Bu Devirde Mürşid Var mı?
Ezher Üniversitesi ve ilim ehli arasında zekâsı, münazara konularındaki üstünlüğü ve ilminin derinliği ile tanınmış büyük âlimlerden Şeyh Muhammed Hanefî, bir gün Muhammed Emin Erbîlî hazretlerine,
Bana Allah'ın ismini her an hatırlatacak ve zikrullahın kapılarını açacak bir mürşid-i kâmil söyle ki, bana yol göstersin. Artık bu zamanda böylesi bir mürşid kalmamıştır. Pek çok insan, kendisini mürşid zannediyor, ama insanları saptırıyor. İşittim ki sen de mürşid-i kâmil olduğunu söylüyormuşsun. Oysa sen sâlih ve iyi bir insansın, ancak irşada ehliyetli kâmil biri de değilsin dedi.
Muhammed Emin Erbîlî hazretleri, onun bu sözleri karşısında şöyle dedi:
Ümit ederim ki Allah Teâlâ seni dileğine kavuşturur. Çünkü hiçbir zaman yeryüzünde mürşid-i kâmil olan velîler eksik olmaz.
Aradan birkaç gün geçti.
Şeyh Muhammed Hanefî, rüyasında çok sayıda Allah dostunun mânevî kürsüler üzerinde toplanmış olduğunu gördü. Ama onların mânevî güzelliklerini anlatacak kelimeler bulamıyordu. Her biri mânevî heybet ve güzellikteydi. Onlardan birinin yanına yaklaştı ve şöyle sordu:
Bu zamanda yaşayan bu zatlar gibi bir mürşid-i kâmil var mı? Şöyle dediler:
Evet vardır. O zat şu kişinin özelliklerini taşımaktadır.
Ardından da o velîler, bulundukları meclis içinde bir zatı işaret ettiler. Şeyh Muhammed Hanefî, kendisine gösterilen kişiye yaklaştı. Onun Muhammed Emin Erbîlî hazretleri olduğunu gördü. Çok şaşırdı ve sordu:
Sen bu zatlar arasında mısın? Benden niye kendini gizliyorsun?
Mecliste bulunan velîler, Şeyh Muhammed Hanefîye, Erbîlî hazretlerinden tasavvuf terbiyesi alması gerektiği konusunda ısrar ettiler. O sırada uyanıverdi. Ama uyandığında gördüklerini unuttu. Hiçbirini hatırlayamadı.
Aradan birkaç gün geçti. Ezher Üniversitesinin Abbâsî Revakı denilen yerin merdivenlerinde Muhammed Emin Erbîlî hazretlerini görünce rüyada olanları hatırladı ve,
Şeyh Emin az dur, sana soracaklarım var dedi.
Muhammed Emin Erbîlî hazretleri de ona, rüyasında kendisine söylediği sözleri aynen aktardı. Bu defa Şeyh Muhammed Hanefî şöyle dedi:
Rüyayı ben gördüm, ama sen anlattın.
Daha sonra Muhammed Emin Erbîlî hazretlerini mürşid-i kâmil olarak kabul etti, elini tuttu ve biat etti. Şeyh Muhammed Emin Erbîlî hazretleri Bulakta iken yanına geldi. Hatmelere katıldı. Böylece onun samimi müridleri arasında yer aldı.
ALTIN SİLSİLE
Semerkand Yayınları
İnsan, Hak yolunda tâbi olduğu rehberleri, âlimleri, mürşidleri ne kadar tanırsa o kadar kalbi kuvvetlenir, muhabbeti artar, sebat ve vefa sahibi olur. İbrahim Tozlu tarafından hazırlanan Bu kitap, hayatları, hizmetleri ve sohbetleriyle Sâdâtı Nakşibendiyye'nin üçüncü kolunu tanıtıyor.