Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

EkSen

Çelİşkilli

Aldığı Beğeniler
13
Namaz demişken .. Öğlenin ilk sünnetini kılana kadar, yanıbaşımdaki adam ilksünneti, farzı ve son sünneti ışık hızıyla kılıyorsa, Fatihayı ve zammı sureleri bir zamanların ünlü şarkıcısı Scatmen Johns gibi hızlı hızlı okuyorsa, secdelere bir tavuğun yem yiyişi gibi gidiyorsa, iki ayağının arasındaki mesafeyi bir kamyonun geçeceği kadar açıyorsa istediği kadar Arapça kılsın namazını neye yarar !!

EkSen

Çelİşkilli

Aldığı Beğeniler
13
Cem Yılmaz'ın bir zamanlar camiye giden süperman esprileri vardı bilenler bilir .. Ben bu süpermenler yüzünden mescidlerden soğudum .. O kadar hızlı namaz kılan insanlar var ki elimde olmadan vesveye kapılıveriyorum ..
Hızlı namaz kılınma sebeplerinden biri ve bence en önemlisi de namzada okunan duaların Türkçe anlamlarını bilmememizden kaynaklanıyor ..
Duaları anlamlarını süzerek okusak zaten namazımızı istesek de şeytanın hızına kurban edemeyiz ..

E.K.

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Birde şunu belirtmek iyi olur gibime geliyor..herkes bilirki..Kur'an-ı Kerim hem kelime hemde mana olarak ALLAH a aittir,ve yine herkes bilirki..dünyanın hiç bir dili,başka bir dile ..anlatmak istediği manayı anlatacak şekilde çevrilemez.
Hal böyle olunca siz Kur'an-ı hangi dile çevirirseniz çevirin..o sözlerin sahibinin bildirmek istediği manayı kaybetmiş olursunuz ve böylece o tercüme ...Kur'an olmaktan çıkar.
Değil kur'an dili olan arapçada,türkçede bile yazıldığı gibi anlaşılmayan,yani söz başka anlamı başka olan yüzlerce örnek verilebilir ..mesela "it ürür ,kervan yürür" örneğinde olduğu gibi,kaldıki arapça bu konuda çok daha zengindir ve üstüne birde o sözün sahibinin ALLAH olduğunu düşünürseniz ayetlerin anlamlarını açıklamaya neredeyse güç yetmez.Edebiyattaki "az sözle çok şey anlatma" sanatının şahikalarını görürsünüz.
Ve lokman suresinin 27. ayetindeki hüküm bu konuyu izah eder.İsteyenler bi incelesin.
Her şey bi tarafa,birde ...ikide birde bu konuyu gündeme getirenler olaya sadece felsefi açıdan baktıkları,dini yaşamla bi alakaları olmadığı için hemen hemen hiç birinin namaz kılmadığınıda görürsünüz.
Bu ve buna benzer konuların hepsi oryantalist yaklaşımlar..dostlar alışverişte görsün misali..maksat pazarı karıştırmak.
Dikkatli olmak lazım..

SofiMuhsin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Selamun Aleyküm Peygamber sav zamaninda faslar arabca ögrenene kadar kendi dillinde namaz kilmayi kabul etmisdi ama arabcayi en cabuk zamanla ögrenip arapca killmak zorunda.

veselam

samo78

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Selamun Aleyküm

Bu konuyla yorum yapanlara birkaç sorum olacak.

"Peygamber efendimiz nasıl ibadet etmişse bizde aynı şekilde yapmalıyız" demiş bir arkadaş. Sonuçta Hz.Peygamber (S.A.V.) Arapça biliyordu Arapça indi Kuran Arapça okuyacaktı. Başka bir dil öğrenip o dilden okuyacak değildi hoş. Türkçe namaz kılmayı buna bağlamak bence saçmalık. Öyle düşünürsek Hz.Peygamber (S.A.V.)' in okuma yazması da yoktu. Biz de mi öğrenmeseydik ?

İkinci olarak bir arkadaşımızda demişki "herkes bilirki..Kur'an-ı Kerim hem kelime hemde mana olarak ALLAH a aittir,ve yine herkes bilirki..dünyanın hiç bir dili,başka bir dile ..anlatmak istediği manayı anlatacak şekilde çevrilemez."

Sonuçta bize çevrilen bir Türkçesi var. Bu Türkçe bize anlatılmak istenildiği gibi çevrilmediyse zaten okuduğun Arapça duanın bir değeri olmaz görüşündeyim. Sonuçta namaz kılmak Allah'a şükretmektir ve sen tam manada ne demek istediğini bilmiyorsan o sakat olur. Sen İngilizce ezberlediğin ve anlamını bilmediğin bir şarkıyı söyler gibi bir şey yapmış olursun o zaman.

Önemli olan burda okumakmı yoksa hissetmek mi? Ben Arapça duaları okurken ibadetten uzaklaşıyorum. Anlamını bilsem de hissiyat olarak benim içimi titretmiyor. Bu da benim namaza olan şevkimi kırıyor ( Özellikle son günlerde ).

Son olarak ibadetin dili Arapça dır diyenlere bir sorum var. Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz. Bir kaynak var mı acaba

Herkese hayırlı günler dilerim. Aklımdaki soruları aydınlatırsanız sevinirim

HAMUŞ

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Fenerbahçe
zora gelemiyoruz hiç....
kuranı kendi dilinden ezberlemeye üşeniyoruz,sonra namaz türkçe kılınsın,ezan türkçe okunsun olur mu diye çareler aramaya başlıyoruz.hiç yabancı bir şarkıyı türkçeye çevirip o şekilde aynı müzikle okuyanını gördünüz mü?böyle bir kıyaslamaya "haşa" derim ama,kendimizi zorlasak biraz kuranı kendi dilinden ezberleyip kelime kelime ne anlatmaya çalışıyor bunu öğrensek...namazlarda mesela fatihayı okurken onun türkçe manasını aklımızdan geçirsek olmaz mı?zor mu bu kadar...biz herşeyimizle Allah' a teslim(müslüman) olmuşsak eğer O'nun indirdiği hak kitabı neden değiştirip(ibadetlerimizi türkçeleştirerek) kendi fikrimize uygun hale getirmeye çalışıyoruz anlamaıyorum.özetle;
sıkın kendinizi kur'anın manasını anlamaya çalışın...türkçe namaz çok saçma

samo78

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Neden zora gelelim ? "Zorlaştırmayınız kolaylaştırınız, nefret ettirmeyiniz, sevdiriniz..." diye hadis var. Surelerin anlamlarını bilsekte anadilin gibi anlamlı olmuyor.

Ya Türkçe namaz kılınıyorsa ve daha etkili oluyorsa. Siz kendi bildiğinize inanarak belki bizim ibadetimizi yanlış yönlendirebilirsiniz. O korku yok mu sizde. Zamanında Hz.Peygamber ( S.A.V ) zamanında Fars çaya çevirtirtip namazın farsça kılınmasına izin verdi diye yazılar var. Bunun hakkında bilgim yok bilen biri açıklarsa güzel olur.

Ben sorularımı sordum cevaplarımı hala alamadım.

HAMUŞ

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Fenerbahçe
Bilindiği üzere terceme, bir sözün anlamını başka bir dilde dengi bir sözle aynen ifade etmek demektir. Oysa her dilin, başka dillerde bulunmayan (kendine ait) ifade, üslup ve anlatım özellikleri vardır. Bu yüzden, edebî ve hissî yönü bulunmayan bazı kuru ifadeler dışında, hiçbir terceme aslının yerini tutamaz ve hiçbir terceme de her bakımdan aslına tam bir uygunluk sağlanamaz. O halde, Kur’an-ı Kerim gibi, ilahî belağat ve i’cazı haiz bir kitabın aslı ile tercemesi arasındaki fark, yaratan ile yaratılan arasındaki fark kadar büyüktür. Çünkü biri Yaratan Yüce Allah’ın kelamı; diğeri ise yaratılan kulun aciz beyanı. Hiç böylesi bir tercemenin, Allah kelamının yerine konulması ve aynı hükümde tutulması mümkün olur mu?

Şüphesiz bir müslümanın en azından namazda okuduğu Kur’an-ı Kerim metinlerinin anlamlarını bilmesi ve namazda bunları anlayarak ve duyarak okuması son derece önemlidir ve bu zor da değildir. Ancak manasını anlamak, onun hidayetinden faydalanmak ve Yüce Rabbimizin emir, yasak ve öğütlerinin neler olduğunu öğrenmek için Kur’an-ı Kerim’i terceme etmenin ve bu maksatla meal, terceme ve tefsirlerini okumanın hükmü başka; bu tercemeleri Kur’an yerine koymanın ve Kur’an hükmünde tutmanın hükmü yine başkadır.

Namazda ve ibadet olarak Kur’an-ı Kerim asli lafızları ile okunur. Yüce Rabbımızın bize olan öğüt, buyruk ve yasaklarını öğrenmek, onun irşadından yararlanmak maksadıyla ise, terceme, meal ve açıklamaları okunur. Bu maksatla Kur’an-ı Kerim’in terceme, meal ve açıklamalarını okumak ta çok sevaptır ve genel anlamı ile ibadettir.

Diyanet İşleri Başkanlığı

Umarım açıklayıcı olmuştur...

Üst Alt