• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧
İslâm

uhibbu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
39,770
Takım
Galatasaray

Kültürümüzde “arife çiçeği ” diye bir tabir kullanılırdı eskiden. Belki iç anadolu köylerinde halâ kullanılıyordur

IMG_20190603_161951-239x300.jpg

Ufak çoçuklar bayramı bekleyemezler, yeni kıyafetlerini arifeden giyip gezerlermiş meydanlarda..
İşte “arife çiçeği ” sıfatı bu yüzden doğmuş. Bayramlarla çoçukların arasında ki bağ, biz büyüklerle Bayramlar arasında yaşanan tatminlerin neredeyse 10 katı daha fazladır.

Benim çocukluğum 80 lere denk geldi. O yıllarda yeni elbise almak bugün kadar kolay değildi. Yeni ayakkabı ve elbiseler ya artık onarılıp tamir edilemeyecek duruma geldiyse, ya da dini bayramlar için bir hediye olarak alınırdı. Bayrama aşık coçuklar dönemiydi o zamanlar..En küçüğünden en büyüğüne yayılan bir heyecandı bu.

Ortak sevinçler değil miydi bu toplumu her zaman, dim dik ayakta tutan? ????‍♀️

Ben, bugün 40 yaşımı aşmış bir adam olarak, halâ yeni aldığım bir elbise ve ayakkabıyı, illa önceden giyer sokağa çıkarım. ????‍♂️????

Tabi bugün kimse anlamıyor eşek kadar bir arife çiçeği olduğumu..

Elbise ancak takım elbise olursa, millet bundan bir sonuç çıkarabiliyor. Fakat yeni bir ti-shirt ve bir kot’u giydiniğinizi kimse anlamıyot artık.
Büyük şehirlerde zor ama, köylerde mutlaka karşınıza çıkar bir arife çiçeği..????‍♀️????????‍♂️

Bu arada bayram harçlıkları için para bozdurabildiniz mi?
Yarın sabah namazdan sonra kapınız bir bayram çoçuğu tarafından çalınırsa, küçük bey’e ya da Küçük hanıma karşı mahcup olmayın! ????

...vuslat

gökyüzünü bilmeyen leke sanıyor kuşları...

Aldığı Beğeniler
19,193

Kültürümüzde “arife çiçeği ” diye bir tabir kullanılırdı eskiden. Belki iç anadolu köylerinde halâ kullanılıyordur

Ufak çoçuklar bayramı bekleyemezler, yeni kıyafetlerini arifeden giyip gezerlermiş meydanlarda..
İşte “arife çiçeği ” sıfatı bu yüzden doğmuş. Bayramlarla çoçukların arasında ki bağ, biz büyüklerle Bayramlar arasında yaşanan tatminlerin neredeyse 10 katı daha fazladır.

Benim çocukluğum 80 lere denk geldi. O yıllarda yeni elbise almak bugün kadar kolay değildi. Yeni ayakkabı ve elbiseler ya artık onarılıp tamir edilemeyecek duruma geldiyse, ya da dini bayramlar için bir hediye olarak alınırdı. Bayrama aşık coçuklar dönemiydi o zamanlar..En küçüğünden en büyüğüne yayılan bir heyecandı bu.

Ben, bugün 40 yaşımı aşmış bir adam olarak, halâ yeni aldığım bir elbise ve ayakkabıyı, illa önceden giyer sokağa çıkarım. ????‍♂️????

Elbise ancak takım elbise olursa, millet bundan bir sonuç çıkarabiliyor. Fakat yeni bir ti-shirt ve bir kot’u giydiniğinizi kimse anlamıyot artık.
Büyük şehirlerde zor ama, köylerde mutlaka karşınıza çıkar bir arife çiçeği..????‍♀️????????‍♂️

Yarın sabah namazdan sonra kapınız bir bayram çoçuğu tarafından çalınırsa, küçük bey’e ya da Küçük hanıma karşı mahcup olmayın! ????
Eskilere gittim caaağnım????????????
Bayramlıklarımızı birgün evvel giyip çıkarmıydım ufakken hatırlamıyorum malum epeyce eskiyim...ancak onları bayram günü giyebilmenin heyecanını geceden yaşardık...aaa birde annem arife gecesi ellerimize kına yakardı...sabahı nasıl ederdik bilemezsin...erkenden kalkıp ellerimizi yıkardık kii nasıl olmuş merakından...kızım olsaydı kesin kınalardım onu????????
Ahh...hüznü'huzur
Var'olasın güzellik????

YaRêN

GüIefşaN

Aldığı Beğeniler
11,197
Takım
Galatasaray
Tesekkurler şilam guzel.satirlardi eskilere goturdu ne guzel gunlerdi emegine bin bereket :gulgif: ????

Arefe çiçeği ????️ nedir bilir misiniz?
Bayramda giymek için aldıkları kıyafetleri sabırsızlıkla Arefe günü giyip sokaklarda dolaşan çocuklara Arefe çiçeği denirmiş.
Bu bayram evde kalan çiçeklerimize
Kucak dolusu sevgiler..????????

Son düzenleme:

Nur34

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3,761
eline emeğine sağlık çok güzel paylaşım teşekkürler canım benimde eskilere götürdün ????????????

*Hayat*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4,059
Bizim evdede kınası yakılmış arife çiçeğimiz var çok şükür :utang:bayramlar eski bayramlar gibi olmasada o heyecanı kuzucuklar için hep diri tutmaya gayret etmeliyiz diye düşünüyorum ve bunun içinde elimden geldiğince çabalıyorum..teşekkürler uhibbucum:baloncu:

fadikhatun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2,870
Takım
Beşiktaş

Rabbim razi hosnut olsun..emegine eline sağlık kardesim..sayende birşey daha öğrenmiş oldum ..Rabbim seni iki cihanda da azize muhterem eylesin ...

Insan her yaşta birşeyler öğreniyor..
Arefe çiçeği ilk defa okudum ve ben çok şey kaçırmışım .
Eski bayramlar çok coşkulu ve güzeldi.. .
Şimdi dünya meşakkati ağır basıyor, yürekler hüzünlü insanlar hep unutkan..
Şimdiki çocukların her şeyi var. Bayram gelmeden sahipler.
Eskiden annelerimiz her şeyi bayrama şartlamışlardı.. elbise ayakkabı bayramı bekle o zaman alırız.. dayak yiyecek olsan bile, şimdi dövme bayramı görsün derlerdi..
Eski insanlar kendilerini bayrama göre ayar etmişler.. kırgınlık sonrası bayrama küs girmemeyi.. hayr içinde yarışırlar biz bayramı kutluyoruz bizden daha düşük gelirlide bayram etsin diye çabalalar imiş..
Şimdi önce ben diyor nefsimize uyuyoruz..
Rabbim bizleri dünyada ve ahirette bayramı yaşayan kılsın.

Üst Alt