- Aldığı Beğeniler
- 14,607
- Takım
- Galatasaray
Ahilik günümüzde yaşamıyor. Ahiliğin "haram yemeyeceksin", "zina etmeyeceksin", "yalan söylemeyeceksin", "çalmayacaksın" gibi Hz. Âdem'den bu yana tüm peygamberlerin toplumlarına götürdükleri prensiplere sahip olması ve "zanaatçı alım-satım" faaliyetinde bulunmaları kimileri tarafından onların "iktisadî kültür adamları" oldukları şeklinde yorumlanmıştır. Oysa Ömer Lütfi Barkan'ın Kolonizatör Türk Dervişleri makalesine başvurulduğunda görülecek ki, ahiler köylerde de örgütlenmişlerdir. Diğer ifadeyle kırsal üretim zanaatkârlık olmadığına göre "köy ahileri" pazar dışı bir üretim faaliyeti yürütmüştür. Bu hakikat, ahileri farklı bir paradigma içinde değerlendirmeyi gerekli kılar.
Ahilik günümüzde yaşamıyor. Bunun iki nedeni var: Birincisi, ahiliği oluşturan hususun bir toplum inşası olduğunun unutulmuş olmasıdır. Ahiler "aile" temelli bir oluşum olduğundan "mahalle" inşa ederek zuhur ederler. İkincisi, ahilikte işçi-işveren ilişkisi bulunmamaktadır. Oysa modern toplumda ilişki biçimi beşerî sahanın "sermaye sahipleri-mülksüzler" olarak bölünmesiyle sürdürülebilmektedir
Lütfi Bergen
Ahilik günümüzde yaşamıyor. Bunun iki nedeni var: Birincisi, ahiliği oluşturan hususun bir toplum inşası olduğunun unutulmuş olmasıdır. Ahiler "aile" temelli bir oluşum olduğundan "mahalle" inşa ederek zuhur ederler. İkincisi, ahilikte işçi-işveren ilişkisi bulunmamaktadır. Oysa modern toplumda ilişki biçimi beşerî sahanın "sermaye sahipleri-mülksüzler" olarak bölünmesiyle sürdürülebilmektedir
Lütfi Bergen