Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
''BERAAT KANDİLİ''

"CÜMLEMİZİN BERAAT KANDİLİNİ YÜCE MEVLA HAYIRLARA VESİLE EYLEYEREK, BERAATİNİ ALAN KULLARINDAN EYLESİN & (AMİN!)

BERAT KANDİLİMİZ MUBAREK OLSUN

Ramazan Ayının müjdecisi olan Mübarek Beraat Kandili'ni idrak etmenin mutlulu unu bizlere yaşatan Yüce Allah'a Şükürler olsun.

Beraat Gecesi Şaban Ayının 15.Gecesidir. Aslı "Beraet'tir". Beraat sözlükte; bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak demektir. Yüce Allah bu Gece af kapılarını açar, bu Gecede müminler affa u rarlar ve günahlarından tevbe ettikleri takdirde temizlenirler. Bu Gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme ba lanıp, ifası için Cenab'ı Hak tarafından meleklere verilir. Bu Geceyi ibadet ve dua ile, gündüzünü oruçlu geçirmek güzeldir.

Kur'an-ı Kerim'de Beraat Gecesiyle ilgili görülen ayetler şunlardır:
"(Helal, haram ve di er hükümleri) açıkça bildiren bu Kitab'a yemin ederim ki, şüphesiz, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Gerçekten biz sonuçta karşılaşacak tehlikeleri haber vericileriz. O (öyle bir gecedir ki) her hikmetli iş, nezdimizden sadır olan bir emir ile o zaman ayrılır" (Ed-Duhan, 44/2-6
Alimlerin ço unlu u bunun "Kadir" gecesi İkrime ile bir grup bilgin de "Beraat" gecesi oldu unu söylemişlerdir. Ço unluk şu delillere dayanmıştır: Cenab-ı Hak, Kadir sûresinde, Kur'an'ı Kadir gecesinde, bu âyette ise mübârek bir gecede indirdi ini beyan etmiştir. EGer bu iki geceden kastedilen tek bir gece olmasaydı, çelişki do ardı. Allah Teâlâ, içinde Kur'an indirilen ayın Ramazan ayı oldu unu başka bir âyette de bildirmiştir (el-Bakara, 2/185). Buna göre mübarek gecenin Şaban gecelerinden de il, ramazanın gecelerinden biri olması gerekir. Cenab-ı Hak, mübarek geceyi; "Onda her hikmetli iş ayrılır" diye nitelemiş, Kadir gecesi hakkında da; "Melekler ve Ruh'un bir emirden dolayı, Rablerinin izniyle. inmekte olduklarını" bildirmiştir (bk. el-Kadr, 97/4). Bu "emir", o yıldan gelecek yıla kadar olan amel, rızık, hayat, ölüm gibi Allah'ın kazasıdır. İbn Abbas (r.anh) şöyle der: "Cenab-ı Hakk'ın bütün kazaları Şa'ban'ın yarı gecesinde görevli meleklere teslim edilir". Bazılarına göre, Beraat gecesinde, emirlerin Levh-ı Mahfuzdan alınmasına başlanır. Bu gecede gelecek yıla rastlayan aynı geceye kadar olan olaylar takdir edilir ve bu "kadir" gecesi bitirilir.

Di er yandan, Beraat gecesine ait beş haslet şunlardır:

1) Her önemli iş bu gecede ayırd edilir.

2) O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.

3) İlâhi rahmet yayılır.

4) Ma firet gecesidir.

5) O gece, Rasûlüllah (s.a.s)'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.s), Şaban'ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir.

Beraat gecesi hakkında Allah Resulü şöyle buyurmuştur: "Şaban ayının on beşinci gecesi oldu u zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü (I5. günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın gö e inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: Benden ma firet dileyen yok mu, onu ma firet edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela veya derde) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim,onu afiyete kavuşturayım. Bir şey isteyen yok mu? İstedi ini vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu? Buyurur (İbn Mâce, H. no: 1388 (Râmuzul Ehadis)

Di er bir hadiste de şöyle buyuruyor: "Şüphesiz Allah Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi dünyaya en yakın olan semaya (keyfiyyeti bizce meçhul bir şekilde) iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları (veya günah sahiplerini) ba ışlar" (İbn Mâce, H. no: 1389

Berat Kandili Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi olan Yüce Allaha sı ınarak günahlardan arındıkları, ilahi lütuf ve bereketlere eristikleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir.

Berat Gecesi, Müslümanlarca ma firet ve kurtuluş gecesi sayılır. Müminler bu gecede ibadet ve taatle meşgul olarak bir yıllık amellerinin muhasebesini yaparak mükemmel bir insan, olgun bir Müslüman vasfı kazanmak için gelecek günlerine ve hayat işlerine daha düzenli bir istikamet vermek imkânını bulurlar.

Hazreti Âişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları söylüyor: Günün birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi. Elbisesini çıkardı. Aradan zaman geçmeden tekrar giyindi. Bunun üzerine beni şüphe, kıskançlık sardı. Ortaklarımdan birinin yanına gidecek sandım ve peşini takip ettim. Medinenin kabristanı olan Bakîul-Garkadda kendisine eriştim. Müminlere ve şehidlere isti far ve dua ediyordu. Kendi kendime: Anam babam sana feda olsun! Sen Rabbının rızası u runda, ben ise dünya peşindeyim! diyerek döndüm. Soluk solu a eve girdim. Arkamdan da Rasulullah (sas) girdi. Neden böyle hızlı nefes alıyorsun? dedi. Ben, Anam babam u runa feda olsun. Yanıma gelip elbisenizi çıkardıktan sonra tekrar giyindiniz, beni kıskançlık tuttu. Ortaklarımdan birinin yanına gidece inizi zannettim. Nihayet sizi kabristana giderken gördüm. dedim. Resulü Ekrem, Rasulullah sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun? dedi. Ardından Cibril geldi ve şöyle dedi:

Bu gece Şabânın on beşinci gecesidir. Cenabı Hak bu gecede Benî Kelb kabilesi koyunlarının sayısı kadar kimseyi cehennemden âzâd eder. Fakat bu gece Allah; müşriklerin, kincilerin, akrabalarıyla münasebeti kesenlerin, hayat ve ihtişamlarına ma rur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin, içki düşkünlerinin yüzlerine bakmaz.

Resulü Ekrem, elbisesini çıkardı. Bu gece ibadet etmeme müsaade eder misiniz? buyurdu. Evet, sana anam babam feda olsun. dedim. Peygamber namaza kalktı. Secdeye kapanıp uzun müddet kaldı. Endişelendim, elimle yokladım. Elim, aya ının altına dokununca kımıldadı. Ben de sevindim. Secdede şöyle niyaz etti ini işittim: Allahım! azabından afvına, gazabından rızana sı ınıyorum. Senden yine Sana iltica ediyorum. Şânın yücedir. Sana yaptı ım senayı Senin kendine yaptı ın senaya denk bulmuyorum. Sana lâyık bir surette hamd etmekten âcizim.

Sabah olunca bunları Resulü Ekreme söyledim. O da, Yâ Âişe, bunları ö rendin mi? dedi. Evet yâ Rasulallah. dedim. Resuli Ekrem; Bunları hem ö ren hem de başkalarına ö ret. Zira bunları bana Cibril ö retti ve secdede bunları okumamı talîm buyurdu. dedi.

Olacak hadiseler kaydedilir

Bir sene zarfında gelecek yılın Berat Gecesine kadar vuku bulacak hadiseler melekler tarafından birer deftere yazılır. Bir sene zarfında vuku bulacak zelzeleler, olaylar, harpler& Bunların defteri Cebrail Aleyhisselama verilir. Rızıkla ilgili defterler Mîkâîl Aleyhisselama verilir. Ve öleceklerin defterleri Azrail Aleyhisselama verilir.

Ebu Hüreyre, Peygamberimiz (sasin şöyle buyurdu unu rivayet eder: Şabânın on beşinci gecesinde Cebrail Aleyhisselam bana geldi ve bana, Yâ Muhammed (sas), başını semâya kaldır. dedi. Ben de, Bu gece ne gecedir? dedi imde Cebrail, Bu gece öyle bir gecedir ki Allah Teâlâ Hazretleri bu gece ebvâbı rahmetinden üç yüz bâb fetheder ve kendisine şirk eden ve sâhır, kâhin, şürbi hamra ve zinaya devam eden ve vâlideynini incitenler müstesna oldu u halde bilcümle müminleri ma firet eder. dedi.

Meleklerin semâda iki bayram gecesi vardır. Biri Leylei Berat di eri de Leylei Kadirdir. Özellikle bu iki gecede Cenabı Hak (C.C.), kullarına rahmet ve ma rifetini bol ihsan buyurmuştur. Böyle ehemmiyetli geceleri gaflet içinde geçirmek muvafık olmasa gerek..

Berat Gecesini nasıl ihya etmeli?

Hazreti Peygamber (sas), Bir demire su isabet edince nasıl paslanırsa, kalbler de öyle paslanır. buyurmuşlardı. Ashab, bunun ilacını sordular. Resûlü Ekrem, Ölümü hatırlamak ve Kuran okumaktır. cevabını verdi. Dolayısıyla;

Berat Gecesinde de nafile namaz kılmalı, Kuran okumalı. Ayrıca Akşam namazından sonra; Birincisi Allahın saîd kullarından olmak niyyetiyle.

İkincisi hayırlı uzun ömür niyetiyle.

Üçüncüsü de kaza ve belâlardan emin olup hayırlı rızık için, olmak üzere, üç kere Yasin Sûresini okumak da tavsiye edilmektedir.

PasHa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1

BÜTÜN MÜSLÜMAN ALEMİNİN VE PORTALIMIZIN GÜZEL İNSANLARININ BERAAT KANDİLİNİ CANI YÜREKTEN TEBRİK EDERİM DAHA NİCE BERAAT KANDİLLERİNE HEP BİRLİKTE...

Berat gecesi

Rahmet kapılarının açılıp, yapılan duaların kabul olaca ı dört geceden biri Berat gecesidir.
Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesidir. Yani 14 Şabanın bitti i günün gecesidir.

Cenab-ı Hak buyuruyor:
'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)

Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.

Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla kadir gecesi arasında kırk gün vardır. Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki, haraç tamamen alındı ı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren bir sakk (bir sened) yazıldı ı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar. Ve denilmiştir ki bu gecede beş özellik vardır:

Bu gecenin beş özelli i:

1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.
3) Bu gece ba ışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban'ın ondördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban'ın onbeşinci günü verilmiştir.

YAPILACAK İBADETLER..

Berâat Gecesi, bu gecede hiç olmazsa bir tesbih namazı kılınır.
Berâat gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur.

Namaza şöyle niyet edilir:
"Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip süedâ defterine kaydeyle, Allâhü Ekber'

- Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur.
- İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır.
- Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Namazdan sonra, (Hz. Allâh'ın HÛ ism-i şerîfinin ebced hesâbına göre adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ'nın ebced hesâbıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TÂHÂ Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)

Okunacak olanlar:

- İsti fâr-ı şerîf: 14 kere

- Salevât-ı şerîfe: 14 kere

- Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere

- Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere

- 'Lekad câeküm...' (besmeleyle): 14 kere [2]

- 14 kere 'Yâsîn' dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf [3]

- İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere

- 'Kul eûzu birabbil-felak...' (besmeleyle): 14 kere

- 'Kul eûzu birabbin-nâs...' (besmeleyle): 14 kere

- 14 kere: "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym'

- Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere

Bunlardan sonra duâ yapılır.

Allah kabul etsin. Rabbim son nefese kadar ve son nefes dahil Imandan ayirmasin..

BU GECEDE UYUMAYALIM KAPANALIM SECDEYE BAGISLANMAK İCİN YARADANA AGLAYALIM...

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun abla.

Bütün kardeşleriminde berat gecesi hayırlı ve mübarek olsun.İnşallah

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Tüm duaar kabul olur inşaAllah..
Seninde kandilin mübarek olsun kardeş... :)

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Orjinal Yazarı hayrullah
Allah razı olsun abla.

Bütün kardeşleriminde berat gecesi hayırlı ve mübarek olsun.İnşallah

sizdende mevla razi olsun kardeşim

tekrar mubarek olsun gecemiz

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
cümle islam aleminin kandili mubarek olsun

inşallah beratımızı sag elimizden alanlardan oluruz

Başak

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Orjinal Yazarı fzehra
cümle islam aleminin kandili mubarek olsun

inşallah beratımızı sag elimizden alanlardan oluruz

Aminnnnnnnnn.

Cümlemizin Beraat kandili mübarek ve hayırlara vesile olur inşeallh.

DuaM

cici anne :)

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Galatasaray
Allahım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah diledi ini
siler yok eder, diledi ini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır."12
Bu idrak ve şuur içinde ihya edece imiz Berat Gecesinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz edelim.

12-Rad Suresi, 39; Mecmuatül-Ahzab, 1:597.

VeSsELAm...VeDDuA

Üst Alt