Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Sultani Can

Ehli_Hizmet__

Aldığı Beğeniler
7,114
Takım
Diğer
Ağa Düşen Büyük Balık

Büyük veli Bişr-i Hafî Hazretleri’nin (ö.227/841) çevresinden Mansur Sayyad anlatıyor:

Bayram namazından dönen Bişr bana uğramıştı. Ona:

– Ey Bişr! Evde ne unumuz var ne de ekmek, dedim. Dedi ki:

– Allah yardım istenendir. Balık ağını al da kanala gel.

Ben de ağı yüklenip gittim. Bişr yanıma geldi ve:

– Abdest al da iki rekât namaz kıl, dedi. Öyle yaptım.

– Bismillah diyerek ağını suya at, dedi.

Ben de söylediği gibi ağı suya salıverdim. Ağın içine hemen ağır bir şey düşüverdi. Bir tuğla olduğunu sanmıştım. Dedim ki:

– Ey Ebu Nasr (Bişr), bana yardım et, ağın yırtılmasından korkuyorum.

Birlikte ağı çektik. Tuğla olduğunu zannettiğim ağırlık kocaman bir balıkmış meğer. Bişr dedi ki:

– Onu sat, çoluk-çocuğunun ihtiyacı olan şeyleri alıver.

Sonra balığı alıp şehre girdim. Eşeğe binmiş bir adam önüme çıktı. Balığın fiyatını sordu. On dirheme (gümüş para) satacağımı söyledim. Bana on dirhem sayıp verdi. O parayla ihtiyacım olan yiyecek türü şeyleri satın alarak eve götürdüm. Sonra ev halkına dedim ki:

– İki pide ayırın. Biraz da helva koyun. Bişr’e götürüp vereyim.

Sonra Bişr Hazretleri’ne gittim, kapıyı çalıp kim olduğumu söyledim.

– Kapı açık, yanındakileri koridora bırak da içeri gir, dedi. Dediğini yaptıktan sonra ona şunları söyledim:

– Ey Ebu Nasr! Çocuklar için bir şeyler pişirdim, birlikte yedik. Sana da iki pideyle helva getirdim.

Bişr-i Hafî Hazretleri şunu söyledi:

– Ey Mansur! Eğer içimizde böyle bir karşılık görme (menfaat arzusu) olsaydı, o büyük balık ortaya çıkmazdı. Sen git de onu ailenle birlikte ye.

Bişr-i Hafî bir sözünde “Nefsini tanıyana, övme zarar vermez.” demiştir. Ölümünden sonra Bişr Hazretleri’ni rüyada gören birisi onun halini sormuş:

– Allah Tealâ beni ve cenazemi takip eden herkesi bağışladı, demiştir.

Kaynak: İbnü’l-Esir, el-Muhtar min Menâkıbi’l-Ahyâr (el-Ayn 2003), 1/470-72; İbnü’l-Mülakkın, Tabakâtü’l-Evliya (Kahire 1973), s.115.

fadikhatun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2,870
Takım
Beşiktaş
Ağa Düşen Büyük Balık

Büyük veli Bişr-i Hafî Hazretleri’nin (ö.227/841) çevresinden Mansur Sayyad anlatıyor:

Bayram namazından dönen Bişr bana uğramıştı. Ona:

– Ey Bişr! Evde ne unumuz var ne de ekmek, dedim. Dedi ki:

– Allah yardım istenendir. Balık ağını al da kanala gel.

Ben de ağı yüklenip gittim. Bişr yanıma geldi ve:

– Abdest al da iki rekât namaz kıl, dedi. Öyle yaptım.

– Bismillah diyerek ağını suya at, dedi.

Ben de söylediği gibi ağı suya salıverdim. Ağın içine hemen ağır bir şey düşüverdi. Bir tuğla olduğunu sanmıştım. Dedim ki:

– Ey Ebu Nasr (Bişr), bana yardım et, ağın yırtılmasından korkuyorum.

Birlikte ağı çektik. Tuğla olduğunu zannettiğim ağırlık kocaman bir balıkmış meğer. Bişr dedi ki:

– Onu sat, çoluk-çocuğunun ihtiyacı olan şeyleri alıver.

Sonra balığı alıp şehre girdim. Eşeğe binmiş bir adam önüme çıktı. Balığın fiyatını sordu. On dirheme (gümüş para) satacağımı söyledim. Bana on dirhem sayıp verdi. O parayla ihtiyacım olan yiyecek türü şeyleri satın alarak eve götürdüm. Sonra ev halkına dedim ki:

– İki pide ayırın. Biraz da helva koyun. Bişr’e götürüp vereyim.

Sonra Bişr Hazretleri’ne gittim, kapıyı çalıp kim olduğumu söyledim.

– Kapı açık, yanındakileri koridora bırak da içeri gir, dedi. Dediğini yaptıktan sonra ona şunları söyledim:

– Ey Ebu Nasr! Çocuklar için bir şeyler pişirdim, birlikte yedik. Sana da iki pideyle helva getirdim.

Bişr-i Hafî Hazretleri şunu söyledi:

– Ey Mansur! Eğer içimizde böyle bir karşılık görme (menfaat arzusu) olsaydı, o büyük balık ortaya çıkmazdı. Sen git de onu ailenle birlikte ye.

Bişr-i Hafî bir sözünde “Nefsini tanıyana, övme zarar vermez.” demiştir. Ölümünden sonra Bişr Hazretleri’ni rüyada gören birisi onun halini sormuş:

– Allah Tealâ beni ve cenazemi takip eden herkesi bağışladı, demiştir.

Kaynak: İbnü’l-Esir, el-Muhtar min Menâkıbi’l-Ahyâr (el-Ayn 2003), 1/470-72; İbnü’l-Mülakkın, Tabakâtü’l-Evliya (Kahire 1973), s.115.

Çok güzel paylaşımın kardeşim.. Rabbim razı hoşnut olsun senden haneni bereketli huzurlu neşeli kılsın...
????????????????????
Cümle kâinat denizde karada yaşayan dili olan olmayan, cümle canlı, sana secde de, tevbe-i istiğfar eder, rızkı için endişe etmez..vereceğini bilir..
Senki yarattığın cümle canlı mahlûkâtın rızkına kefilsin..
Geçim telaşı çok diye,
Seni unutanlardan eyleme bizi Allah'ım!
Bizide günahlarına tevbe eden, verdiğin nimetlere şükreden zikreden fikreden kulundan eyle ..amin ..

Üst Alt