Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

muzdelife

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır :

bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir.

Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan Allah kelimesinin karşılığı değildir.

Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.

İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaAllah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendiği anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan Allah kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.

tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde değil....
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la Allaha illallah demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.

Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.

Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla

alıntıdır

TebessüM

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Allah razı olsun bilgiler için
insanlarımız baktığımızda özellikle tanrı kelimesini kullanıyorlar sanki Allah(c.c) isminin yerini tutarmış gibi yazıda da belirtildiği gibi yumuşak bir dille uyarılmalıdır bu gibi insanlar.

kardelenn

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Çok teşekkür ederim Müzdelife. Çok güzel ve önemli bir konuya değindiniz.Malesef çevremizde Allah kelimesi anlamında Tanrı diyen insanlarla karşılaşıyor ve bunun rahatsızlığını hissediyorum.

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Bu konuyu okuyunca birden aklıma askerlik yaptığım yer aklıma geldi.

Yemek hanede "Tanrımıza hamd olsun milletimiz var olsun" dedirtiliyordu.

Biz de inadına "Allahımıza hamd olsun milletimiz var olsun" diyorduk.Sırf bu yüzden bir çok sefer dışarıda süründürüldüğümüzü hatırlıyorum.

Artık komutanımızda baktı olmuyor geçiştirip gidiyordu bu sözleri::)

Zühre

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
çok mu zor Allah demek? ki her kalp üzerinde nakşolmuş....

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
ORiJiNAL YAZARI : hayrullah
Bu konuyu okuyunca birden aklıma askerlik yaptığım yer aklıma geldi.

Yemek hanede "Tanrımıza hamd olsun milletimiz var olsun" dedirtiliyordu.

Biz de inadına "ALLAHımıza hamd olsun milletimiz var olsun" diyorduk.Sırf bu yüzden bir çok sefer dışarıda süründürüldüğümüzü hatırlıyorum.

Artık komutanımızda baktı olmuyor geçiştirip gidiyordu bu sözleri::)

evet bende bunu babama sormustum askerde yemekten once tanrımıza hamdolsun dendıgını duydugum ıcın....
aynı cevabı almıstım hayrullah abım:)

cok guzel bır konu olmus
cevremdede sık sık Rabbımın o kadar guzel ısmı varken.....tanrı dendgını duymak acıkcası benı uzuyor....
paylasım ıcın tesekkurlerr....
zuhrenınde dedgı gıbı
her kalp atısımızda Allah Allah dıye ınlerken yuregımız
dıl neden soylemezkı..... ;(

Onur

Geliştirici

Aldığı Beğeniler
4,846
Takım
Galatasaray
Allah allah diyelim..

Üst Alt