Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Zühre

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Olay karikatürleri gördüm! Olay karikatürleri gördüm!

İşte Milliyet Gazetesi yazarı Can Dündar'ın yazısı:

Olay karikatürleri gördüm!

İslam dünyası ayakta...
Müslümanlar öfke içinde...
Öfkenin nedeni Danimarka'da bir gazetenin yayımladığı, Hz. Muhammed'e hakaret eden karikatürler...
Trabzon'daki rahip cinayetinin bu nedenle işlendiği söyleniyor.
Danimarkalılar "Hakaret yok" diyor.
Müslümanlar "Büyük küstahlık" diye yollara dökülüyor.
Ama infiale neden olan karikatürler yok ortada...
Olmayınca sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek de zor...
* * *
Dünyayı ateşe veren 12 karikatürü gördüm dün...
Onları anlatmadan önce olayın seyrini hatırlayalım:
Danimarka'nın muhafazakâr gazetesi Jyllands Posten, 30 Eylül'de (yani olayların başlamasından 3 ay önce) 12 karikatürden oluşan bir "Muhammed" serisi yayımladı.
Anlaşılan o ki, yayının amacı İslam dünyasındaki "resmedilme" yasağını delmekti.
Olaylar, 10 Ocak'ta bir Norveç gazetesinin aynı karikatürleri yeniden basmasıyla tırmandı.
Tepkiler, şiddete dönüşüp hele Danimarka ürünlerinin boykotuna varınca Danimarka gazetesinin genel yayın müdürü Carsten Just, internet sitelerinde (hem de Arapça) bir açıklama yapıp, "karikatürlerin hakaret amacı taşımadığını, kimseyi kırmak istemediklerini" belirtti.
"Sonuçların böyle olacağını bilsek yayımlamazdık" dedi.
Ancak özür dilemedi.
* * *
Peki karikatürlerde ne var?
Serinin Annette Carlsen imzalı ilk karikatürü, Hz. İsa, Hz. Muhammed, Buda, bir Hint gurusu, bir hippi, Danimarkalı bir işkadını ve bir gazeteciyi karakolda, cam bölmeli "suçlu teşhis odası"nda yan yana resmediyor. Tek yönlü camın bu tarafındaki "mağdur", elini çenesine koymuş "Hımm... teşhis edemiyorum" diyor.
İkinci karikatür, yapılmak istenen şeyi daha net ortaya koyuyor:
Karikatürcü, çalışma masasının başında Hz. Muhammed'i çiziyor. Arkasında pencere var. Kaygılı gözleri geride... Sınavda kâğıdını gizleyen bir çocuk gibi çizimlerinin üzerine kapanmış. Alnından ecel terleri damlıyor.
Arne Sorensen, kendini çizmiş adeta...
* * *
Çizerlerin, yaratacakları etkiyi iyi bildikleri anlaşılıyor.
Franz Füchsel, Hz. Muhammed'i yeşil kaftan ve kara sakalla çizmiş. Elindeki kâğıtlara bakarken arkadan, satır ve bombayla koşup gelen iki yobaza sesleniyor:
"Sakin olun arkadaşlar, sadece inançsız bir Danimarkalının çizimleri bunlar..."
Jen Julius'un karikatüründe cennette, bulutlar arasında bir "imam" var; karşısında da hâlâ dumanı tüten canlı bombalar... "İmam", "Durun... durun... burada huri kalmadı" diye bağırıyor.
Kurt Westergaard, İslam Peygamberi'ni kara sakallı, kara sarıklı, çatık kaşlı, öfkeli bakışlı bir adam olarak resmetmiş.
Kara sarığı bir bombaya benzetmiş.
Ve bombanın fitili yanıyor.
* * *
Diğer karikatürler de benzer çağrışımlarla yüklü...
Çizimlerin çoğunun ortak özelliği, Hz. Muhammed'i kara sakallı, nemrut bakışlı ve şiddet yanlısı olarak resmetmesi...
Müslümanları ve genelde Doğuluları aşağılayıp "öteki"leştiren ırkçı bir yaklaşım...
Peki ifade özgürlüğünün sınırları içinde mi?
Bence inananların hassasiyetlerini hiç dikkate almayıp inançlarıyla dalga geçmenin ve inandıkları Peygamber için "terörist" iması yapmanın adı ifade özgürlüğü olamaz.
Tepki, elçilik binalarını yerle bir etmek mi olmalı?
Hayır.
Karikatürlerdeki önyargıyı yalanlamanın en iyi yolu, İslamın böyle bir şiddet içermediğini göstermek olmaz mıydı?

KanDamLaSi

Ubeyd

Aldığı Beğeniler
64
! ! !

X(

Hic bi$ey demiyorum !!!
!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.........

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI BUNLARDANDA BU BEKLENİR ZATEN

Günes

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Aslinda elciliklerin taslanmasi v.s..Bunlar bence az bile ama su var ki;böyle yapmakla gercekten müslümanlari siddete eyilimli olarak göstermelerinde yardimci olucaktir...
Ama ben bunu düsünmem bile...Tek düsünebildigim onlarin yaptigi hakareti asmis..., adini dahi koyamadigim..., tüm müslüman alemini tamamen rencide eden,Tek bir olan en sevgilimize (c.c) Efendimiz'e (s.a.v) bu tavir bu hareket affedilicek gibi degil..... X( X(Aslin da söylenicek ve yapilicak o kadar cok sey var ki...Ama bizler susmaktan ve elimize ayagimiza kelepce vurmaktan baska birsey yapmiyoruz....
Allah c.c tüm müslüman aleminin yardimci olsun...O c.c herseyi görüp ve bilen elbet bu olanlara izin vermeyecektir...Bizler yeterince sesimizi cikaramasakta Rabbim onlarin belalarini verecktir.....IsaALLAH....

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
O iğrenç resimleri,karikatür denmesi imkansız çirkef görüntüleri malesef bende gördüm ve yapılan tepkilerin az bile kaldığını düşünüyorum,İslamın barış dini olduğunu susarak göstermek yada tepkisiz,duyarsız bir toplum olarak seyretmek hiçte mantıklı değil.....

Aklı başında olan her müslümanın bu çirkefliğe seyirci kalmaması,güçlü bir İslam birliği için çalışması tek dileğimdir....

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
ORiJiNAL YAZARI : Zühre

Karikatürlerdeki önyargıyı yalanlamanın en iyi yolu, İslamın böyle bir şiddet içermediğini göstermek olmaz mıydı?

Tabi ki İslam dini şiddet içermez.Bunlara en iyi cevap nasıl olurdu diye düşünüyorum.Sonra peygamberimizin günümüzde yaşadığını varsayıyorum ve bu olaylara tepkisi ne olurdu diye düşünüyorum.İnanın çok merak ediyorum.Bir şekilde tabi ki kabul edilemez nahoş bir durum.İslam peygamberine yakışmayan tarzda iftiralar var.Bence şapkamızı önümüze alıp düşünme vakti.Daha duyarlı olma vakti.Bu ve benzeri olaylar oluyordu belki,kendi ülkemizde dahi İslam adına sarfedilen hoş olmayan sözler vardır.Diyorum ki az daha bilinçi olalım ve ne için savaştığımızı ayaklarımız ,yere basarak savunalım.Hava da kalmasın bunlar...Selam ve dua ile.

Zühre

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Asıl musibet dine gelen musibettir. Elbet bunda da bir hikmet vardır. Ama bu musibetse, acaba hangimizin hangi eksikliklerinden dolayı geliyor bu musibet? Biraz daha öze dönmemiz mi gerekiyor acaba? Çok kusurluyuz hem de çok....

Hasbi

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Amerika Suriyeye saldıracak kaygısı içindeyken ordaki insanların durumunu bilmeden tek yönlü bir bakış açısı bu...

Eğer Irak da masum çocuklara yapılan işkence görüntülerini izlemiş olsanız, daha nice işkenceye uğramış bir yakınınız olsa birde üstüne Efendimize hakaret yapılsa vede bu özgürlükle açıklansa Özgürlüğün kimler adına işlediğini daha iyi görürüz..

Onların verdiği tepkiyi hoş görmüyenler onları böylesine tepki vermesine vesile olanlardır...

Efendimiz için Canlar feda ...

kerems

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Takım
Trabzonspor
Bu yazıyı daha öncede okumuştum ilk dikkatimi çeken şey Kartel medyasının en güçlü yazarlarından olan Can DÜNDAR beyin İslam dünyasından ve Peygamberimizden bahsederken sanki kendisini kapsamayan bir dünya ve kendisini bağlamayan inançlardan bahseder gibi. Açıkça Peygamberimiz yada dinimize hakaret eden karikatür gibi tanımlardan uzak durmuş hep. Biz Müslümanlar olarak o karikatürleri yorumlayacak çok daha inançlı bilgili alimler biliyoruz. PEYGAMBER'im diyemeyensayın Can DÜNDARın yorumları yada kriterleri bizi hiç ilgilendirmez. Burada asıl dikkat etmemiz gereken şey BOYKOT yaparken sadece Danimarka yada Yahudi mallarına karşı boykot değil Karikatür krizine Daniştayın aldığı Başörtüsü kararlarına; Trabzonda işlenen papa cinayeti kadar yer ayırmayan. ÖSS kayıtları için zorla başı açılıp resim çekilen bacılarımız görmemezlikten gelip KURAN-I KERİM okurken sakız çiüneyen bayan muhabirin ikaz edilmesini olay yapan kartel medyasınıda BOYKOT etmeliyiz. Meydanlarda avaz avaz bağırıp Danimarka mallarını boykot edip Sana Canımız Feda Ya MUHAMMET (s.a.v) dedikten sonra bayiden O malum gazetelerden alırsak bu ihanet ve dalalet olur...
Selam ve dua ile...

esencemrem

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
BU KONUDA FAZLA BİRŞEY SÖYLEMEYE GEREK YOK TEK KELİMEYLE ŞEREFSİZLİK...AMA BU OYUNLARA GELMEMELİYİZ İYİ DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR TAŞKINLIK YAPMAMALIYIZ.ÇÜNKÜ ONLARINDA İSTEDİGİ BU..İSTEDİKLERİNİ VERMEYELİM...

Üst Alt