Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

gerçekçi

Gerçekçi Üye

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Atatürk kalıplara sığmayan, şekilcilikten uzak, gösteriş içermeyen ve Hz.Muhammed'in (s.a.v) buyurduğu yüksek ahlak üzerine kurulmuş dinin aşığıydı. O, İslamiyet’in kaynağındaki saf şekline bağlıydı.

Atatürk, 29 Ekim 1923’de Fransız yazar Maurice Pernot’ya verdiği demeçte bu saflığı kendisi şöyle tanımlıyor: “Türk milleti daha dindar olmalıdır. Yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum. Hakikate bizzat nasıl inanıyorsam dinime de öyle inanıyorum. Şuura muhalif, terakkiye mani hiçbir şey ihtiva etmiyor. Halbuki, Türkiye’ye istiklalini veren bu Asya milletinin içinde daha karışık, suni itikatlardan ibaret bir din daha vardır. Fakat bu cahiller, bu acizler sırası gelince aydınlanacaktır.”

“Efendiler, gerçek din bilginleri ile dine zararlı ulemanın birbirine karıştırılması Emeviler zamanında başlamıştır. Bilindiği üzere Sıffın Vak'asında Hz.Ali’nin ordusuna karşı mızrak uçlarına Kur'an-ı Kerim sayfalarını takarak saldırdılar. İşte o zaman dine fesatlık, İslam arasına nefretlik girdi ve o zaman hak olan Kur’an, haksızlığa kabule vasıta yapıldı. Halifelik hile ile el değiştirdi. Ondan sonra bütün müstebit hükümdarlar dini hep alet edindiler. İhtiras ve istibdatlarını kabul ettirmek için hep ulema sınıfına başvurdular.Gerçek ulema, dini bütün bilginler, hiçbir zaman bu müstebit taç sahiplerine uymadılar. Onların emirlerini dinlemediler, tehditlerinden korkmadılar. Bu gibi ulema kamçılar altında dövüldü, memleketlerinden sürüldü, zindanlarda çürütüldü, darağaçlarında asıldı. Lakin onlar yine o hükümdarların keyfini dine alet etmediler. Fakat gerçek durumda bilgin olmamakla beraber, sırf o kisvede bulundukları için bilgin sanılan, menfaatine düşkün, haris ve imansız bir takım hocalar da vardı. Hükümdarlar işte bunları ele aldılar ve işte bunlar, dine uygundur diye fetva verdiler. İcap ettikçe yanlış hadisler bile uydurmaktan çekinmediler. İşte o tarihten beri saltanat tahtında oturan, sarayda yaşayan kendilerine halife namı veren baskıcı hükümdarlar bu gibi hoca kıyafetli cahillere iltifat edip, onları himaye ettiler. Hakiki ve imanlı ulema her vakit ve her devirde onların kinini çekti. Böyle yapan halifelerinin ve din bilginlerinin arzularına muvaffak olmadıklarını tarih bize misallerle izah ve ispat etmektedir. Artık bu milletin ne böyle hükümdarlar, ne böyle alimler görmeye tahammülü ve imkanı yoktur. Artık kimse böyle hoca kıyafetli sahte alimlere önem verecek değildir. Eğer onlara karşı benim şahsımdan bir şey anlamak isterseniz; derim ki, ben şahsen onların düşmanıyım. Onların menfi yönde atacakları bir adım, yalnız benim şahsi imanıma değil, o adım benim milletimin kalbine havale edilmiş kanlı bir hançerdir. Benim ve benimle hemfikir arkadaşlarımın yapacağı şey mutlaka o adamı tepelemektir.”

Hz.Muhammed'e (s.a.v) duyduğu büyük sevgi ile birlikte Hz.Mevlana’nın da fikirlerine duyduğu hayranlık onun tüm hayatını ve icraatlarını etkilemiş, din konusundaki ifadelerine temel teşkil etmiştir. Bir Konya ziyareti sırasında söylediği şu sözler Hz.Mevlana'ya gösterdiği sevgi ve saygının delili gibidir:

“Ne zaman bu şehre gelecek olsam, içimde bir heyecan duyarım. Hz.Mevlana düşünceleriyle benliğimi sarar. O çok büyük bir dahi, çağları aşan bir yenilikçi…”

Çankaya köşkündeki dil çalışmaları toplantısında Konya Mevlevi Dergahı eski postnişinlerinden Veled İzbudak Çelebi'de davet edilmişti. Söz dönüp dolaşıp Hz.Mevlana’ya gelmiş, Atatürk şunları söylemişti:

“Mevlana, Müslümanlığı Türk ruhuna intibak ettiren büyük bir reformatör... Müslümanlık aslında geniş manasıyla hoşgörülü ve modern bir dindir. Araplar onu kendi bünyelerine göre anlamış ve tatbik etmişlerdir. Sıcak bir iklimde oturan, suyu nadiren kullanan, genel bir hareketsizlik içinde ömür süren Badiye Arapları için günde beş vakit abdest ve namaz, çok ileri seviyede bir yaşama hareketidir. Hz.Muhammed (s.a.v) insanları uyuşukluktan harekete sevk etmiştir. Sarp dağlar, yüksek yaylalarda at koşturan, erimiş kar suları ile yıkanan Türkler için abdest ve namaz çok tabii olmuştur. Mevleviliğe gelince, o tamamen dönerek ayakta ve hareket ederek Allah’a yaklaşma fikri, Türk dehasının en tabii ifadesidir."

Gazi Mustafa Kemal Paşa Konya’ya yaptığı toplam dokuz ziyareti sırasında her sefer önce Hz. Mevlana’nın makamının bulunduğu Türbe-i Saadeti ziyaret etmeyi ihmal etmemiş, tekke ve zaviyelerin işlevlerini tamamlaması ve dolayısıyla kapatılması yönünde çıkan yasa sırasında Hz. Mevlana’nın türbesini müze haline dönüştürerek tüm insanlık alemine açık halde kalmasını sağlamıştır.
Değerli tarihçi Cemal Kutay’ın ifadelerine göre, Mustafa Kemal’e emrindeki yardımcılarının Paşam Hz. Mevlana’nın makamını müze haline getirmeniz üzerine halk buraya akın etmeye başladı. Bu bir sakınca doğurmasın”demeleri üzerine Atatürk’ün verdiği cevap ilginçtir:

“Eğer, Hz. Mevlana’yı hakkıyla tanımak ve benimsemek için ziyarete gitmekte olduklarına inansam öteki dergahların da açılmasını sağlardım. Çünkü, Hz. Mevlana’yı tanımak ve anlamak zaten diğer tüm tehlikeleri de ortadan kaldırmaktadır.”

“İlim Çin’de olsa gidip öğreniniz.”Hz. Muhammed (s.a.v)

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”Mustafa Kemal Atatürk

“Dünyada sevgiye dair ne varsa ben orada varım, savaşa dair ne varsa ben orada yokum.” Hz. Mevlana

"Yurtta Sulh, Cihanda Sulh." Mustafa Kemal Atatürk

“Evlatlarınızı zamana göre yetiştiriniz.” Hz. Ali

“Milletimi muasır medeniyet seviyesinde görmek isterim.”Mustafa Kemal Atatürk

Mevlana Cellaleddin Rumi - mevlana.com sitesinden alıntıdır.

seylan_54

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,393
Yazıda anlatılan olayların gerçek olduğuna inanıyorum. Daha önce birçok yerde karşılaştığım bir konu. Konu hassas olduğu için sözü çok uzatmayacağım.

Ancak belirtmek isterim ki, Atatürk ve Din ikilemi; Atatürk'ün ölümünden sonra dillendirilerek ortaya (zorla) çıkarılmıştır. Öldüğü için kendisini savunamayacak yada kendisine isnat edilen yargıları yok edemeyecek olan bir kişinin üzerinden (Atatürk'ün üzerinden) yeni bir ideoloji yaratma çabası içine girilmiş ve yeni ideoloji İsmet İnönü öndeliğinde, içerisine çeşitli yalanlarla, iftiralarla birlikte fırınlanıp halka sunulmuştur: "Atatürkçülük".

İsmet İnönü Sovyet Rusya sempatizanı olup komünist ideojiden etkilenmiştir. Bu ideolojiyi Türkiye'ye getirme çabası içine girmiştir. Bu fikrini 1937 yılında Atatürk'e açıkladığında, Atatürk tarafından kovulmuştur. Bu sebeple Atatürk, yıllarca silah arkadaşlığı yaptığı, onlarca cephede birlikte harp ettiği kişi ile küskün-kırgın-dargın olarak ahiret alemine göç etmiştir.

Bunları yazmamdaki sebep, komünizmi eleştirmek değil. Sebep şudur: Günümüzde pek çok insanın kafasını bulandıran ve hatta nefret uyandıran "Atatürkçülük" ve getirilerinin Atatürk'le hiç bir alakası olmadığını anlatmaya çalışmaktır. Bu kavram-ideoloji, İsmet İnönü'nün kafasında kurguladığı sovyet ideolojisini Türkiye'de uygulama aracından başka birşey değildir.

Atatürk yaşasaydı başta İnönü olmak üzere, "Atatürkçülük" ideolojisini savunanların suratına tükürürdü. Eğer nefret edilecek biri varsa bu kişi İnönüden başkası değildir. Burada amacım nefret tohumu ekmek değildir. Nitekim, İnönü bu ülkeye (yanlışları da olsa) canı pahasına hizmet etmiş bir asker-devlet adamıdır. Bu nedenle, yanlışları olması kini nefreti hakettiğini göstermez. Eğer her yanlış yapana karşı aynı duygularla hareket edecek olsaydık dünya yaşanmaz bir yer haline gelirdi sanırım.

Söyleyecek çok sey var ama... Boş boş konuşup uzattım lafı. Yeter. Sustum :)

gerçekçi

Gerçekçi Üye

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Diğer
Evet kesinlikle hassas bir konu. Size katılıyorum Atatürkçü olduğunu iddia eden bir çok kişi maalesef Atatürk'ü yeterince tanımıyor. Zaten Atatürk'ü gerçek manada anlamak çok uzun araştırmaları gerektiriyor. Tek taraflı değil çok yönlü araştırmadıkça Atatürk'ün fikirlerini anlamak mümkün değil. Ülkemizde Atatürk'ü kendine maske yapmış gruplar da var maalesef. Kendi fikir ve ideolojilerini Atatürkçülük adı altında yansıtıyorlar. Tıpkı İslam'ı maske yapmış gruplar olduğu gibi. Tüm gerçekler bir gün anlaşılacaktır inşallah, tek temennim bu. Cevabınız için teşekkürler burda yazmasanız da ben ne yazacağınızı az çok tahmin ediyorum merak etmeyin:)

Üst Alt