Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

hüzün yağmuru1

Gavsım seni çok Özledim♥♥

Aldığı Beğeniler
5
Takım
Galatasaray
BOŞ VAKİTLERİN DEĞERİ

İmam Şâfiî (rh.) hazretleri, bir ara Medîne-i Münevvereye gider. İmâm Mâlik (rh.) i evinde ziyaret etmek ister. Zira, telif ettiği hadis kitabı Muvatta vesilesiyle ona karşı büyük hürmet ve saygı duymaktadır. Ancak imâmın evinden gelen cevap düşündürücüdür:

Bir müşkiliniz varsa sorun, cevabı verilsin... Yoksa imâmın görüşme günü değil, boş vakti de yoktur!

İmam Şâfiî hazretlerinin, Mekke-i Mükerreme vâlisinden bir mektup getirdiğini söylemesi üzerine dışarıya çıkıp bir iskemleye, oturan İmâm Mâlik hazretleri, mektubu okurken;

Bu mektubu size getiren Muhammed bin İdris, genç âlimlerimizdendir... cümlesine gelince, hemen ayağa kalkar ve Sübhânallâh, Resûlüllah (s.a.v.)ın bayrağı da mı bizimle görüşmek için araya vâsıta koyacak? diyerek kucakladığı genç imâmı alıp odasına götürür.

İmâm Şâfiî (rh.), İmâm Mâlik (rh.)in vaktini böylesine dikkatli, hassas ve titiz bir şekilde kullanmasına hiç şaşmaz. Çünkü kendisi de Mekkeden Medîneye doğru yola çıktığında, arkadaşlarından hemen ayrılmış... Onlar yol boyunca şuradan-buradan konuşurlarken İmâm Şâfiî hazretleri, Kurân-ı Kerim hatmine başlamış... Medîneye gelinceye kadar da, yol boyunca tam on altı hatim okumaya muvaffak olmuş. Kısacası, yolda geçen vaktini bile boşa harcamaktan böylesine bir dikkatle kurtulmuştur.

İmâm Mâlik hazretleri, vakti boşa geçirmemek için, genç müsâfirine hemen teklifini yapar:

Hadis kitabı Muvattaı bir okuyayım da dinle!
İmâm Şâfiî hazretlerinin cevabı ise daha bir başkadır:

Efendim, siz zahmet buyurmayın... Ben okuyayım da siz dinleyin. Ben kitâbınızı Mekkede iken ezberlemiştim!

Evet onlar, nakitten de kıymetli buldukları vakti, işte böyle değerlendirmiş... Değil bir iki günü, belki bir iki saati bile boşa geçirmekten korkmuş, hatta titremişlerdir... Böylesine titizliğin sebebi de, herhalde Resûlüllah (s.a.v.) Efendimizin İnsanlar iki nimetin kıymetini bilmekte aldanmışlardır. Bunlardan biri sıhhat, diğeri de boş vakit... îkazlarıdır.

Üst Alt