Es-Selamu Aleyküm Ve Rahmetullahi ve Berekatuhu,
Dr.Senai Demirci’nin eşi Semine Hanımla birlikte hazırladıkları “Her Güne Bir Dua” isimli kitaplarında yer alan Sadık Şanlı’dan alıntı yaptıkları, 5 Ağustos gününe ait bir dua öyküsünü sizlerle paylaşmak istedim, sevgili canlar...
Size de ilginç geleceğine inandığım bu dua öyküsünü şöyle;Daha öncede sitemizde bu dua yı sizlerle paylaşmıştım.Bilen, okuyan kardeşlerim vardır,hatırlayacaklardır.Sitemizde konular silinince bu dua yı tekrardan sizlerle paylaşmak istedim.
Bir dostumu uğurluyordum.Kapıya kadar eşlik ettim.“Şimdi ayrılık vakti.Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin” diyerek elini uzattı.Kucaklaşırken,dostumun yaptığı duaya alışkanlıkla “amin” dedim.Eve dönerken,arkadaşımın veda sözleri takıldı aklıma. “Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin”.
Düşündüm,düşündükçe ürperdim.Bu bir dua idi.İlk kez duyduğum yaman bir dua.Gayri ihtiyari bir kez tekrarladım.sıcacık duygularla doldum.Bir şey tarafından kuşatılmıştım.bütün benliğimi dolduran güzel bir şey.
Ertesi gün ilk işim arkadaşımı aramak oldu.Nedir,nereden duydun diye sordum.bu özlü duadan çok etkilendiğimi anlayan dostum, “Hz. İsa a.s.’ın,peygamber Efendimizin geleceğini müjdelediği sözüymüş bu” dedi.
“Tuttum bu duayı” dedim.Güldü. “O halde hiç bırakma.ayrıca vesile ol,başkaları da tutsun” dedi. “Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin inşaAllah”.
İşte giden gitmişti.hayırlı bir insandı giden.Fakat, gelmesi için dua edilen ‘daha hayırlı’ kimdi ya da neydi?
Bir insan? Bir haber? Yoksa yeni bir gün,yeni bir gece mi? Bir insan ya da bir haber, beklemeye değer.Gündüz ya da geceyse hayırlı olan,geri bırakmamaya,ihya etmeye değerdi.
Tutmuştum bu duayı,
Siz nasıl düşünürsünüz bilmem ama ben de tuttum bu duayı.
Ahh keşke herkes yapsa bu duayı..
Ben şu ana kadar böyle bir dua yapmadım.Bundan sonra yapmaya çalışacağım.
Düşünüyorum da;
Her konuştuğumuza karşı,
Her karşılaştığımıza karşı,
Her ziyaret ettiğimize karşı,
Her bir araya geldiğimizde,
Ayrılırken/vedalaşırken “benden sonra daha hayırlısıyla karşılaş” demiş olsak her birimiz bir diğerimiz için hayırlı olmaz mıyız?
Peygamberimiz “karşılıksız/fayda beklemeksizin yapılan dua makbuldür” demez mi?
Karşılıksız yapılan dua,arkadan yapılanıdır.Yüze karşı yapılan duada farklı farklı niyetler vardır.
Bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulur:
Bir müslümanın din kardeşinin arkasından ettiği hayır dua kabul olur.
O dua edince, bir melek,
"Âmin, kardeşin için istediğinin aynısı sana da verilsin" der.(Müslim)
Bir Hadis-i Şerif mealine daha yer verelim:
Dört dua reddolunmaz/kabul olunur :
1- Dönünceye kadar,hacının duası,
2- Evine dönünceye kadar,gazinin duası
3- İyi oluncaya kadar, hastanın duası,
4- Kardeşin,kardeşe arkadan yaptığı dua.(Ramuz el-Ehadis)
Ya sonra,
Bir önce karşılaştığımız bir sonra karşılaşacağımıza hayırlı olması dileğinde bulunursa,
Hayırlı olmak için ne gerekiyorsa yaparsak,
İşte size;
Birbirlerine karşı hayırlılar topluluğu…
Unutmayalım;
"BEN GİDİYORUM,TA Kİ BENDEN HAYIRLISI GELSİN İNŞAALLAH"
Vesselam,
Dr.Senai Demirci’nin eşi Semine Hanımla birlikte hazırladıkları “Her Güne Bir Dua” isimli kitaplarında yer alan Sadık Şanlı’dan alıntı yaptıkları, 5 Ağustos gününe ait bir dua öyküsünü sizlerle paylaşmak istedim, sevgili canlar...
Size de ilginç geleceğine inandığım bu dua öyküsünü şöyle;Daha öncede sitemizde bu dua yı sizlerle paylaşmıştım.Bilen, okuyan kardeşlerim vardır,hatırlayacaklardır.Sitemizde konular silinince bu dua yı tekrardan sizlerle paylaşmak istedim.
Bir dostumu uğurluyordum.Kapıya kadar eşlik ettim.“Şimdi ayrılık vakti.Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin” diyerek elini uzattı.Kucaklaşırken,dostumun yaptığı duaya alışkanlıkla “amin” dedim.Eve dönerken,arkadaşımın veda sözleri takıldı aklıma. “Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin”.
Düşündüm,düşündükçe ürperdim.Bu bir dua idi.İlk kez duyduğum yaman bir dua.Gayri ihtiyari bir kez tekrarladım.sıcacık duygularla doldum.Bir şey tarafından kuşatılmıştım.bütün benliğimi dolduran güzel bir şey.
Ertesi gün ilk işim arkadaşımı aramak oldu.Nedir,nereden duydun diye sordum.bu özlü duadan çok etkilendiğimi anlayan dostum, “Hz. İsa a.s.’ın,peygamber Efendimizin geleceğini müjdelediği sözüymüş bu” dedi.
“Tuttum bu duayı” dedim.Güldü. “O halde hiç bırakma.ayrıca vesile ol,başkaları da tutsun” dedi. “Ben gidiyorum,ta ki benden hayırlısı gelsin inşaAllah”.
İşte giden gitmişti.hayırlı bir insandı giden.Fakat, gelmesi için dua edilen ‘daha hayırlı’ kimdi ya da neydi?
Bir insan? Bir haber? Yoksa yeni bir gün,yeni bir gece mi? Bir insan ya da bir haber, beklemeye değer.Gündüz ya da geceyse hayırlı olan,geri bırakmamaya,ihya etmeye değerdi.
Tutmuştum bu duayı,
Siz nasıl düşünürsünüz bilmem ama ben de tuttum bu duayı.
Ahh keşke herkes yapsa bu duayı..
Ben şu ana kadar böyle bir dua yapmadım.Bundan sonra yapmaya çalışacağım.
Düşünüyorum da;
Her konuştuğumuza karşı,
Her karşılaştığımıza karşı,
Her ziyaret ettiğimize karşı,
Her bir araya geldiğimizde,
Ayrılırken/vedalaşırken “benden sonra daha hayırlısıyla karşılaş” demiş olsak her birimiz bir diğerimiz için hayırlı olmaz mıyız?
Peygamberimiz “karşılıksız/fayda beklemeksizin yapılan dua makbuldür” demez mi?
Karşılıksız yapılan dua,arkadan yapılanıdır.Yüze karşı yapılan duada farklı farklı niyetler vardır.
Bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulur:
Bir müslümanın din kardeşinin arkasından ettiği hayır dua kabul olur.
O dua edince, bir melek,
"Âmin, kardeşin için istediğinin aynısı sana da verilsin" der.(Müslim)
Bir Hadis-i Şerif mealine daha yer verelim:
Dört dua reddolunmaz/kabul olunur :
1- Dönünceye kadar,hacının duası,
2- Evine dönünceye kadar,gazinin duası
3- İyi oluncaya kadar, hastanın duası,
4- Kardeşin,kardeşe arkadan yaptığı dua.(Ramuz el-Ehadis)
Ya sonra,
Bir önce karşılaştığımız bir sonra karşılaşacağımıza hayırlı olması dileğinde bulunursa,
Hayırlı olmak için ne gerekiyorsa yaparsak,
İşte size;
Birbirlerine karşı hayırlılar topluluğu…
Unutmayalım;
"BEN GİDİYORUM,TA Kİ BENDEN HAYIRLISI GELSİN İNŞAALLAH"
Vesselam,