Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
3) Kelime ezberlerken çağrışım ve hafıza teknikleri kullanılırsa;
daha pratik-çabuk üstelik kalıcı öğrenme gerçekleşir.
Ör:
أَمَامَ (emâme)= ÖNÜNDE
(İmam önde olur Oradan çağrıştırılırsa unutulmaz)

خَلْف ( Halfe ):ARKASINDA
(Halife Peygamberin arkasından gelmişti şeklinde çağrışımdan yararlanılabilir)

(Yine konu teferruatlı şekilde kaynaklandırılıp paylaşılacak; istifadeye sunulacaktır.

Not= Türkçe karşılığı olmayan,Arapçadaki Hı harfi muhakkak hırıltı ile söylenmelidir. Yoksa anlam değişir..
Ör= خَالُ =Dayı .....كَيْفَ حَالُكَ ؟ (keyfe halu-ke? =Halin nasıl? nasılsın ?)

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
4) Şahıs Zamirleri denilen konu en baştan ve çok iyi bir şekilde öğrenilmelidir.
Arapçada Zamirler =
a) Munfasıl Zamirler (Ayrık Zamirler)
(fasıla -ara kelimesi Türkçemizde de kullanılan bir kelime olduğundan oradan aklınızda kalsın diye çağrışım kullanabilirsiniz.
Böylece birini öğrenmekle diğerini yani "muttasıl" kelimesini de ayırt etmiş olursunuz.
Tecvid bilenler bunu zaten biliyor olmuş olurlar)
Bu zamirler Türkçedeki Ben-Sen –O tarzı zamirlerdir ve Arapçanın özelliği olarak biraz daha fazlasıdır.
Ör:
هُوَ = O (erkek) هُوَ مُعَلِّمٌ = O (erkek) Öğretmendir.

هِىَ = O (bayan) هِىَ مُعَلِّمَةٌ = O (bayan) Öğretmendir.

اَنْتَ = Sen (erkek) اَنْتَ مُعَلِّمٌ = Sen (erkek) Öğretmensin.

انْتِ =Sen (bayan) انْتِ مُعَلِّمَةٌ = Sen (bayan) Öğretmensin.

انَا = Ben (bay-bayan aynı)
(ene diye uzatmadan okunur. Bazı ülkelerde enâ şeklinde uzatılarak söylendiği de görülür)
انَا مُعَلِّمٌ Ben Öğretmenim. (erkek iseniz bu cümle geçerlidir)

انَا مُعَلِّمَةٌ Ben Öğretmenim ( bayan iseniz bu cümle geçerlidir.)....gibi.

Not=Örnek kelime ve cümlelerdeki eril dişil ayırımını sağlayan son harfe(Kapalı te ة harfine) dikkat ediniz.

b) Muttasıl Zamirler (Bitişik zamirler)
Bunlar Türkçedeki İyelik zamirlerinin karşılığıdır.
Bitiştikleri isme Aitlik-mülkiyet kazandırır
Fiile birleşirlerse tümleç-Nesne görevi (Mef 'ul) görürler.

Ör:
ـهُ =Onun,ona,onu (erkek-eril için) بَيْـتُـهُ =(Beytuhuu)Onun evi (erkek için)
ـهَا =Onun,ona,onu (bayan-dişil için) بَيْـتُــهَا (beytuhaa) Onun evi (bayan için)

ـكَ =Senin, sana,seni (erkek için) بَيْـتُــكَ (beytuke) Senin evin

Fiile birleşmesine örnek=
رئيتك (Raeytuke) =Seni gördüm......gibi.

Olmak üzere ikiye ayrılır :
Bunlar daha sonra üzerinde durulacağı üzre kendi arasında dallara ayrılmaktadır.

Ayrıca =Zamirler başlığı altında bir de işaret zamirleri vardır.

Fakat kafa karışıklığı yapmamak adına konu teferruatlı anlatıldığı zaman anlatılıp örnekleme yapılacaktır.
Öncelikli olan şahıs zamirleridir onlar öncelikli olarak çok iyi öğrenilmelidir.

( Bu İşaret zamirleri :İşaret Sıfatları veya İşaret isimleri isimleri diye de geçiyor. Kafanızın karışmaması için özellikle belirtmek istedim bu nokta bilinmezse Türkçe düşünmekten dolayı kafa karışabiliyor .)

NOT= Şimdilik bu kadar açıklama ve örnekle iktifa edelim yine Bu madde içeriği de; Sırası geldiğinde en kolay yöntemle ayrıntılı olarak paylaşılacaktır.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
5) Kırık çoğul denilen (İngilizcedeki irregular verbs gibi bir şey) kelimelerin
meraklısı olmanız kendi yararınıza olur ki,Arapçada düzenli çoğul sayısı oldukça azdır.
Buna karşılık Cem’i Mükesser (Kırık Çoğul) denilen kelimeler,
duyarak yüzyıllar içinde oturmuş tektip kurala uymayan,
sayısız kuraldan gelen ve bundan dolayı ancak sözlüklerden yahut
(semai) duyarak öğrenilebilecek kelimelerdir.

Fakat sakın gözünüz korkmasın bir başladığınız zaman Allah’ın yardımıyla bulmaca gibi çorap söküğü gibi ardı geliyor. Oldukça da keyifli ezberleniyor.

Cem’i Mükesser (Kırık Çoğul) 2 grupta ele alınır.

1- Akılsız veya cansız (İnsan harici hayvan eşya vs. tüm nesneler) Cemi Mükesser’ler( Kırık Çoğullar)
2- Akıllı (eril-dişil farketmez İnsan olan ) Cemi Mükesser’ler( Kırık Çoğullar)

Ezberlerken bu nokta göz önünde tutulursa cümle içinde kullanırken kolaylık olur.

1. Gruba Ör:
كُتُبٌ (Kitaplar) (<=Çoğulu) كِتَابٌ (Kitap)
أَشْهُرٌ (aylar) <= Çoğulu) شَهْرٌ (ay)
أَقْلاَمٌ (Kalemler) (<=Çoğulu) قَلَمٌ (Kalem) …gibi.

Çok Önemli Not= Cansız ve akılsız olan Kırık çoğul kelimeler (hayvan ve cansız nesneler),
cümlede kullanılırken “Tekil dişil” muamelesi görürler.
Yani “ayşe –Fatma” muamelesi görürler ve هِىَ ile temsil edilirler.

Ör= الأَقْلاَمُ جَمِيلَةٌ ( Kalemler güzeldir. )

Burada dikkatinizi cümle sonundaki هِىَ nin karşılığı olan kapalı te ة harfine yönlendiriniz.
Yani notumuzdaki gibi cansız akılsız kırık çoğul kelimeye ayşe-fatmada olduğu gibi هِىَ muamelesi yaptık.
Normalde kalem kelimesi eril bir kelimedir ama kırık çoğulu olan الأَقْلاَمُ kelimesi tekil dişil gibi işleme tabi tutulur.

Yeri geldiğinde bu konu daha ayrıntılı anlatılıp daha fazla örnek sunulacaktır.

2. Gruba Ör:

رِجَالٌ adamlar ..... رَجُلٌ adam
اَلنِّسَاءُ kadınlar ....... اَلْمَرْأَةُ kadın …gibi.

Açıklama1= اَلنِّسَاءُ ennisâu kelimesinde Kesra'nın (esre) şeddenin altına da yazılabildiği için İ sesiyle okunduğuna dikkat ediniz…
Bu çoğu kişi tarafından Tr basım Kur’anı kerimlerde kullanılmadığı için gözden kaçırılabiliyor oysa arapça metinlerde karşınıza çıkabilecek bir ayrıntı hatırlatmış olalım inş.
(Bilgisayarımda şedde altında olan esre ne hikmet anlamadım buraya kopyaladığımda harfin altına indi oysa bu not hareke şedde altındaysa kesre olarak okunması gerektiğine dikkat çekmek içindi neyse artık o şekliyle karşılaşmanız halinde aklınızda bulunsun inş. )

Açıklama2= Birde ال el takısının okunuşunda Kurandaki Şemsi-Kameri harfler kuralı geçerlidir.
Bu kuralı bilmiyorsak da zaten kolay bir kural, biran önce öğrenelim ki;
"el nur" diye değil, doğrusu "ennur "şeklindedir.Doğru okuma yapabilelim.

Not 2= Akıllı Kırık çoğullar ( yani insan) ise Kendi cinsiyetlerinin 3. Şahıs çoğulları ile işlem görürler.

اَلْآباَءُ كَتَبُو رَساَئِلَهُمْ (Babalar mektuplarını yazdılar.)

Burada اَلْآباَءُ (El Êbâu ) babalar kelimesi Akıllı eril kırık çoğul olduğundan dolayı hemen akabinde gelen yazdılar fiili 3. Şahıs eril çoğul çekimi olarak geldi.

Açıklama = Uzatmalara ve uzatma harflerine lütfen dikkat ediniz yoksa anlam değişir.
رجل (racülün) el takısız olduğu için belirsiz herhangi => bir Adam
رجال (riceelün) el takısız olduğu için belirsiz herhangi=> Adamlar …örneğinde olduğu gibi.
Yukarıda harekesi ile verdiğim kelimeleri özellikle harekesiz yazdım
ki zaten arapça kelimelere alışana kadar hareke yazılır sonrasında
göre göre alıştığınız varsayılarak harekesiz olduğu halde doğru okuma beklenir.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
6)Öğrendiğiniz kelimeleri muhakkak yazarak çalışmalısınız…

Yazmak kelimenin hafızanıza kazınmasını sağlayacak,
üstelik okuma ve yazmanızı birlikte kuvvetlendirecek bir yoldur.

Göz hafızanızda devreye girdiği için daha kuvvetli öğrenme gerçekleşir.
Ayrıca Kelimeleri yazarak çalışmak; kelimeleri harekesiz haliyle dahi yapısını ve yazımını çok iyi öğrendiğinizden dolayı kolayca okumanızı kolaylaştıracak bir yöntemdir.

İhmal etmemenizi öneririm. En etkili kelime öğreneme metodudur.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
Bu sefer oldukça kısa bir hatırlatma tüyosu :gulver:

7) Öğrendiğiniz şeyleri arada bir geriye dönük tekrar etmenizi şiddetle öneririm.

Çünkü bildiğiniz gibi ;

“Ettekrar-u ahsen vela kane yüzseksen” Yani tekrar iyidir 180 kez olsa bile...dir.

فِي أَمَانِ اللهِ (fii emânilleh : durduğumuzda son harekeyi cezimleyerek söylediğimizi daha önce ifade etmiştik )
Anlamı= Allah'a Emanet,Seni Allah'a emanet ediyorum, Allah'ın himayesinde ol " :bye:

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
8 )Tanımlamaların Arapçalarını muhakkak bilmeniz yararınıza olur .
Ör=
Damme = Ötre …..Fetha = Üstün…..Kesra = Esre
Müfred =Tekil ……Tesniye /Müsenna =İkil (iki varlığı gösteren isimdir.)
Cem’ = Çoğul (Arapçada 3 ve yukarısı çoğul kabul edilir.)

Müpteda = İsim cümlesinin Öznesi….. Haber = İsim cümlesinin yüklemi
Nekra النكرة = Belirsiz (el takısız ) kelimelerdir.
Açıklama= Tercüme ederken “Herhangi” anlamında “bir” kelimesi eklenir.
İsim cümlesinde “Yüklem” yani “Haber” Belirsiz olmak zorundadır.
Marife المعرفة = Belirli (el takılı) isimlere denir.
İsim cümlesinde "Müpteda" yani "Özne" belirli olmak zorundadır.

Merfu’ مَرْفُوعٌ = Kelime sonunun Dammeli (Ötreli) olması
Açıklama = İsim cümlesi öğelerinde ; Müpteda ve Haber Merfu’ (Dammeli=Ötreli) olur.

Fail = Fiil cümlesinin öznesi ( özel bir durumu yoksa Dammeli=Ötreli) olur.
Mef’ul /Mef’ulün bih = fiil cümlesinin Nesnesi , nesne- tümleç grubu

Mansub مَنْصُوبٌ = Kelime sonunun fethalı (üstünlü) olması
Mecrur = Kelimenin sonunun kesaralı( esreli) olması

İ‘râb = Kelime sonlarında meydana gelen hareke veya harf değişimleridir
Mu‘rab= Kelime son harekesinin duruma göre değişebilir olması
Mebnî = Durum ne olursa olsun sonu asla değişmeyen kelimelerin ortak adıdır.
هَذِهِ، هِيَ، هُوَ örneklerinde olduğu gibi.

Meczum (مَجْزُومٌ) = Kelime sonunun cezimli olması demektir... vb tanımlar gibi.

Şimdilik bu kadar tanım kelime ile yetinelim inş.yeri geldikçe bu tarz kelimeler kullanılmak suretli aşinalık oluşmasına çalışılacaktır.

Bu kelimeleri bilmek sürekli size Türkçeleri söylenmeyeceği için aşinalık yapıp tarif ve tanımları kolayca anlamanızı sağlayacaktır.
Misalen Youtube da bir video izleseniz yahut arapça ile ilgili bir siteden bir konuyu incelemek isteseniz şayet o kelimelere aşina değilseniz ne anlattığını- neyden bahsettiğini takip edemez, anlamadan dinlemek de sıkıcı olacağından bırakmak durumunda kalırsınız…

Not= (Daha gramere dönük çalışma yaptıklarından dolayı
Aof öğrencilerinin bu tanımları muhakkak bilmeleri gerekir )

Bize dönük yönü ve yararı ise; Anlatıcı tarif ederken gramerini belirtmek için bu tanım kelimeleri mecburen kullanacağından bilmeniz halinde anlatılanı anlama konusunda zorluk yaşamazsınız.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
9) Arapça metinleri kolayca ve doğru olarak okuyabilmek için yazım kurallarını bilmeniz epey yol almanızı sağlayacak bir noktadır.

a) Medd-i Tabi adlı Tecvid Kuralı=
Bu kural okuma konusunda çok gerekli bir konudur. Bilmiyorsanız öğrenmeniz yararınıza olur.

Not= Tüyoların açılımı olan konu anlatımlarında ilk paylaşacağım konu bu olacak inş.Bugün yarın şekli yakın bir zaman diliminde paylaşmayı planlıyorum. Buradan da link paylaşıp konular arası bağlantı sağlanacaktır.

b) Benzer sese sahip Harflerin mahreçleri=
Bu harflerin mahreçlerine (boğazdan ve ağızdan doğru çıkartılması) yani telaffuzuna dikkat edilip özenle üzerinde durulmalıdır.
Dikkat edilmemesi halinde anlamı etkileyen durum olduğundan hayati öneme sahip bir noktadır. Bol örnekleme yapılmak suretli kavratma yoluna gidilecektir.

Not= Bu konu da ses videosu şeklinde paylaşılacak sarih usulle anlatılacaktır.

c) Bitişmeyip Ayrık Yazılan Harfler =
Doğru okumanın yanında doğru yazabilmek için bitişmeyen harflerin bilinmesi doğru okuma-yazma için oldukça pratik bir bilgidir.

Not= Yine bu konu da ses anlatım videosu şeklinde konu anlatımı yapılacak örneklemelerle faydalanmanız sağlanacak inş.

d)Hemzenin Yazılışı ve Hemze Çeşitleri =
Bu kural Arapçada başlı başına ele alınan bir konudur. Gramer alanına girer ve bilinmesi halinde yazarken sıkıntı çekilmeden emin usullü yazma gerçekleşir.

Not= Yakın gelecekte bu konuya da anlatım anlamında eğilinip istifadenize sunulacaktır.

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
Sevgili Konu takipçileri 10. tüyoya geçmeden önce bir açıklama yapıp helallık istemek arzusundayım inş.
Son paylaştığım 9. tüyoda birkaç güne sesli açıklama paylaşacağımı vaadetmiş bir anlamda söz vermiştim.
Fakat malesef Elimde olmayan nedenlerden ötürü de olsa sözümü tutamadım.
Lütfen hakkınızı helal kılınız.
Çünkü konunun görüntülemesi "Belli bir kesime hitap eden bir konu olmasına rağmen" oldukça iyi bir görüntülenme oranı...
bu da Konu ciddi şekilde takib ediliyor anlamına geliyor .
Bundan dolayı hepinize teşkk ediyorum.
Elimde olmayan mazeretime gelince:
Bilgisayarımda önce windows çöktü sonra bilgisayarım tamamen çöpe çıktı tamir de olunamıyor malesef yenisini alıncaya kadar idare etmek durumundayım...:gulver:
Ve malesef böylece hazırlığını yaptığım tüm materyallerim yok olmuş oldu. Şuan da da eski kafasına göre çok ses çıkaran(sanırım fanından geliyor :)
bir cihaz kullanarak bu konu için girdim.
Dolayısıyla bu cihazda çıkardığı sesden dolayı kayıt yapamıyorum.(Yine de sözümü tutmak için Bir yol İnş bulacağım )

Allah'ım Ayetleri anlama yolunda çıktığımız bu yolu bize kolaylaştırsın.
Kuran diliyle Efendimizin duası olarak şu mübarek gün ve ayda diyoruz,dua ediyoruz ki :

:وَقُل (Rabbimiz Efendimiz üzerinden De! Söyle! diye emir buyurduğu için)

رَّبِّ زِدْنِي عِلْمًا
Rabbim! Benim ilmimi artır!

Son söz olarak: Bunu dileyen herkes için Amin inş...
Dileyemeyecek kadar olaya ilgisiz olanlara da istetsin İlim aşkını içlerine düşürsün diyorum.
Sevgiyle efendim :gul:

ŞİMDİ = 10. TÜYO

Tüyo 10 : Fiil Bahsine Daha Fazla Gecikmeden El Atınız

Çünkü ne kadar isim,sıfat zarf vs (ki Arapçada fiil olmayan tüm kelimeler harf değilse isimdir) kelime bilirseniz bilin fiil bilmediğiniz sürece neredeyse hiçbirşey anlamazsınız.

Ve ilaveten elbette fiillerle ilgili belirli konuları öğrenmeniz gerekir.
Peki nereden başlamalıyız?

a) Öncelik elbette "fiil kelimelerin" ezberine verilmeli.

b) Fiil cümlesi ve öğeleri tanınmalı ve bol örnek cümle tercüme edilmeye çalışılmalı bu sizin öğrendiğiniz fiillerin pekişmesini sağlayacak bir yoldur.

c) Kur'an en fasih metindir dolayısıyla hiç değilse Ramazan süresince(elbette devam ederse daha iyi olur) Seçtiğiniz sure veya ayetlerin irablı Kur'an denilen kelime kelime anlamlarını veren meallerden tercümesi çalışılmalıdır.
Bu size kem Kuran Ayetleri ile haşır-neşir olma açısından;
hem de kelimelerin anlamları ve cümle yapısı hakkında yarar sağlar.

İrablı Kur'an (mushafınız) yoksa ozaman İnternett üzerinden bu çekilde kelime usullü mealleri bulmanız mümkün onlardan istifade edebilirsiniz.
(yalnız netten bu işi yapacaksanız lütfen toplam meal için her önüne gelen kişinin tercümesini okumama alışkanlığı edininiz.
Benim acizane önerim:
Diyanet Vakfı (D.Vakfı... sadece diyanet mealinden farklı ve daha iyi )
İbn-i Kesir
Elmalılı
Tefhim-ul Kuran
Muhammed Esed
Suat Yıldırım.... gibi isimlerden istifade etmeniz yönündedir
.

d) Fiil çekimlerine dikkat kesilinmeli fakat fiil çekimini şarkı gibi sıradan sayma sayıları şeklinde sayma yöntemi kullanılmamalıdır.
Çünkü o yöntem sıradan çıkıp aradan sorulduğunda yahut size fiil çekimli bir cümle kurulduğunda afallayıp bu hangisiydi demek durumunda kalabileceğiniz bir ezberden öteye gitmeyebiliyor.

Bu nedenle Fiil çekimleri için inş bir sonraki tüyoda nasıl bir yöntem izlemek gerektiği hakkında açıklama yapmaya gayret edeceğim

Güner

mekan 07 vatan 58

Aldığı Beğeniler
4,292
Takım
Fenerbahçe
emeğine sağlık canım çok güzel bir konu olmuş benimde çok kelime ezberlemem lazım aöf ilaiyat okurken ancak kurallara calışıyordum başka meşguliyetlerden dolayı kelime ezberlemeye pek fırsatım olmuyordu...
Kuranı Kerim okurken anlamımı bilerek okuyunca ve ezberleyince daha güzel oluyor bunun içinde çok kelime ezberlemek lazım.Rabbim nasip etsin inşaallah:)

ArorA

Attractive-Heart

Aldığı Beğeniler
3,056
emeğine sağlık canım çok güzel bir konu olmuş benimde çok kelime ezberlemem lazım aöf ilaiyat okurken ancak kurallara calışıyordum başka meşguliyetlerden dolayı kelime ezberlemeye pek fırsatım olmuyordu...
Kuranı Kerim okurken anlamımı bilerek okuyunca ve ezberleyince daha güzel oluyor bunun içinde çok kelime ezberlemek lazım.Rabbim nasip etsin inşaallah:)

Aof lar için daima bu sıkıntı ve problem malesef hep karşımıza çıkıyor Ablam.
Özellikle Anadolu Aof neredeyse hiç kelime ezberlemeden sadece gramerle geçebilmeyi mümkün kılıyor.
Bu da maalesef iki yıl Arapça görüp konuşamamayı getiriyor.
Ablam size acizane önerim Mutlaka görmüşsünüzdür Mezid Fiil Bablarından kelimeleri ezberlemeniz yönünde olur.
Çünkü Kur'anda onlardan çok fazla kelime karşımıza çıkıyor.
Üstelik onları ezber yapmak daha kolay genelde o bablardan kelimeler ya Mastarı ya ismi faili Türkçe'mize geçmiş...
Tanıdık kelimeler yani :)

Şöyle yapalım: Size kolaylık olsun sözlüğe bakmak zorunda kalmadan topluca buradan bulabilmeniz için
O Bablardan yaklaşık 900 kelimelik bir arşiv oluşturmuştum onları sizin için yayınlayayım inş.
Artık gerisinde ezber size kalmış :gulver:
Allah Çabanızı hedefine ulaştırsın inş...Secgiyle.:bye:

Üst Alt