Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
EDEBİYÂTIN İNCELİĞİ

Yavuz Sultan Selim Han, Şair Vehbi'yi yanlışlıkla üzüp, yanından uzaklaştırır. Şair de epey yer aradıktan sonra, nihayet Van Müftüsü'nün kâtipliğini yapmaya başlar. Bir müddet sonra Yavuz şairi bulmak ister. Fakat nasıl bulacaktır? Sonra şöyle düşünür: "Ben bir mısra yazayım ve bir yarışma düzenlensin. Benim mısramı beyte tamamlayan en güzel mısra yazana mükâfat vereceğimi ilan edeyim. Şüphesiz ki Şair Vehbi de dayanamayıp katılacaktır. O vakit, onu üslubundan tanırım. Ve şu mısraı yazar:

"Bütün dünya benim olsa, gâmım gitmez nedendir bu?

Sultanın başlattığı yarışma ilan edilir. Yarışmaya katılan çok olur. Fakat padişah aradığını bulamaz.

Van müftüsü; Bir de ben deneyeyim, nasib ise olur deyip, bir mısra yazmaya çalışır. Kendince bir şeyler yazdıktan sonra, bir de kâtibine gösterir. Şair Vehbi de, Şurası şöyle olsa. Şurası da böyle olsa.. derken ortaya aşağıdaki mısra çıkar:

Ezelden gam türabıyla yoğrulmuş bir bedendir bu.

Yavuz, Van müftüsün den gelen beyti okuyunca Hemen haber salın bu mısraın şairine, saraya gelsin! Diye emir verir. Müftü, büyük bir heyecanla gelir saraya. Padişah aradığını bulmuş olmanın rahatlığıyla sorar:

Bu mısra ile mükâfatı hak ettin. Lakin benim anladığıma göre, bu mısraın hakiki şairi sen değilsin!

Müftü efendi, hemen doğruyu söyler. Padişah şairine kavuşur. Edebiyatımıza da aşağıdaki beyit, hatıra kalır:

Bütün dünya benim olsa gamım gitmez nedendir bu?

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
Yahya Kemal, çok şişman olduğu için, bir yokuşun sonundaki dükkanın önünde dinlenirken, içeriden çıkan tezgâhtar:

-Buyrun beyim, diye atılmış, ne alırsınız?

Y. Kemal, tebessüm edip:

-Evlat, demiş, müsaade edersen bir nefes alacağım..

İngiliz şair Milton, gözlerini kaybettikten sonra üçüncü kez evlenmişti. Bu son karısı hepsinden huysuz geçimsiz çıkmıştı.

Bir gün dostlarından biri şairi teselli etmek için, "Herkesin karısı biraz huysuzdur, ama sizinki pek âlâ gül gibi..." deyince şair Milton şu veciz ve şairane cevabı verdi:

-Görmediğim için karımın rengi ve şekli hakkında bir şey söyleyemeyeceğim. Ama gül gibi olduğu muhakkak, dikenlerinden anlaşılıyor...

Reşat Nuri Gültekin, Milli eğitim Müdürlüğü'nün merdivenlerinden çıkarken, büyük rakkaslı saati tamire götüren bir hademe kendilerine çarpar. Yazar kendine mahsus nezaketiyle güler ve;

-Evladım, kol saati kullansan daha iyi olmaz mı, der..

Komedi yazarı meşhur Molier, yeni yazdığı bir oyunu ilk defa olarak bir tiyatroda temsil ettireceği zaman, bir ilan neşredip tiyatroya girenlerden para alınmayacağını yazar. O gece tiyatro hınca hınç dolar. Oyun oynanıp bittikten sonra Molier, tiyatronun kapısı önünde oturup her çıkandan para ister, vermeyenleri dışarı bırakmaz.

-Canım, girenlerden para alınmayacağını ilan etmediniz mi? Derler. Molier şöyle cevap verir:

-Evet girenlerden alınmayacaktır dedik, ama çıkanlardan alınmayacağını söylemedik...

Necip Fazıl' a sormuşlar:

-Üstad özel arabanız yok mu?

Şair de düşünmeden anında cevap vermiş:

-Ona en son bineceğiz.

edebiyatçı olmak aynı zamanda kıvrak bir zeka gerektirir ki, yaşanmış bir çok nükteli hikayeler mevcut......

HACI BORAN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6

cok güzel bir söz

ellerinize saglık

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe

Emegine saglik ablacim cok güzel bir paylasimdi
Allah(c.c)razi olsun herdaim
Selam ve Dua ile.......

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490

Emegine saglik ablacim cok güzel bir paylasimdi
Allah(c.c)razi olsun herdaim
Selam ve Dua ile.......

sağolun teşekkür ederim sizinde o güzel yorumunuza ve okuyan gözlerinize sağlık..

blackholes

Blackholes & Revelations

Aldığı Beğeniler
1
Takım
Diğer
Ünlü İrlandalı yazar George Bernard Shaw'a dönemin zengin ve sosyetik hanımlarından biri mektupla evlenme teklif eder. Mektupta 'düşünsenize çocuklarımız sizin zekanızı ve benim güzelliğimi alsa ne harika şeyler olurlardı' der. Bunun üzerine yazar kısa bir mektupla cevap verir 'İltifatınıza teşekkür ederim ama hiç düşündünüz mü ya tam tersi olursa'...

Üst Alt