Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
Hiç bir mümin, intisab ve tevbe için elini tuttuğu bir kâmil mürşide: Ben şu şu günahları işledim; beni affet, günahlarımı temizle, beni cehennemden kurtar, cennete koy! demez, diyemez. Ancak: Ben Rabbime dönmek, rızasına yönelmek istiyorum; seni bu yolda kendime delil ve imam seçiyorum. Sen de bu amelime Yüce Rabbim huzurunda şahit ol ve affım için Ona yalvar da kalbime nur, gönlüme sürur versin, günahımı affetsin. Beni taatında muvaffak etsin. der. Başkası için yanmak ve ağlamak peygamber ahlâkıdır. Allah dostlarının en güzel ahlâkı budur. Onlar kendileri için yaşamazlar. Onlar yüce Allahın yoluna canlarını kurban etmişlerdir. Onu tanımak, sevmek ve zikretmek isteyenlere her şeylerini verirler. Bu, kalbi ihya olmuş ariflerin mesleğidir. Kendi perişan haline bir damla göz yaşı dökemeyen günümüz insanı, başkası için nasıl ağlasın ve niçin ağlanacağını ne bilsin? Bizim için ağlayacak bir göz bulmaya mecbur değil miyiz?
DİLAVER SELVİ

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
İlginiz için Rabbim razı olsun

MuhacirEnsar

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
40
Takım
Fenerbahçe
"Allah mü'minlerden canlarını ve mallarını kendilerine verilecek (cennet) karşılığında satın almıştır." (Tevbe, 9/111)
Bu ayetin ifade ettiği manaya göre, Allah mü'minlerin fani olan canlarına ve mallarına, bâki bedelleriyle talip demektir. Evet, onların mallarına, canlarına talip ama ahirette bunun karşılığında onlara cenneti verecektir. Ancak görüldüğü gibi burada sıralamada, can, malın önüne geçmiştir. Zira ahirette öncelikle insanın nefsi önemlidir. Allah yolunda kullanılmış ve değer kazanmış mal sonra gelir. Yani ben cennete girmedikten, giremedikten sonra, cennetin basit bir aksesuarı olan mal ne ifade eder ki? İşte bu hakikatı ifade sadedinde başka yerlerden farklı olarak can, malın önünde zikredilmiştir.

İnsanların canları dahil muvakkaten sahip göründükleri her şey aslında Allah'ın mülküdür. İlk varoluştan, onun devamı için gerekli olan vesilelerin lutfedilmesine kadar her şey cebrî bir ihsan; bu ihsanların emanetçinin elinde onun mülküymüş gibi kabul edilip ona göre bir kısım hukuki muamele diyeceğimiz hususlara imkan verilmesinin iş'ârı ikinci bir ihsandır. Kendi malını-mülkünü emanetçisinden, onun malıymış gibi gerçek bedelinin bin kat fazlasıyla satın alma talebi -ki bu mal ve can aynı zamanda sonuna kadar sahip olamayacağımız kadar kaypak, gelip-geçici ve fanidir- lütuflar, ihsanlar üstü bir keremdir. Bu öyle bir keremdir ki, o yok farz edildiği takdirde, ya emanetçiler ellerindeki vedîaları nefisleri, hevaları istikametinde harcayacak ve gerçek mal sahibi, mülk sahibine hıyanet etmiş olacaklar veya uhdelerinde bulunan şeyler mevsimi gelince yok olup gidecek, onlar da en kârlı ticaretlerden daha kârlı bir kazancı ebediyen kaybedecekler.

Evet, böyle lütuf dalga boylu bir akit gerçekleştiği zaman, fani canlar yerlerini ebedi varoluşa bırakıp öyle gidecekler.. gelip-geçici dünya metaı gidecek, ötede sonsuz nimetleri netice verecektir.. üç-beş günlük dünya, tohum gibi toprağın altına atılarak feda edilecek, baki bir alemde ebedi cennetleri sümbül verecektir.. nefsin, arzu istek ve hoşlandığı şeyler ölçülü olarak terkedilecek, karşılığında Allah'ın rızası kazanılacaktır. Bütün bu mübadeleler gerçekleştirilirken iradi ve ihtiyari olma çizgisinde gerçekleştirilerek, insanın hür iradesine değerler üstü değerler bahşedip elinden alınan şeylerin, cebrî alınmış gibi anlaşılmasına meydan vermemek için mesele, bir alış-veriş esprisi içinde sunulmuştur.

Böyle bir ezeli misakın lâyezel'deki tenfiz ve icrası o kadar beşeri ve evrenseldir ki, bu derinlikteki bir akit hem Tevrat'ta, hem İncil'de hem de Kur'ân'da yenilenmiş durmuş ve farklı üsluplarla hep üzerinde durulagelmiştir.

İlgili Yazılar:
A'lâ, 87/9
A'râf, 7/115-116
A'râf, 7/189-190
Ahzap, 33/4
Âl-i İmran, 3/102

Yazar Fethullah Gülen
25 Mayıs 2006

Allah razi olsun

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
RABBIM cc dostlarına dost eylesin cümlemizi.

Sultani Can

Ehli_Hizmet__

Aldığı Beğeniler
7,114
Takım
Diğer
Rabbim Allah dostlarinin kapisindan
Ayirmasin ????????

Üst Alt