Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

muvahhid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Galatasaray
Aşağıdaki hadisleri aktarmamızın sebebi halk arasında cünüb gezene adım başı günah yazılı,Melek'ler ona lanet eder gibi yakıştırmalar yapılmasıdır.
Hamd Allah'adır Selam hidayete tabi olanlara olsun
BİSMİLLAH

İbnu Abbas (ra)'dan rivayet edildiğine göre, O cünüb kimsenin Kuran okumasında bir beis görmezdi" [Buhari.kutubisitte.3761.]

Bu hadiste Peygamcer efendimizin cünüb bir kimsenin Kuran okumasında bile beis görmediğine şahit oluyoruz.En doğrusunu Allah bilir.

Abdullah İbnu Ebi Kays'tan rivayet edilmiştir: Hz Aişe (ra)'ye Resulullah (sav)'ın vitir namazından sordum" Hadisi zikreder Hadiste şu ibare de var: "Hz Aişe'ye: "Resulullah cünübken ne yapardı, uyumadan önce yıkanır mıydı Veya yıkanmadan önce uyur muydu?" diye sordum? Bana şu cevabı verdi: "Bunların hepsini yapardı Bazan yıkanır ve sonra uyurdu, bazan abdest alır ve uyurdu" Bunu işitince: "Bu meselede genişlik koyan Allah'a hamdolsun!" dedim
Kaynak: Müslim, Hayz 21, (305, 307.Kutubi sitte.3764)

Tirmizi ve Ebu Davud'un bir rivayetinde de şöyle gelmiştir: "Resulullah (sav) cünübken uyur ve hiç suya dokunmazdı" Tirmizi der ki: "Hz Aişe'den, Aleyhissalatu vesselam'ın uyumazdan önce abdest aldığı da rivayet edilmiştir ve bu rivayet en sahih olanıdır"
Kaynak: Ebu Davud, Taharet 88, 90 (222 , 223, 224, 226, 228.), Salat 343, (1437); Tirmizi, Taharet 87, 118, 1.Kutubi sitte.3766

İbnu Ömer rivayet edilmiştir: Ömer İbnu'l-Hattab (ra), geceleyin cünüb olduğunu, (ne yapması gerektiğini) sordu Aleyhissalatu vesselam: "Abdest al, uzvunu yıka, sonra uyu" buyurdular [Bu metin Sahîheyn'e aittir]
Kaynak: Buhari, Gusl 27, 25; Müslim, Hayz 25, (306); Muvatta, Taharet 76, (1, 47); Ebu Davud, Taharet 87 (22

İbnu Ömer'den rivayet edilmiştir: Ömer İbnu'l-Hattab (ra), geceleyin cünüb olduğunu, (ne yapması gerektiğini) sordu Aleyhissalatu vesselam: "Abdest al, uzvunu yıka, sonra uyu" buyurdular [Bu metin Sahîheyn'e aittir]
Kaynak: Buhari, Gusl 27, 25; Müslim, Hayz 25, (306); Muvatta, Taharet 76, (1, 47); Ebu Davud, Taharet 87 (22

Bize sahih bir şekilde gelen bu hadislerde cünüb kimsenin abdest aldıktan sonra uyumasında bir beis olmadığını müşahade ediyoruz.En doğrusunu Allah bilir.

Ebu Hüreyre'den rivayet edilmiştir: Resulullah (sav) Medine sokaklarından birinde kendisine rastlamıştır Ebu Hüreyre bu sırada cünüb olduğu için, Aleyhissalatu vesselam'ın nazarından sıvışarak gidip yıkanır gelir Gelince Aleyhissalatu vesselam: "Ey Ebu Hüreyre neredeydin ?" diye sorar "Ben cunübtüm, pis pis sizinle oturmak istemedim" cevabında bulunur Aleyhissalatu vesselam: "Sübhanallah! (bilmez misin ki) müslüman pis olmaz!" ferman eder
Kaynak: Buhari, Gusl 23, 24; Müslim, Hayz 115, (371); Ebu Davud, Taharet 97, (231); Tirmizi, Taharet 89, (12

Bu hadiste ise Peygamber efendimiz cünüb kimsenin pis olmadığını bize aktarıyor.En doğrusunu Allah bilir.

"işinizi kendi kendinize zorlaştırmayınız Yoksa işiniz zorlaşır Çünkü bir topluluk kendi işini zorlaştırmaya yöneldiğinde işleri zorlaştırılmıştı"(Ebu Davud)
"Bitkiler ne bir aşılmadık düzlük bırakmış ne de bir sırtı çıplak toprak bırakmıştır"(Buhari)
"Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız"(Buhari, Müslim)

ihda

Edep_Ya_Hu

Aldığı Beğeniler
2
Takım
Galatasaray

Sual:
Abdestsiz Kur’an okunur mu?

Cevap:
Evet, abdestsiz Kur’an-ı Kerim okunur. Hatta bir insan cünüp olduğu zaman ve bir kadın ay halinde iken de Kur’andan bazı ayetleri okuyabilir. Ancak bunun üç şartı vardır:

1. Okuduğu ayetler dua ve zikir ayetleri olmalıdır.

2. Ezber okumalıdır.

3. Kur’an-ı Kerimi eline alarak okumamalıdır.
Bu üç şarta uygun olarak ezberindeki “Besmele, Fatiha, ihlâs ve muavvizzateyn ve dua ayetlerini” dua ve zikir niyeti ile okuyabilir
.

ALINTI-FİKİRBAHÇESİ-

bir yanlışımız varsa abilerimiz ablalarımız düzeltsin inşAllah
Yanlış bilgi vermekten Rabbim'e sıgınırım

muvahhid

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Galatasaray
İbnu Abbas (ra)'dan rivayet edildiğine göre, O cünüb kimsenin Kuran okumasında bir beis görmezdi"
Biz bu hadisten cünübken bile Kuran okunabileceğine şahit oluyoruz.
Sual:
Abdestsiz Kur’an okunur mu?

Cevap:
Evet, abdestsiz Kur’an-ı Kerim okunur. Hatta bir insan cünüp olduğu zaman ve bir kadın ay halinde iken de Kur’andan bazı ayetleri okuyabilir. Ancak bunun üç şartı vardır:

1. Okuduğu ayetler dua ve zikir ayetleri olmalıdır.

2. Ezber okumalıdır.

3. Kur’an-ı Kerimi eline alarak okumamalıdır.
Bu üç şarta uygun olarak ezberindeki “Besmele, Fatiha, ihlâs ve muavvizzateyn ve dua ayetlerini” dua ve zikir niyeti ile okuyabilir.
Söylediklerinizin delili nedir bunu öğrenebilirmiyiz

ihda

Edep_Ya_Hu

Aldığı Beğeniler
2
Takım
Galatasaray
Adetli olan kadın veya cünüp olan kimse Kur'an okuyamaz, mushafa el süremez ve onu kılıf, çanta gibi bir muhafazanın içinde olmadıkça eline alıp taşıyamaz. Allah Teala şöyle buyurur: "Ona (Kur'an'a) tam olarak temizlenmiş olanlardan başkası el süremez." (el-Vakıa, 56/79.)

Hz. Peygamber de bu konuda şöyle buyurmuştur: "Adetli kadın ve cünüp kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahare, 98; ibn Mace, Tahare, 105.)

Bu duruma göre bir kılıf veya çanta içindeki mushafa el sürmek veya onu taşımak hayızlı ve cünüp kimse için caizdir. Yine ilimle uğraşan kimse tefsir, hadis ve fıkıh kitaplarını zaruret yüzünden giyisisinin yeni île veya eliyle tutabilir. Kur'an yapraklarını abdestli olarak çevirmek müstehaptır. Yine bu yaprakları okumak için kalemle çevirmek de caizdir. Diğer yandan adetli veya cünüp kimse; tesbih, tekbir, zikir, salat okuyabileceği gibi dua ayetlerini de dua niyetiyle okuyabilir.
(ez-Zühaylî, el-Fıkhu'l-İslamî ve Edilletuh, l, 471; bk. Darimî, Vudü, 103.)

meryemhilal

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Galatasaray
tirmiziden aldığınız hadis zayıf bir hadistir.ayette bahsedilen ona sadece temiz olanlar dokunabilir. temizlenenler değil.bir çok tefsirde lefhi mahfuzdaki kurandan bahsetildiğidir.onada sadece meleklerin dokunabildiğinden söz ediliyor.kurana dokunulmadığıyla ilgili sahih bir hadis yoktur.OKUNULMADIĞIYLA İLGİLİ BU ZAYIF HADİSTEN BAŞKADA YOKTUR.

Üst Alt