Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Çocuklarımızı İbadete ve Duaya Nasıl Alıştırabiliriz?

Sembollerle düşünme yani soyut düşünce tam gelişmediği için çocuklar yedi yaşına kadar herşeye inanırlar. Dört yaşındaki bir çocuk için imkânsız diye birşey yoktur her şey mümkündür. -Dün gece sen uyurken gökten bir yıldız indi; seni öpüp gitti deseniz hemen inanır bunun mümkün olamayacağını düşünmez.

Dört yaşındaki çocuklara ibadetler ve dua çok ilginç gelir bizi taklit etmeye çalışırlar. Bizimle birlikte namaz kılmak dua etmek oruç tutmak camiye gitmek çok hoşlarına gider. Yemeklerden önce ve sonra Allaha verdiği nimetlerden dolayı sesli olarak şükretmek namazlardan sonra yine sesli olarak dua etmek; kendimiz eşimiz aile büyüklerimiz ve çocuklarımız için iyi dileklerde bulunmak yavrularımız üzerinde büyük tesir bırakır ve onları Allaha yaklaştırır.

Küçük çocukların dil ve zihin gelişimi henüz yeterince olgunlaşmadığı için soruların amacını tam olarak ifade edemezler. Bir gün çarşıda dolaşıyordum. Annesinin kucağında iki-üç yaşlarında bir erkek çocuğu parmağıyla camiyi göstererek sordu:

-Bu ne? Annesi -O bir cami dedi. Çocuk tekrar sordu: -Bu ne? Annesi yine aynı cevabı verdi: -O bir cami. Çocuk istediği cevabı alamadığını anlatmak için yine sordu: -Bu ne? Anne sesini yükselterek ve kelimelerin üzerine basarak -O bir cami dedi. Anneye yaklaştım -Hanımefendi dedim -çocuk caminin adını sormuyor; eve benzemediği için ne işe yaradığını soruyor.

Eğitimci yazar Cezmi Tahir Berktin Okul Öncesi Eğitim isimli kitabında kendi başından geçen bir olayı anlatıyor:

-Dört yaşındaki kızım açlık grevine başlamış gibi birdenbire yemek yememeye başladı. Bizimle sofraya oturmuyor ağzına bir lokma koymuyordu. Bütün çabalarımıza rağmen sebebini öğrenemedik. Gece olmuş yatma saati gelmişti. Kucağıma alıp yatağına götürdüm. Başını okşayarak Seni seviyorum yemek yemeyişin beni üzüyor dedim. Ağlayarak boynuma sarıldı: Babacığım ne olur sen de yeme! dedi ve çocuk diliyle sebebini anlatmaya başladı. Meğer eşim farkında olmadan bir eğitim hatası yapmış. Her anne gibi bizim hanım da çocuğun beslenmesini aşırı önemsediği için kızım soruyor:

- Anne neden yemek yiyoruz?
- Büyümek için.
- Büyüyünce ne olacak?
- Yaşlanacağız.
- Yaşlanınca ne olacak.
- Her yaşlı gibi bir gün biz de öleceğiz.

Kızım o küçük mantığı ile ölümden kurtulmanın çaresini yemek yememekte buluyor. Yemek yemesem büyümem büyümezsem yaşlanmam yaşlanmazsam ölmem gibi basit bir mantık geliştiriyor.

Berktin hocanın da ifade ettiği gibi biz ne kadar saklasak da çocuk er veya geç ölüm gerçeği ile yüzleşecektir. Çok sevdiği büyükannesi büyükbabası veya arkadaşı öldüğünde bize sormayacak mı: -Büyükannem (veya arkadaşım) nereye gitti? Vereceğiniz cevapta ahiret (cennet) inancı yoksa ayrılık acısıyla dolu o küçük yüreği nasıl teselli edeceksiniz? Omuzlar üzerinde taşınan bir tabutu görüp sorduğunda ne cevap vereceksiniz?

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
Rabbim hayirli evlat olup,hayirli evlatlar yetİŞtİrmeyİ cÜmlemİze nasİp etsİn.allah razi olsun...

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Örnek hayatlar lanse edilmeli

Tarihimizden örnek şahsiyetlerin hayat hikayelerini roman akıcılığıyla sunmalıyız. Başka milletler bu boşluğu hayalî kahramanlarla doldurmaya çalışırlar. Bizim öyle hayalî kahramanlara ihtiyacımız yoktur. Tarihimiz gerçek kahramanlarla doludur. Piyasada bu tür faydalı eserler çok şükür ki oldukça boldur.
Bizzat örnek olunmalı

Örnek ve rehber sunma ihtiyacı için sadece uzak ve yakın tarihteki şahsiyetlerle boşluğu doldurmak yetmez. Biz de gençlere düzgün ve ideal yaşayışımızla örnek olmalıyız. Hal dili söz dilinden daha etkilidir. Sigara içen birinin başkasına “içme” demesi ne derece etkili olur? Bu yapılmadığı takdirde Müslümanlığın ancak geçmiş çağlarda yaşanabildiği günümüzde ise ideal prensiplerinin yaşama şansı olmadığı sanılır ve sürekli geçmişin hayal ve özlemi ile yaşanır.
Faydalı yayınlar temin edilmeli

Yaşına ve meraklarına göre yayınlar temin edilmeli ve bunlardan istifadesi sağlanmalıdır. Şu anda her seviyeye göre her türlü yapıya hitap edici son derece kaliteli rengarenk kitap ve dergi mevcuttur. Bu konuda hiçbir masraftan kaçınılmamalıdır. Çocuklarımızın en az giyim ve beslenmelerine verdiğimiz önem kadar zihin ve ruhî beslenmelerine de özen göstermeliyiz.

İyi bir hedef verilmeli

Gençliğe amaç kazandırmalıyız. Onları yüksek gaye ve ideal sahibi yapmalıyız. Böylece çalışma azim ve enerjileri artar. Amacı olmayan ya da himmeti düşük olanlar yüksek amaç ve ideal sahibi başkalarına hedef ve yem olmaktan kurtulamaz. Amacı olan insanlar meydana getirilmelidir.

Doğru ve güzel bakış açısı kazandırılmalı

Bakış açısı kazandırmak en önemlisidir. Bu da kuvvetli bir iman ile mümkün olur. İmana ağırlık ve önem vermeliyiz. Meşhur misaldir: Bir kasa balık hediye etmektense balık tutmayı öğretmek daha faydalı olur. Gençlerimize öylesine sağlam bir iman perspektifi kazandırmalıyız ki gezip seyrettiği her tabiat manzarasını öğrendiği her ilmi o gözle değerlendirebilmelidir. Böylece bütün hayatı tefekkür ve ibadet hükmüne geçer

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Şefkatle yaklaşılmalı

Gençlerimize dostça şefkatle yaklaşmalı. Bu hem halimizde hem de söz ve üslubumuzda kendisini göstermelidir. Gerek kendi hayatımıza gerekse etrafımızdaki insanlara baktığımızda böylesi bir şefkatli elden iman denilen hayat iksirini içen böylece iki dünyası kurtulan pek çok örnek görebiliriz. Böylesi şefkatli simaların bakışları tomurcuklar açtıran güneş; nefesleri ruhları okşayan meltem; sözleri yaralı gönüllere merhemdir. Hatıraları da en sevgili bir babanın ki kadar sıcak ve özlem doludur.

Uygun zamanları kollamalı

Gençlerimizin almaya istekli bulunduğu anları kollamalıyız. Aç ve iştahlı iken yenen bir yemeğin ancak faydası olabilir. İsteksiz şevksiz ve heyecansız iken dünyanın en açık ve faydalı hakikatini de takdim etseniz gereği gibi alınmaz sindirilmez ve yarayışlı olmaz.
Çocuk İslam’ın güç ve cazibesinden emin olmalı

Nasıl bir ortamda bulunursa bulunsun her genç doğuştan hakikatin müşterisidir. Onda buna yatkın bir potansiyel vardır. Günümüz Batı dünyasında her gün her türlü nefsanîliğin içinde büyüyen çok sayıda gencin Müslümanlığı seçmesi bunun açık bir kanıtıdır. Bugün dünyada en çok yayılan din İslam’dır. İslam’ın hiçbir rakip cereyandan endişesi yoktur. O kendi kendisini müdafaaya kadirdir. Birçok mensubundan gölge etmemekten başka bir ihsan da istememektedir. Bu gerçek bilinmeli ve İslam’ın tebliği hiçbir gençten esirgenmemelidir.

Seviyesine göre anlatılmalı

Gençlerin seviyesine inmek anlayacağı bir dille anlatmak da şarttır. Dinî hakikatler genellikle soyuttur. Anlaşılması idrak edilmesi kolay değil. Bu nedenle Kur’an Hz. Peygamber ve İslam büyüklerinin metoduna uyarak meseleleri temsil ve örnekle akıllara yaklaştırmalıyız. Günlük hayattan yaşayıp gördüklerinden temsiller getirmeliyiz. Temsil ve örnek soyut gerçeği hem kavratır hem de zihinde kalıcı hale getirir.

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
Anlatırken mütevazı olunmalı

Anlatırken öncelikle kendi nefsimizi muhatap kabul etmeliyiz. Kendimizi düzeltmeyi esas almalıyız. Çocuğumuz da olsa başkasını kendi ders arkadaşımız gibi görmeliyiz. Yoksa hep kendimizi satıcı başkalarını ise almaya muhtaç durumda görmek hem ihlasa ters hem de tesiri azaltan yanlış bir metottur.

Bıktırmadan tekrar etmeli

Bıktırmadan tekrar etmeliyiz. Bıktırmaması için de aynı hakikatleri değişik yöntemlerle farklı üsluplarla sunmalıyız. Kur’an’ın aynı gerçeği farklı kıssalar aynı kıssayı da farklı üsluplarla sunması bizim için güzel bir örnektir.

Allah’ın rızasını esas almalı

Allah’ın adıyla ve onun rızası için anlatmak. Kişisel hislerimizi işe karıştırmamak. Çocuk üzerinde en büyük hak sahibi onu hiçten alıp aşamadan aşamaya geçirerek şekillendire şekillendire sevimli ve mükemmel bir insan halinde yaratan Yüce Allah’tır. Dolayısıyla öncelikli olarak O tanıtılmalı ve sevdirilmelidir. Bize karşı hayırlı bir evlat olması da zaten buna bağlıdır.

DOÇ. DR. ABDÜLAZİZ HATİP

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
selamün aleyküm hayırlı akşamlar.sayın kardeşim paylaşımınızdan dolayı sizleri kutluyorum.sizi ve sevdiklerinizi Allah'a emanet ediyorum.

Berrak_Su

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
44
Takım
Galatasaray
cok yararlı bır paylasım olmus nur ALLAH razı olsun

LeyL

Bismihû

Aldığı Beğeniler
4
cok güzel ve faydali bir paylasim olmus, Allah c.c. razi olsun kardesim
ilk yazinin yazarini paylasirsan bizlerle sevinirim, genellikle böyle egitimle ilgili yazilarin yazarlarini cok merak ediyorum:)

Fetih

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Takım
Galatasaray
cok güzel ve faydali bir paylasim olmus, Allah c.c. razi olsun kardesim
ilk yazinin yazarini paylasirsan bizlerle sevinirim, genellikle böyle egitimle ilgili yazilarin yazarlarini cok merak ediyorum:)

Bu sayfadakı butun yazıların yazarı:
DOÇ. DR. ABDÜLAZİZ HATİP

Allah c.c Razı olsun sizlerinde güzel gönlüne sağlık inşallah...Amin Ecmain..
:gul::gul::gul::gul:

Aynaa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
Müthiş bir konu olmuş..ALLAH cc razı olsun..
Ağaç yaşken eğilir tam bu açıklamaların özeti olsa gerek..çocukları hayırlı bir evlat,kul olması için en uygun eğitim şekilleri anlatılmış..
Baba uygulamakta fırsat bulmayabilir ama en önemli görev anneye düşmektedir..Anne çocuğa nasıl yaklaşacağını bildiği için ondan öğrenmesi ve anneninde son derece islamiyete vakıf olması daha verimli olacaktır...

Üst Alt