Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

turangida

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
14,607
Takım
Galatasaray
Uzuvlarımıza da dostluğumuz yok. Uzuvlarımıza dostluğumuz olsa... ‘Dost yüzünü görmezisem bu gözlerim nemdir benim’ (Yunus Emre) diyor. Biz dost yüzünü göremiyorsak bu gözlerimizin
vazifesi nedir? ‘Dilsizler haberini kulaksız dinleyesi’ diyor kulağımıza dost değiliz. Gönlümüze dost değiliz. Gönlümüz Beytullah değil. Kan deveran ettiren bir uzuv. Biz uzuvlarımızın da hakkını vermiyoruz. Uzuvlarımıza da dost değiliz. Çünkü kendimize dost değiliz. Kendisine dost olmayanlar, gayrıya dost olamazlar, kendileri ile barışa varamayanlar, gayrı ile barışa varamazlar. Kaldı ki savaş yoktur. Dünya, dostluk üzere halk edilmiştir.
...
Asıl niyetim, zaten uykusu çok az olan sizlerin uykularını kaçırmaktır, sizlere yatağı dar etmektir. İçinize bir azap, bir çile, bir dram tohumu ekmek istiyorum. Son söz gibi, son söz kadar aziz, son söz kadar bakir, son söz kadar saffet ve iffet dolu, sanki bir emanet gibi;
...
Akıl kutsaldır beyler! Din-i mübin, akıl sahiplerine teklif edilir. Din-i mübin, şeriat-ı garra, akıl sahiplerinedir teklif. Fakat akıl, akılsızlara gereklidir. Aklı olanlar, aşkı seçsinler ve aklı terk etsinler.
...
Size ... bir yerde diyeceğim ki ölüme dost olunuz. Ahiret dünyada başladığına göre, dünya ve ahiret tefriki bizim izafi değerlerimiz olduğuna göre, biz dünya ve ahireti kendimiz tefrik ettiğimize, hadd-i zatında kendisi bir olduğuna göre, Bir’de bir olduğuna göre, ölüm ve hayat diye iki ayrı şey olmadığına göre, nasıl kendimize dost olmak mecburiyetinde isek, ölüme de dost olmak mecburiyetindeyiz.
...
Vakte de dost olmak gerekir. Çünkü, beyefendiler, vakit de mahluktur. Vakit de halk edilmiştir. İnsanın eceli gibi, vaktin de bir eceli vardır. Ve vakit de mahluktur. Şair doğru söylüyor, ‘Vakit dar olsa gerek’ diyor. Vakit dardır. İnsan ömrü kısadır.
...
Yani dostluk!
Sözümüzün başına dönüyorum, yani aşka! ‘Aşk gelicek cümle eksikler biter’ dendiği doğrudur. İlmin kıyl ü kâl olduğu doğrudur. Çünkü gerçek olan aşktır. Doğru söylüyor Eşrefoğlu, gayet tabii Hak kelâmı ediyor, şiir yazmak gayreti içinde değil. Diyor ki, "Gökten belâ yağmur gibi yağsa / Başını ânâ tutmaktır adı aşk.’ Tabii, Yunus doğru söylüyor, ‘Aşk gelicek cümle eksikler biter’ diye. Bunlar doğru. Biz meczubu yanlış anlıyoruz. Biz istiğrakı yanlış anlıyoruz. Biz aşkta müstağrak olmayı yanlış kıymetlendiriyoruz."
...
Yahya Kemal Bey yanlış söylüyor, ‘İman bir şevk olan zamanlar geçti’ diyor. Geçmemiştir. İman bir şevk olan zaman tekrar gelmiştir. Ebedidir. Her zaman öyledir. Onun vakti eceli… Hani, onun vakti henüz ecelsizdir; sonunda mukadderdir o. Son sözüm:
Nefesler payende ola.
Demler, safalar müzdâd ola.
Kulub-ı âşıkan küşade ola.../Fethi Gemuhluoğlu

...vuslat

gökyüzünü bilmeyen leke sanıyor kuşları...

Aldığı Beğeniler
19,193
Üst Alt