Büyük veli imam Şa'rani k.s dini bilgiden yoksun olduğu halde sufi kisvesi altında bazı tasavvufi kavramlardan yerli yersiz bahsedip etrafına cahilleri toplayan kimselerden bahsediyor ve başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor:
Etrafında kensine inanan bir cemaatle birlikte bilgisi ve nasibi olmadığı halde tasavvuftaki '' fena '' ve '' beka'' mertebelerinden çokça bahseden bir kişi yanıma geldi, günlercer benimle kaldı .birgün bu kişiye :
- bana namazın ve abdestin şartlarını söyle, bunlar nelerdir dedim.
- ben hiç ilim okumadım, diye cevap verdi. adama dedim ki:
-kardeş!ibadetleri Kur'an ve Sünnet' e göre usulunce yapmak,bütün islam alimleri tarafından icma ile kabul edilen farz bir emirdir .Farz ile mendubu ,haram ile mekruhubiribirinden ayıramayan kişi cahildir.cahil kimseye ise ne zahir meselelerde nede batın yolunda uymak kesinlikle caiz değildir!
Adamın dili tutuldu ,cevap veremedi. ogünden sonra benimle ilişkisini kesti.bu yanlış tutumuyla etrafa kötü örnek oluyodu, böylece Allah Teala c.c beni ondan kurtardı.
Hz. Ömer r.a. şöyle der:
Bu ümmet için en çok korktuğum şey , dili ile alim fakat kalbi ile cahil(gafil) olan kimselerdir.
Bir gün Ebu bekir şibli k.s zamanın büyük alim ve velisi Cüneyd-i Bağdadi k.s 'nin yanına gider onu üzgün bulunca ;
- ne oldu , diye sorar Cüneyd-i Bağdadi hazretleri ;
-Arayan O'nu bulur, der. şibli k.s ise şöyle karşılık verir;
-Hayır tam tersine ,O'nu bulan arar.
'' YAPTIĞI AMALLERİ BEĞENEN KİMSE Allah YOLUNDA İLERLEYEMEZ.''
(Seyyid Abdulhakim Bilvanisi k.s )
semarkand 2010 nisan sayısından alıntıdır...
Etrafında kensine inanan bir cemaatle birlikte bilgisi ve nasibi olmadığı halde tasavvuftaki '' fena '' ve '' beka'' mertebelerinden çokça bahseden bir kişi yanıma geldi, günlercer benimle kaldı .birgün bu kişiye :
- bana namazın ve abdestin şartlarını söyle, bunlar nelerdir dedim.
- ben hiç ilim okumadım, diye cevap verdi. adama dedim ki:
-kardeş!ibadetleri Kur'an ve Sünnet' e göre usulunce yapmak,bütün islam alimleri tarafından icma ile kabul edilen farz bir emirdir .Farz ile mendubu ,haram ile mekruhubiribirinden ayıramayan kişi cahildir.cahil kimseye ise ne zahir meselelerde nede batın yolunda uymak kesinlikle caiz değildir!
Adamın dili tutuldu ,cevap veremedi. ogünden sonra benimle ilişkisini kesti.bu yanlış tutumuyla etrafa kötü örnek oluyodu, böylece Allah Teala c.c beni ondan kurtardı.
Hz. Ömer r.a. şöyle der:
Bu ümmet için en çok korktuğum şey , dili ile alim fakat kalbi ile cahil(gafil) olan kimselerdir.
Bir gün Ebu bekir şibli k.s zamanın büyük alim ve velisi Cüneyd-i Bağdadi k.s 'nin yanına gider onu üzgün bulunca ;
- ne oldu , diye sorar Cüneyd-i Bağdadi hazretleri ;
-Arayan O'nu bulur, der. şibli k.s ise şöyle karşılık verir;
-Hayır tam tersine ,O'nu bulan arar.
'' YAPTIĞI AMALLERİ BEĞENEN KİMSE Allah YOLUNDA İLERLEYEMEZ.''
(Seyyid Abdulhakim Bilvanisi k.s )
semarkand 2010 nisan sayısından alıntıdır...