Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

AmmarN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Selamun Aleykum degerli arkadaslar,

internette sorunumu giderecek bir cevep arayisinda iken bu Foruma rastladim. Tabiki bunun ile alakali olan Topic'leri inceledim yanliz aradim cevabi alamadim.

Umarim yardimci olursunuz... hemen konuya gireyim.

Ben su an yaklasim 3 aydir bir kizla tanisiyorum aslinda 1,5 sayilir - izin ve ramazani cekersek. Onunla evlenmek niyetindeyim. Kendi aileleme bu mevzuvu yaklasik bir ay sonra beyan ettim. Yanliz tanistigim kiz ailesine benden henüz bahsettmedi. Bende bu durumdan rahatsizlik duyuyorum.

Islami acidanda görüsmemiz - telefonla olsun ve bu güne kadar iki defa kahve icmeye ciktik - uygun olmadigina düsünüyorum. Bunu da ona belirtim. Yanliz kendisi daha tereddüt icinde oldugunu ve daha tanisalim diyerekten bu iliskiyi gereksiz yere uzatigini düsünüyorum. Dini acidanda yanlis yapmakda korkuyorum!

Kendisine, ben bi babanla görüseyim deyince ürküyor... istemiyor. Ama bence en dogrusu bu olur. Acik acik babasinin rizasiyla görüsmemiz daha makbul oldugunu düsünüyorum.

Nasil yapsam acaba?!?
Numarasi var... kendimi arasam?
Randevuyu benim almam uygun olurmu? Yoksa bi büyügmüz'mü arasim?
Kendisi ilk önce benden sözmü ettsin (söylemiyorsa yinede arayimmi)?
Ilk önce yanliz kendim ailesiyle görüsmem nasil karsilanir (örf, adet)?
Kendimi tanitmak icin, hemem ailerin'de tanismasi zorunlumu?
(Nekadar zaman icerisinde tanismalari lazimdir/uygundur?)
Ailerin tanismalarindan sonra nezaman Söz ve Nikah olunur / uygun görülür?
Yardimlariniz icin simdiden Allah c.c. sizden razi olsun.

ve selam

Ammar

ÜweyS

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Galatasaray
Değerli Ammar Kardeşim;

Şuandaki durumun tanım olarak flört aşamasında olan bir durumdur.
Öncelikle dinimiz bu duruma nasıl bakıyor onu açıklayalım...

1- Flört Müslümanlarların lügatında yeri olan bir kelime olmadığı gibi, ifade ettiği mânâ da Müslümanlarda hayat bulan bir olay değildir. Flörte kimler ne mânâ yüklerse yüklesin. İslâm böylesine hissi bir konuda erkekle kadına sınırlar çizer ve Efendimizin meşhur ikazı iki tarafı da kesin ölçülerle korumaya alır, muhafaza eder.

Nedir Efendimizin kesin ve çok makul olan ikazı?

– Yabancı bir kadınla bir erkek iki ikiye, baş başa kalırlarsa üçüncüleri şeytandır!

Evet, biribirine yabancı iki karşı cinsin tenha bir yerde baş başa kalışları; hislerinin isyanına, yaratılışta var olan duyguların ayaklanmasına vesile teşkil eder. Cinsi hislerin ayaklanması ve isyanından sonraki safhaları ise kimse kestiremez. Nerede başlar, nerelere kadar gider. Zaten toplum hayatındaki pişmanlıkların, hatta cinayetlerin ve kötülüklerin büyük çoğunluğunun bu ikaza kulak asmayıştan, aradaki sınırı aşıp taşmaktan kaynaklandığı da yaşanan günlük olaylarla sabittir.
Bunun istisnası yok mu, her kadın, her erkek böyle mi?

Elbette öyle bir iddiamız olmaz. Elbette her kaidenin istisnası olur. Lakin istisnalar hep müstesna kalır, umumi hükmü değiştirmez. Bildiğim gerçek odur ki kadın kendisini şaibe altına sokacak laubaliliklerden uzak kalmalı, kolay elde edilen, kolayca da terk edilen eğlence metaı haline gelmemelidir.

Bilindiği üzere kolay elde edilen şeyin kıymeti pek bilinmez, kolayca da terk edilmesinde mahzur düşünülmez. Değerli şeyler ise hep zor elde edilir, böylece de kolayca terk edilmezler. Kadın değerlerin en yücesi, itibarını korunması lazım gelenlerin de en önde gelenidir. Kadının bir gün falanın yanında, öteki günü de filanın kolunda olması, bir başka gün ise kimin yanında olacağının bilinmez hale düşmesi, onu hayatı boyunca itibarsızlığa mahkum eder. Bir değerli hayatı böylesine değersiz ve itibarsız hale düşüren şeye ise siz ister flört deyin, isterse başka bir şey; ne savunulur ne de sonucu basite alınacak bir doğallık olarak görülebilir.

Yine bir kudsi beyandan öğrenmekteyiz ki sonu evliliğe varmayan gayrımeşru yakınlaşmalardan taraflar öylesine pişmanlık duyacak ki ahirette:

– Keşke ateş parçası tutsaydım da böyle sonuçlar verecek başlangıçlar yapmasaydım diye feryat edeceklerdir.
Ama bunun faydası olmayacaktır. Çünkü ok yaydan çıkmış, kurşun hedefi vurmuş; tamiri mümkün olmayan tahribat vaki olmuştur.

Onun içindir ki dindar ailelerde kadın, kuracağı yuvada mutlu ve huzurlu olmak için geride şaibeli bir geçmiş bırakmamaya çok dikkat eder, vardığı yerde başına kakılacak bir sürü yanlışların sahibi olmama konusunda büyük titizlik gösterir. Bu dikkat ve titizliğinden dolayı da ömür boyu sevinç duyar, itibar sahibi olmanın mutluluğunu yaşar.

Kadını tertemiz mutlu bir ailenin kurucusu değil de, günlük zevklerin malzemesi haline getiren erkekler, yahut da kendilerini bu duruma düşürmüş kadınlar elbette konuyu bizim gibi yorumlamayacak, hallerine uygun düşen hayatın savunucusu olacaklardır. Böylelerine bizim ne söyleyecek sözümüz, ne de verecek cevabımız olur. Kendi düşen ağlamazdan başka.

Ahmed Şahin, Aile İlmihali, 142.

Bu bağlamda soruların cevabını sen vermişsindir...
Önerime gelince, hazır olduğunda bayan kardeşimizin ailesine gidilip istenmelidir. Hayırlı işlerde acele edilmelidir.

LeyL

Bismihû

Aldığı Beğeniler
4
Selamun Aleykum degerli arkadaslar,

internette sorunumu giderecek bir cevep arayisinda iken bu Foruma rastladim. Tabiki bunun ile alakali olan Topic'leri inceledim yanliz aradim cevabi alamadim.

Umarim yardimci olursunuz... hemen konuya gireyim.

Ben su an yaklasim 3 aydir bir kizla tanisiyorum aslinda 1,5 sayilir - izin ve ramazani cekersek. Onunla evlenmek niyetindeyim. Kendi aileleme bu mevzuvu yaklasik bir ay sonra beyan ettim. Yanliz tanistigim kiz ailesine benden henüz bahsettmedi. Bende bu durumdan rahatsizlik duyuyorum.

Islami acidanda görüsmemiz - telefonla olsun ve bu güne kadar iki defa kahve icmeye ciktik - uygun olmadigina düsünüyorum. Bunu da ona belirtim. Yanliz kendisi daha tereddüt icinde oldugunu ve daha tanisalim diyerekten bu iliskiyi gereksiz yere uzatigini düsünüyorum. Dini acidanda yanlis yapmakda korkuyorum!

Kendisine, ben bi babanla görüseyim deyince ürküyor... istemiyor. Ama bence en dogrusu bu olur. Acik acik babasinin rizasiyla görüsmemiz daha makbul oldugunu düsünüyorum.

Nasil yapsam acaba?!?
Numarasi var... kendimi arasam?
Randevuyu benim almam uygun olurmu? Yoksa bi büyügmüz'mü arasim?
Kendisi ilk önce benden sözmü ettsin (söylemiyorsa yinede arayimmi)?
Ilk önce yanliz kendim ailesiyle görüsmem nasil karsilanir (örf, adet)?
Kendimi tanitmak icin, hemem ailerin'de tanismasi zorunlumu?
(Nekadar zaman icerisinde tanismalari lazimdir/uygundur?)
Ailerin tanismalarindan sonra nezaman Söz ve Nikah olunur / uygun görülür?
Yardimlariniz icin simdiden Allah c.c. sizden razi olsun.

ve selam

Ammar

ve aleykumusselam ve rahmetullah,

Allah hakkinda hayirlisini versin kardesim, ailene acil onlara yani evlenmek istedigini söyle. Onlar ise kizin ailesiyle irtibata gecsin. Sen babasiyla konusursan belki durumu yanlis anlayabilir yani uygun görmeyebilir. Kizyla onlarin haberi olmadan görüstügünü iki kezde olsada duyarsa problem olabilir. Uygun olan egerki hayatinin kadini yani esin cocuklarinin annesi olacak bir ahlaka sahipse ve arastirmalarin sonrasi emin oldukdan sonra, annen annesini arar ve durumu isah eder yani niyetinizi, kizin annesi de babasiyla paylasir ve durumlar istisare edilir sizede ya buyurun denilir veya kizin istemedigi haberi verilir.

Ölcümüz Kuran ve Sünnet, kizin tanisalim demesi gercekden üzücü cünkü bulusmaniz dinimizca uygun degildir, zaten bizlerin nişan dönemi belirli ölcülerle tanisma sefasidir.

vesSelam

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
kurban ınternetten tanıstıgınız ıcın kızın aılesı ıstemeyebılır..
sen asla babasını arama aynı durumu ben yasadım bende telefonla aramak dogru değil.ya kız aılesıne acıkca soylesın yada araya bır aracı koyup kızı ıstemeye gıdın..uzaatmayın uzadıkca engeller artıyor..
aynı durumu yasan bırı olarak kı sana tavsıyem oncelıkle uzatma,ve sen kızın babasına kesınlıkle arama..senı cok ıyı anlıyorum kurban..

ama kız arkadasından emın ol...yanı sana olan ılgısı evlenmeye yeter mi??

AmmarN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Selamun Aleykum Arkadaslar,

cevaplariniz icin ayri ayri tesekkür ederim. Üzerimde olan kararsizligi da aldiniz. Allah c.c. sizden razi olsun. Kendisine artik ailesine söylemesine ve ardindan ailelerin görüsmesi icin hazirlanmasini rica edecegim.

@ÜweyS "Hayırlı işlerde acele edilmelidir."
Evet kardesim... uzatmaya gelmez. Düsündükce, baya bi rahatsiz oluyorum. Ayni zamanda yanlis bir secim yapmaktan'da korkuyorum. Hayirlisi artik. En iyisi ailerinde bilmesi olur. Ilerde bir Baba olarak bu tür seyler basimizdan gececektir elbet ve sayet bende haberim ve rizam olmasini isterim.

@ LeyL "... Uygun olan egerki hayatinin kadini yani esin cocuklarinin annesi olacak bir ahlaka sahipse ve arastirmalarin sonrasi emin oldukdan sonra, annen annesini arar ve durumu isah eder yani niyetinizi, kizin annesi de babasiyla paylasir ..."
Arastirmaya gelince... nasil ögrenebilirimki? Kendisi baska bi sehirde oturuyor. Nasil bi arastirma uygulanmasi lazim... etraftaki yakinlarinami (Komsu, Dost, Akraba)? Hani, biraz tuhaf olmazmi - baska bi ilden gelip ispiyonculuk yapar gibi...? Bir yöntem aciklarsaniz memnun olurum.

@ Nuryolu "kurban ınternetten tanıstıgınız ıcın kızın aılesı ıstemeyebılır.."
Usta, onu nerden cikardin :). Internetten tanismadim kendisiyle... bir kursda tanistik.
Dedigin gibi: "yanı sana olan ılgısı evlenmeye yeter mi??" InsaAllah önümüzdeki günlerde ögrenecegiz.

Tekrar Allah c.c. sizden razi olsun

Ve Selam

Ammar

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
@ Nuryolu "kurban ınternetten tanıstıgınız ıcın kızın aılesı ıstemeyebılır.."
Usta, onu nerden cikardin :). Internetten tanismadim kendisiyle... bir kursda tanistik.
Dedigin gibi: "yanı sana olan ılgısı evlenmeye yeter mi??" InsaAllah önümüzdeki günlerde ögrenecegiz.

(:kurban hakkını helal et demekki gecenın mahmurlugu yanlıs anlamısız..hakkını helal et..

Firak-i Nigah

~ Ya Bâkî Entel Bâki ~

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Hayırlı olsun kardeş...
Tavsiyem hayırlı işlerde acele etmekdir...
İlk önce güzel bir istihare edin..
İstihare demek illa rüya görmek değildir...
İstihare duadır..hayır kapılarının açılması,basiretinizin açılması için yakarışdır..
Güzelce istiharenizi yapın sonrada istişare ile sonlandırın..
Sonuç ne olursa olsun hayırlı olan olacakdır biiznillah...

LeyL

Bismihû

Aldığı Beğeniler
4
Selamun Aleykum,

@ LeyL "... Uygun olan egerki hayatinin kadini yani esin cocuklarinin annesi olacak bir ahlaka sahipse ve arastirmalarin sonrasi emin oldukdan sonra, annen annesini arar ve durumu isah eder yani niyetinizi, kizin annesi de babasiyla paylasir ..."
Arastirmaya gelince... nasil ögrenebilirimki? Kendisi baska bi sehirde oturuyor. Nasil bi arastirma uygulanmasi lazim... etraftaki yakinlarinami (Komsu, Dost, Akraba)? Hani, biraz tuhaf olmazmi - baska bi ilden gelip ispiyonculuk yapar gibi...? Bir yöntem aciklarsaniz memnun olurum.

Eminsen kizdan sorun yok kardesim hem arastirma konusuna gelince kiminlerdendir, necidir, ailevi durumu nasil öyle körü körüne evlenilmezki esin olacak sonucta :)
Bende almanyada yasiyorum, diyer sehirde kalmasi sorun olmamali sen icin. Hem yalniz hareket etme ailene danisarak adimlar atin bu sen icinde daha iyi olacaktir, onlar daha iyi bilirler bu isi. Belki onlarin kaldigi sehir de ailenden birinin bir dostu olabilir taniyor olabilir. Allah hakkinda hayirlisini versin.

Bu yaziyida okursan belki yardimci olur

Kimi mutluluğu parada görmüş, kimi evladında ve ailesinde, kimileri de çeşitli batıl inançlarda aramış huzuru…

Bilmem kaç milyar insan geleceğini öğrenmek ve işlerinde isabetli karar vermek için servetler harcamıştır.

Rehberimiz Hz. Muhammed (sav) bizlere işlerimizde başarıyı yakalamanın, isabetli kararlar vermenin, huzurlu, mutlu bir şekilde yaşamanın formülünü söylüyor: “İstihare eden mahrum olmaz; istişâre eden pişman olmaz; iktisat eden fakirlik sıkıntısı çekmez.” (Taberanî; Mu’cemu’s-Sağir)

Yani; 3İ: İstihare, İştişare, İktisat.

Haydi hep beraber bu 3İ’nin deryasında kulaç atıp hayatımızı mutlu, kararlarımızı isabetli bir hale getirelim.

İSTİHARE:

İstihare “hayırlı olanı istemek” anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazen belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve âhiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar.

Mesela, Peygamberimiz’in (s.a.v) nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar’dan bir kimse yolculuğa çıkmak istediğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu.

Peygamberimiz (s.a.v.) bu âdeti kaldırarak onun yerine istihareyi getirmiş ve şöyle buyurmuştur: Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rek’at namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum.

Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle.

Yok, eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!” (Buhari, Teheccüd-25)

Namazda, makbul olanı; ilk rekâtta Fâtiha ve Kâfirûn Sûresi, ikinci rekâtta ise Fâtiha ve İhlâs Sûresi okumaktır.

İki rekât namaz kılıp bu duayı yaptıktan sonra, kalbe doğacak istek veya nefretle yahut yapıcı veya engelleyici sebeplerle işin hayırlı olan tarafı gerçekleşmiş olduğuna kanaat beslenir ve buna rıza gösterilir. Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uyumaya çalışırken kalben zikretmek güzel olan şeylerdir.

İSTİŞARE

Bir iş yaparken ehline sormaya “meşveret” veya “istişâre” denir. İstişare sünnettir. Kur’an-ı kerimde mealen, “Yapacağın işi önce meşveret et!” buyruluyor. (Âl-i İmran, 159)

Hadis-i şeriflerde de buyruldu ki: “İstişare, pişmanlığa karşı kaledir.” “İnsanı pişman eden, kendi görüşündeki ısrardır.” (Maverdi) “Kendi düşüncenize göre hareket etmeyin!”

“Yapacağı işi ehli ile istişâre edene, o işin en güzeli nasip olur.” (Taberani) Hazret-i Âdem, “İşlerinizi istişâre ile yapın. Eğer ben, yasak meyve konusunda meleklerle istişâre etseydim, musibete maruz kalmazdım” buyuruyor

İstişare edilecek kimsede şu vasıflar bulunmalıdır:

1- Akıllı olmalı! Akıllı ile istişâre galibiyet, ahmakla istişâre mağlubiyet denilmiştir. Hadis-i şerifte: “Akıllıya danışıp onu dinleyen, doğruyu bulur, dinlemeyen pişman olur.” (Maverdi)

2- Tecrübeli, işinin ehli olmalı! Çünkü her şey akla, akıl da tecrübeye muhtaçtır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Tedbirli kimse, işinin ehli olana danışıp, ona göre hareket eder.” (Ebu Davud)

3- İlim sahibi ve sâlih olmalı! Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Salih olan âlimlerle istişâre edin!” (Taberani) Hazret-i Ömer, (Allah’tan korkanlarla istişâre edin) buyurmuştur.

4- Dost olmalı! Dost olmayan kimseler, yanlış bilgi verebilir.

5- Fikri kuvvetli, sıhhatli olmalı! Düşüncesi dağınık, kaygılı kimselerin görüşü isabetli olmaz.

Danışılacak kimsenin, insanların hâlini, zamanın ve ülkenin şartlarını bilmesi gerekir. Bundan başka, aklı, fikri kuvvetli, ileriyi gören ve hatta sıhhati yerinde olan kimselerle istişâre edilir. Peygamber efendimiz ashabı ile istişâre eder, bazen bir iş için, akıl, takva, hikmet ve tecrübe sahibi on kişiye danışırdı.

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki: “İstişare edilen, güvenilen kişidir, kendisine layık gördüğünü başkasına tavsiye eder.” (Taberani)

“Danışana, bilerek yalan söyleyen ona hıyanet etmiş olur.” (İbni Cerir)

“Danışan yardıma kavuşur. İstişare edilen emindir.” (Askeri)

İKTİSAT:

İnsan, elindeki meşru malı ve serveti doğru zamanda doğru yerde, doğru şekilde ve doğru miktarda harcamalıdır. Buna infâk ve cömertlik denir. Yine insan mülkiyetindeki meşru malı ve serveti harcamanın şartları oluşmadığı zaman doğru bir şekilde elinde tutmalıdır.

Buna da iktisat etme, tasarruf ve kanaat denir. İnfak ve cömertlik kadar iktisat ve kanaat da iyidir, güzeldir. Hz. Peygamber: “İktisad eden fakir olmaz, iktisad eden yoksulluk yüzü görmez”, “iktisad edenin hesabı kolay olur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned 1, 447, 198). Diğer bir hadiste şöyle buyrulmuştur: “Güzel gidişat sahibi, sevilen ve iktisad eden bir insan olmak peygamberliğin 24 bölümünden bir bölümdür.” (Tirmizi Rırr, 66, Ebu Davud, Edeb, 2).

İktisat etmeyen ve kanaatkâr olmayan bir kimse elinde olanı hesapsız harcadığı zaman zorunlu ihtiyacını karşılamak için dilenmek mecburiyetinde kalabilir, nâmert kişilere yüzsuyu dökebilir.

Bu da onun kişiliğine zarar verir. İnsanda şeref-i nefs ve izzet-i nefs denilen bir duygu vardır. Nâmert kişiler önünde yüzsuyu dökmek bu asil duyguya zarar verir.

Onun için kara günde harcamak üzere ak akçe biriktirme tavsiye edilmiştir. Kalbimizin ve aklımızın yol göstericisi Kur’ân bize iktisadı ve cömertliği ne kadar güzel anlatıyor: “Eli sıkı olma ama büsbütün eli açık da olma, sonra elden çıkardıklarının hasretini çeker durursun.” (İsra, 29).

İşte dostlar; Rehber-i Ekber’in (s.a.v.) yolumuzu aydınlatan üç öğüdü. Gelin bunları hayatımıza düstur yapalım, hem mahrum, hem pişman, hem fakir olmayarak izzeti nefsimizi ve izzeti şerefimizi koruyalım.

Muhacir HELVACI

AmmarN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Allah'im, beni bu güzel kardeslerimle bulusturdugun icin, sana sonsuz hamd-u senalar olsun.

@ Nuryolu: Helal olsun kardesim. Olur böyle seyler.

@ LeyL, Firak-i Nigah: Istihare Namazini kildiydim. Olumlu sonuclar aldigimi diyebilirim. Yanliz yinede Insan tam emin olamiyor... hayirlisi.

@ LeyL: emegine saglik. Cok tesekkür ederim, eklenecek birsey yok.

Arkadaslar Dua'lariniz eksik etmeyin... InsaAllah hayirlisi olur.

ve selam

Üst Alt