel tespitler ve tavsiyeler yer almaktadır. Bunların tamamını burada zikretmeye imkan yoktur. Tüm külliyat, özellikle Lahika Mektupları bu konuda büyük bir kaynaktır.

Kaynak:Sorularlarisaleinur.com

H

hayrunisa

Guest

Beni, nefsini kurtarmayı düşünen hodgam bir adam mı zannediyorlar? Ben cemiyetin imanını kurtarmak yolunda dünyamı da feda ettim, ahiretimi de... Gözümde ne cennet sevdası var, ne cehennem korkusu. Cemiyetin imanı namına bir Said de il, bin Said feda olsun! Kur'anımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selamette görürsem, cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım. Çünkü vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur."

ÜSTAD NE GÜZEL DİLE GETİRMİŞ. ARTIK SÖZE NE HACET.

RABBİM DOSTLARINA DOST EYLESİN İNSALLAH BİZLERİ. VE O KUTLU YOLDAN AYIRMASIN.

ALLAH RAZI OLA KARDESIM .

Başak

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Sag olun,Allah cc Razı olsun.

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Nur Külliyatında, 'ihlas, muhabbet, uhuvvet, meşveretle hareket etmek, işi ehline bırakmak, kainattaki fıtrat kanunlarına uygun hareket etmek, dünyanın hikmet dünyası olu unu unutmayıp sebeplere tam riayet etmek, neticeleri rıza ile karşılamak, sabır, insanlara kabiliyetlerine göre hitap etmek' gibi hem dünya hem ahiret saadetine vesile olacak nice konularda çok güzel tespitler ve tavsiyeler yer almaktadır. Bunların tamamını burada zikretmeye imkan yoktur. Tüm külliyat, özellikle Lahika Mektupları bu konuda büyük bir kaynaktır.

Çok önemli noktalar...

Üst Alt