Yeniden Doğuş

• Konbuyu başlatan üsame
  • Başlangıç tarihi
  • 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
O kadar güzel anlatılmış ki,etkilenmemek elde de il.
Yüce Rabbime dua ediyorum ki,o güzel kulunu,o yaratılmışların en güzelini görebilmeyi nasip etsin bizlere..(amin)

Rabia A'tul Adviyye

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Orjinal Yazarı silaucan
O kadar güzel anlatılmış ki,etkilenmemek elde de il.
Yüce Rabbime dua ediyorum ki,o güzel kulunu,o yaratılmışların en güzelini görebilmeyi nasip etsin bizlere..(amin)

AMIN

'Sevdigi az da olsa O'na (sav) benzemek ister'...

Bunun icin caba sarfedelim insaALLAH.

Ü

üsame

Guest
PEYGAMBER EFENDİMİZİN DIŞ KIYAFETLERİ

Eşa's b. Süleyn (ra) anlatıyor:

Bana halam anlattı. Ona da amcası anlatmış. Halamın amcası demişti ki: Bir gün Medine sokaklarında izarımı sürüyerek yürüyordum. Bu sırada arkamdan bir ses işittim: "İzarını yukarı kaldır. Zira izarın yerde sürünmemesi, onun daha temiz kalmasını ve uzun müddet dayanmasını sa lar" diyordu. Arkama dönüp baktı ımda bu sözleri söyleyenin Resulullah Efendimiz oldu unu gördüm."107

Seleme b. El-Ekva'dan (ra):

"Hz. Osman, uzunlu u bacaklarının yarısına kadar ulaşan bir izar giyer ve "Arkadaşımın (sahibi), yani Resulullah (sav)'ın izarları da aynen böyleydi" derdi.108

1614xb.jpg

Ü

üsame

Guest
PEYGAMBER EFENDİMİZİN YÜZÜĞÜ VE MÜHRÜ

Enes b. Malik (ra) anlatıyor:

"Peygamber Efendimizin Mühr-i Şerifleri (şerefli, mübarek mühür) gümüşten yapılmıştı. Kaşı ise Habeş taşındandı.

Resulullah Efendimiz yabancı devlet reislerine mektup yazmak isteyince, bir mühür yüzük yapılmasını buyurdu.

"Peygamber Efendimizin parma ındaki yüzü ün parıltısı hala gözümün önünde duruyor".

"Peygamber Efendimizin Mühr-i Şeriflerinin kaşına, üç satır halinde, "Muhammed Resulullah" ibaresi kazınmıştı. Birinci satırda "Muhammed", ikinci satırda "Resul", üçüncü satırda da "Allah" kelimeleri yer alıyordu."109

161a6gw.jpg

Peygamberimizin mührü, Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır.

Ü

üsame

Guest
PEYGAMBER EFENDİMİZİN YÜRÜYÜŞ ŞEKLİ

Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor:

Ben Resulullah Efendimizden daha güzel birisini görmedim; sanki güneş, onun mübarek yüzünde devrediyor gibiydi. Peygamber Efendimizden daha hızlı yürüyen birisini de görmedim; yürürken adeta yeryüzü ayakları altında dürülürdü. Bizler, arkalarından giderken, geri kalmamak için büyük çaba harcardık."110

Hz. Ali'nin torunlarından İbrahim b. Muhammed (raDedem Hz. Ali, Resulullah Efendimizi tanıtırken şöyle derdi: "Resulullah Efendimiz, yürürken, adeta yokuş aşa ı inercesine, ayaklarını sertçe kaldırırlardı111 diyerek, Peygamberimiz (sav)'in rahat bir yürüyüşü oldu unu belirtmiştir.

Hz. Yezid İbni Mirsad (ra) ise şöyle demiştir:

Yürüdü ü zaman vakarlı fakat hızlı giderdi. Yanındakiler ona yetişemezdi."112

Hz. Ebu Atabe (ra)'den:

Yürürken kuvvetli adımlarla yürürdü."113

"& Yürürken, ayaklarını yerden biraz kaldırıp önlerine hafif e ilerek yürürlerdi. Ayaklarını ses çıkarıp toz kaldıracak şekilde yere sert vurmazlar; adımlarını uzun ve seri atmakla birlikte sukunet ve vekar üzere yürürlerdi. Yürürken, sanki meyilli ve engebeli bir yerden iniyor görünümünü arzederdi. Bir tarafa dönüp baktıklarında, bütün vücudları ile birlikte dönerlerdi. Rastgele sa a sola bakmazlardı. Yere bakışları, gö e bakışlarından daha çoktu. Ço unlukla göz ucu ile bakarlardı. Ashabı ile birlikte yürürken, onları öne geçirir kendileri arkada yürürlerdi. Yolda karşılaştı ı kimselere, onlardan önce hemen selam verirdi."114

Hep harekatı mutedil idi. Bir yere azimetinde (Yola çıkmak, gitmek) acele ve sa ve sola meyletmeyip, kemal-i vekar (a ırbaşlılı ın olgunlu u) ile do ru yoluna gider ve fakat sür'at (hızlı) ve sühulet (kolaylıkla) ile yürür idi. Şöyle ki; adeta yürür gibi görünür, lakin yanında gidenler, sür'at ile yürüdükleri halde geri kalırlar idi."115

1631dv.jpg

1871 yapımı, Lilium Auratum adlı eser

Ü

üsame

Guest
PEYGAMBER EFENDİMİZİN OTURUŞ TARZI

Kayle binti Mahreme (ra) anlatıyor

Resulullah (sav)'i sonsuz bir mahviyet (alçak gönüllülük, tevazu) ve tevazu içinde otururken görünce, heybetinden vücudum titremeye başladı."116

Cabir b. Semüre (ra):

Ben Peygamber Efendimizi, sol tarafına konmuş bir yastı a dayanmış vaziyette gördüm."117

1649ab.jpg

İslam'a ça rıldı ı halde, Allah'a karşı yalan uyduranlardan daha zalim kimdir? Allah, zalim bir kavmi hidayete erdirmez.

Ü

üsame

Guest
PEYGAMBER EFENDİMİZİN KONUŞMA ŞEKLİ

Peygamber Efendimiz etkileyici üslubu, hikmetli ve keskin hitabıyla tanınan bir insandı. Onun tebli i insanlar üzerinde çok büyük bir etki oluşturur, sohbetinden herkes çok büyük bir zevk alırdı. Sahabelerden bizlere aktarılan çeşitli rivayetler de onun bu özelli ini ortaya koyar. Bu konuda bazı aktarımlar şu şekildedir:

Allah Resulü insanların en beli (belagatli kimse, meramını tamamen, noksansız ve güzel sözlerle anlatmaya muktedir olan. Kafi derecede olan. Yeter olan), en düzgün konuşanı ve en tatlı sözlü olanıydı (a zından ballar akıyordu)! O, şöyle diyordu: "Ben Arabın en fasihiyim (Hatasız olarak söyleyen. Açık ve güzel konuşan)."118

1656ue.jpg

David Roberts'in, Nübya ve Mısır adlı eseri (solda) ve
Sultan Hasan Medresesi adlı eseri (altta).

Hz. Aişe (ra), Resulullah (sav)'in sözlerini şöyle tarif ede

O, sizlerin konuştu unuz gibi lafları çabuk çabuk ve peş peşe sıralamazdı, sözleri az ve özdü. Halbuki sizler cümleleri birbirine ekleyip duruyorsunuz."119

Allah Resülü çok veciz (kısa, öz, az sözle çok mana ifadesi) konuşurdu. Böyle konuşmasını kendisine Allah katından Cebrail getirmişti. Kısa cümleler içinde bütün maksadını yansıtırdı. Veciz sözlü cümleler söylerdi, sözlerinde ne fazlalık ne de eksiklik bulunurdu. Kelimeleri bir ahenk içinde birbirini izler, sözcükleri arasında duraklar ve böylece dinleyenleri sözlerini belleyip ezberlerlerdi. Sesi gürdü ve tatlıydı. Gerekti inde konuşurdu, kötü laflar etmezdi. Hiddetli ve hiddetsiz anlarında (nefsi için de il, Allah'ın rızası için) hep hakkı söylerdi."120

"Güzel olmayan laflar edenlerden yüz çevirirdi. Hoşlanmadı ı, çirkin saydı ı bir sözü konuşmak zorunda kaldı ında onu kinaye yoluyla ifade buyururdu.121

Kendisi sustu unda huzurdakiler konuşurdu. Katında tartışma yapılmazdı.122

Sahabelerinin yüzlerine karşı son derece güler ve gülümserdi, onların konuştuklarını be enir, dikkatle dinler, kendisini onlardan biri sayardı.123

Ey iman edenler, Allah'tan korkun. Herkes yarın için neyi takdim etti ine baksın. Allah'tan korkun. Hiç şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

Hz. Aişe (ra) anlatıyor:

Mübarek kelamları seçkindi. Her işiten onu anlardı."124

Hz. Ebu Umame (ra)'den:

"İnsanların en güleç yüzlüsü ve hoşcanlısı idiler."125

Hz. Enes (ra) şunu bildirmiştir:

"Efendimiz (sav) halkın en latifecisi(hoş söz, şaka, mizah, söz ile iltifat) idi."126

Üst Alt