Hatimler okunuyor,salavatlar zikirler çekiliyor.
İçerisinde ilahi Kuran ,sohbet bulunan programlar hazırlanıyor.
Hatta şuan birbirimize ulaşımımızı sağladığımız gibi bir çok dini paylaşım sitelerinde de bu durum mevcut.
Allah istifade edenlerden eylesin.
Fakat benim değinmek istediğim konu çocuklar bu hazırlıkların neresinde
Kandillerin özel bir gün olduğunu aşılayacak şekilde hazırlıklarımız var mı?
Şimdi çocuklar öyle bilincinde ki doğum günü kutlamalarının.Eskiye nazaran öyle meyilliler ki
yılbaşı kutlamalarına, doğum günü partilerine -yarın sevgililer gününe belki.
Bunun sorumlusu tahminim hepimizin de hemfikir olduğu gibi ebeveynlerin verdiği eğitim.Aslında veremediği eğitim.
Peki şimdi evimizin küçüğüne 20 Nisan Peygamber Efendimiz(s.a.v)'in doğum günü dersek ne kadar anlar,
anlamasını beklemeli miyiz?
Beden dilimiz söylediklerimizi doğrular mı? Çocuklar bizim genellikle
ağzımızdan çıkanı değil hal ve hareketlerimizi duyarlar.
Birçoğumuzda vardır.Sevdiklerimizden birinin doğum gününhe hazırlık yapılması, minik süprizler gibi hoş an'lar.
Çünkü ogün özel bir gündür.
o çocuktan ilerisinde de dini gün ve gecelerine greken saygıyı göstermesini beklemek ne kadar doğru.
Evet biz çocukken Efendimiz(s.a.v.)'in doğum günü diye ev süslenmedi belki ama doğum günü, yılbaşı kutlamalarının da bu kadar ağırlıkta olduğunu zannetmiyorum.
Birkaç yıl geriye dahi baktığımızda zaman daki değişim rahat farkedilir cinsten.
Örneği çoğaltıcak olursak ;
Bir davet veya nikaha giderken kendimiz ile birlikte çocuğumuza da dolabımızda ki en temiz,en güzel kıyafeti ayarlarız.
Kandiller de bu durum böyle değil de salaş bir halimiz varsa hangi güne daha saygılıyız diye düşünmekte fayda var.
Çünkü bence gereken saygı sadece salavat ve hatim okumakla gösterilemez.
Bu demek oluyor ki gelecek bir nevi anne babalar abla/abilerin elinde.,bizim ellerimizde.
Hani diyorum ki ailede başlıyan eğitime önem verilmiş olsaydı bugün haritanın bir ucunda ölen çocuklar varken diğer ucunda kutlamalar yapılmamış olurdu belki
bu ve bunun gibi birçok şey tahammül edemediğimiz birçok haber maneviyattan yoksun oluşdan değil mi
Değişime kendimizden başlarsak çevremizde bundan etkilenicektir görüşündeyim.
Allah nasip eder de o kutlu günü görürsek bizim evimiz de hazırlıklarımız olucak.Apartman ahalisi misafirimiz olucak.
O gün evin miniğiyle evi süsleyip birlikte pasta yapıcaz
Denk gelmişsinizdir belki yapılan bazı programların davetiyerinde "çocuklarınızı getirmemeniz önemle rica olunur"
gibi komik notlar oluyor.
Bizim de bir sözlü notumuz var
"çocuklarınızı Peygamber Efendimiz(s.a.v)'in doğum günü bilinciyle getirmeniz önemle rica olunur"
Acizane fikirlerimi paylaşmak istedim.
Sürç-i lisan ettiysem affola.
Ahir zamandayız.Rabbim akıbetimizi hayr eylesin.
&İman edip de güzel davranışlarda bulunanlar var ya, şüphe yok ki, Biz öyle güzel işler yapanların mükafatını zayi etmeyiz.
18/30