Gıymetli gardaşım Mısdo,
Evvela mahsus selam eder, her iki gözlerinden öperim. Babamın, anamın, bibimin, kürvemin ellerinden öperim. Sende gakgon Abo’yu soracah olursan çoh şükür eyiyim. Bizim mıhdar gazete getürmüşse benim içün neler yazmış ohumuşsuzdur. Ama işin dorğusunu ben sahan yazam.
Benim başıma gelen bişmiş tavuğun başına gelmedi. Gardaşım İstanbul’a gidişim çoh fiyakalı oldu. uçahdaki gızlar beni çoh eyi ağırladılar. Ben de gendimi Beritanli bi goyun tüccarı olarah tanıttım. Almanya’dan yoğurt makinasi almaya gidim dedim. Hatta birisi bahan göz bile etti. Neyse gardaşım başın ağrıtmıyam. Uçahdan ener enmez bizi gömrüğe götürüp herkesin bavulunu aradılar. Benim de birinci bavulumu iç köyneğimden nakışlı çoraplarıma gadar aradılar. Ikinci bavulumu açdım, memur azcıh garuşturdu, sanki cenavar görmüş gibin bağırmaya başladı. Ben dedim zahar içindekileri isdi.
"Vasisdas hış hış" diye bağırdı. Ben önce anlamadım, sonra ben de bağırdım. "Her ne gadar Alamanca bilmisem de o senin vosisdas dedügün penceredür. Siz beni eyice cahal yerine goduz." dedim. Bu sefer hepsi başıma topland. Birisi azcuh imanlımış Bunlar ne dedi. Teker teker saydım:”Bah gakgom, siz heç bi şe bilmisiz. Bu orcik, bu basduh, bu dutunu, bu iki parça da gurut, bu da anikom yapmışdı içli küfde” dedim.
Gine lav luv diye bağırdılar. Çoh zoruma getti. Ben bu sefer daha fazla bağırdım; “Ne olisiz baba. Siz benim köve gelin de görün insanlığı. Bi de size medeni deyiler” diye eyice çekışdım.
Bundan sona iki poles geldi. Beni garagola götürdüler. Oraya İstanbullu iki dene tercüman geldi. Ona da teker hepsini gösderdim. Orciği, basduğu tanıdı. “Hemşerim vallaha bende diğer şeleri bilmim, bu maddeleri kemiyeciler azahanada tahliye edecekler “ dedi. bizim dutununda esrarla haşhaş varmış, gurutda çoh eyi afyonmuş. Ben tekrar rica ettim; “ Etmeyin, bizim heç Elazizli yohmu onlara sorun” dedim. Laf anlamadılar. Zaten tercüman gurabiye çocuğu, babasımı içli küfde yemiş. Söz dinlemediler.
Bi hafda sona bizim gonsolosnan bi abukat geldi. Onlara da herşeyi anlattım. Hatta isdisez Angara’da Baba Hüsen’in yazıhanasında bile var, oradan sorun dedim.
Neyse gakgoma söliyem bizim dutunu, gurut, içli küfte loboraturda muayene edildi. Sağlam raporu çıhınca ben de kodesten çıhdım. Şimdi eyi bi işe girdim. Gamyon yapdıriler. Gelecek mekdupda sahan garnaval bayremini annadacam. Acele cevap beklerim.
Gakgon Abo.
Kaynak: Harput Posta Gazetesi