Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
CEM SULTAN VE HAÇLI İSTİSMÂRI

Fâtih Sultan Mehmedin küçük oğlu olan Cem Sultan, ağabeyi İkinci Bâyezid Hana karşı mücâdeleyi kaybedince Rodos Şövalyelerine sığınmıştı. Ancak bu karar, Hıristiyan dünyâsında onun 12 yıl 7 ay bir nevi esâret çekmesine sebep oldu. Şövalyeler ve Avrupa Devletleri, kendisini Osmanlılara karşı siyâsî bir koz olarak ellerinde tuttular. Papa vâsıtasıyla onu Hıristiyan yapmak ve böylece bir Haçlı seferi gerçekleştirmek istediler.

Ancak Cem Sultan, kedisine değil Osmanlı pâdişâhlığı, bütün dünyânın hükümdârlığı verilse, dininden dönmeyeceğini sertçe bildirdi.

Cem Sultan, bu güç şartlar altında, dâimâ Yâ Rabbi, eğer bu kâfirler beni bahâne edip müslümanlar üzerine yürümeye kalkarlarsa, beni o günlere eriştirme, canımı al diye duâ ediyordu. Nihâyet 25 Şubat 1495 çarşamba sabahı, şehâdet getire getire rûhunu teslim etti. O sırada 35 yaşında bulunuyordu.

Cem Sultanın hastalık veyâ zehirlenme netîcesinde öldüğüne dâir muhtelif rivâyetler vardır. Osmanlı müelliflerinin çoğu Papa tarafından gönderilen bir berberin zehirli ustura ile Cem Sultanı tıraş ettiğini ve ölümüne sebep olduğunu bildirmektedir.

Haberin İstanbula ulaşmasından sonra, Sultan Bâyezidin emriyle dükkânlar, çarşılar kapatıldı, fakirlere para dağıtıldı. Ülkedeki bütün câmilerde gâib cenâze namazı kılındı. Cenâzesi getirilip Bursaya götürülerek Fâtih Sultan Mehmedin büyük oğlu Mustafanın yanına gömüldü.

Cem Sultan, şâir ve edip ruhlu bir zât olup, dîvânı vardır. Avrupada bulunduğu müddetçe Fâtih Sultan Mehmedin oğluna yakışır sûrette hareket etti. Herkesin gıpta ve sevgisini kazandı.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
CEM SULTANIN VASİYETİ

Yâ Râb, eğer bu kâfirler beni bahâne edip Ehl-i İslâm üstüne huruc etmek kasdin güderlerse beni o günlere eriştirme, cânumu kabzeyle.

Elbette, elbette benim mevtim intişâr idesüz, olmaya ki, küffar benim adıma müslümanlar üzerine huruc eyleye. Benden sonra karındaşım Hüdâvendigâr Sultan Bayazıt hazretlerine varasuz, diyesuz ki: Beni redditmesün, ne şekilde olursa olsun benim tabutumu kâfir memleketinde komasın. Ehl-i İslâm memleketine çıkarsın ve cemî borçlarımı ödesin. Ve benim anama ve kızıma vesâir taallukâtıma ve benim üstüme hizmette bulunanlara hall-ü hâline göre riâyet eyliye

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Osmanlı Tarihini okudukça çok güzel ibret verici olaylara şahit olmaktayız..bunlardan biriside Cem Sultan'nın durumuydu..İbretle okudum..tşkler

zeyno

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Takım
Galatasaray
ORiJiNAL YAZARI : fzehra

Cem Sultan, bu güç şartlar altında, dâimâ Yâ Rabbi, eğer bu kâfirler beni bahâne edip müslümanlar üzerine yürümeye kalkarlarsa, beni o günlere eriştirme, canımı al diye duâ ediyordu.

Cem Sultan ve daha niceleri...Burda çok etkilenilecek bir durum.Şu an da, böyle bir zaman da böyle bir dua.Olabilir mi?...Çok zor.Zamanın ve şartların ürettiği kaliteli insanlar bunlar.İnsan dinledikçe tüyleri ürperiyor.Bu şahıslar böyle oldukları için şu an onları anıyoruz, bir yerlerden bulup çıkarıyoruz.Rabbim böyle insanları, metanetli,iman gücüyle dolu yöneticiler nasip etsin.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ORiJiNAL YAZARI : zeyno
ORiJiNAL YAZARI : fzehra

Cem Sultan, bu güç şartlar altında, dâimâ Yâ Rabbi, eğer bu kâfirler beni bahâne edip müslümanlar üzerine yürümeye kalkarlarsa, beni o günlere eriştirme, canımı al diye duâ ediyordu.

Cem Sultan ve daha niceleri...Burda çok etkilenilecek bir durum.Şu an da, böyle bir zaman da böyle bir dua.Olabilir mi?...Çok zor.Zamanın ve şartların ürettiği kaliteli insanlar bunlar.İnsan dinledikçe tüyleri ürperiyor.Bu şahıslar böyle oldukları için şu an onları anıyoruz, bir yerlerden bulup çıkarıyoruz.Rabbim böyle insanları, metanetli,iman gücüyle dolu yöneticiler nasip etsin.

EVET kardeşim aynen aminnn aminn

Üst Alt