Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
CİMRİLİĞİN ÂFETLERİ

Hazreti Ebû Bekirs-Sıddıyk (r.a) buyurdular ki: Cimri bir kimse yedi şeyden kurtulamaz:

1- Ya ölür; malını Allâhın emrinin hilâfına dağıtan bir kimse ona vâris olur,

2- Yahut Allâhü Teâlâ, zalim bir emiri musallat eder kendisini zelil ettikten sonra malını gaspeder.

3- Veya şehveti kendisini heyecanlandırır, malını ifsâd eder.

4- Yahut kendisinde harap bir yerde bir bina yapmak veye imar etmek için bir görüş belirir, elindeki mal orada yok olup gider.

5- Veya dünya musîbetlerinden birine gark olmak, yanmak veya malı çalınmak gibi felâkete uğrar, mahvolur gider.

6- Yahut, daimi bir illete mübtela olur, malını hastalığının tedavisinde kullanır.

7- Ya da malını bir yere gömer, yerini unutur. Arayıp bulamaz.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
CÖMERTİN HALİ

Bir cömerte sordular: Muhtaçlara verdiğin, saillere saçtığın şeylerden gönlüne kibir, fakirler üzerine bir minnet yükletmek hisleri geliyor mu? dediler.

Cömert şöyle cevap verdi: Hayır ne münâsebet. Ben bir şey verirken kendimi aşçının elindeki kepçe gibi farz ediyorum, veren aşçıdır, fakat kepçeden geçiriyor, kepçe ise, asıl veren gibi bir hisde bulunabilir mi? (Aşçı da vasıtadır, asıl veren Cenâb-ı Haktır).

Verilen rızk efendinin elinden çıkıyorsa da asıl veren Cenâb-ı Hakdır. Bundan dolayıdır ki, rızk'a vasıta olan kimsenin rızk verdiği kimseye minnet yükletmesi doğru değildir.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
CÖMERT HATEM-İ TAİ

Hatem'e sordular kendinden daha kerim bir kimseyi gördün mü?

Hatem evet dedi ve şöyle anlattı: Bir gün yetim bir gencin hanesine misafir oldum on koyunu var idi. Derhal birisini kesti, pişirdi, önüme getirdi. Koyunun bir parçası hoşuma gitti, yedim. Hem de (koyunun bu parçası pek hoşdur) dedim.

Bu söz üzerine genç dışarı çıktı. Ne yapsa beğenirsiniz koyunları bir bir kesmiş. O benim beğendiğim parçaları pişirmiş, önüme getirdi. Onun böyle yaptığından haberim yok idi. Gitmek üzere atıma binip haneden çıktığım zaman çok kan dökülmüş olduğunu gördüm. Bu nedir? dedim.

Dediler ki: O tekmil koyunları kesti. Bu kan onların kanıdır.

Bunun üzerine çocuğa sitem ile niçin böyle yaptın dedim.

Şöyle cevap verdi: Sübhânallah birşey hoşunuza gider o da iktidarım dairesinde bulunur da haset yaparak onu sizden esirgersem araplar arasında bu pek fena bir ahlâk sayılır. Dostları Hatem'e sordular o gencin bu hizmetime mukabil siz ne verdiniz? dediler. Hatem: Üçyüz kızıl tüylü deve ile beşyüz koyun verdim dedi.

Dostları: Bu halde sen daha kerim olmuş olursun dediler.

Hatem: Ne münâsebet o nesi varsa verdi. Ben ise kudretim dairesinde olan şeylerden çoğunu değil azını verdim, dedi.

hepsi fazilet takvimi

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
güzel bir paylaşım ellerine sağlık hasbi kardeş

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ellerime sağlık ne güzel aktarmışım yaww

Üst Alt