EDEP DİYE BİR HAL:
Sözlükler edep kelimesi için şu karşılıkları veriyorlar:
Terbiye, güzel ahlâk, iyi davranış; incelik, kibarlık, naziklik.
Utanma, çekinme, hicap, haya.
Kelimeler nasıl da aşina! Keşke bu kelimelerin anlattığı haller de o kadar aşina olsaydı...
Ve deyimlerimiz var edep üzerine:
Edep etmek: Utanmak.
Edebini takınmak: Terbiyeli olmak.
Edeplenmek: Uslanmak, nazik ve terbiyeli olmak.
Edep-erkan bilmek: Uyulması gereken yolu-yordamı bilmek, usül bilmek, terbiyeli hareket etmek.
Deyimler, toplumların insan ve hayat telakkilerinden asırlar boyunca süzülmüş billur damlalardır.
Ve aslında edep ve edepli olmak üzerine her bir deyimimiz, Allah (CC) Kelamı’na ve Resul (SAV) yoluna aralanan bir kapıdır.
Kaygusuz Abdal (RA) ne güzel söylemiş:
Edepli ol can isen
HAKK’ı bil insan isen
Müştak-ı sultan isen
Var edep öğren, edep...
HER HALDE BİR DERS VAR
Lokman’a: “Edebi kimden öğrendin?” diye sordular. “Edepsizlerden.” diye cevap verdi. “Çünkü bana bunların neleri hoş görünmediyse onları yapmaktan kaçındım.”
Şaka yoluyla söylenmiş olsa bile, akıllı insanın ders almayacağı söz yoktur. Ama cahilin önünde yüz tane hikmet okusalar, bu onun kulağına şaka gibi gelir.(2)
(1) Buhari, Müslim, İbnu Mace
(2) Sadi-i Şirazî Muhammed Emin Gül
Sözlükler edep kelimesi için şu karşılıkları veriyorlar:
Terbiye, güzel ahlâk, iyi davranış; incelik, kibarlık, naziklik.
Utanma, çekinme, hicap, haya.
Kelimeler nasıl da aşina! Keşke bu kelimelerin anlattığı haller de o kadar aşina olsaydı...
Ve deyimlerimiz var edep üzerine:
Edep etmek: Utanmak.
Edebini takınmak: Terbiyeli olmak.
Edeplenmek: Uslanmak, nazik ve terbiyeli olmak.
Edep-erkan bilmek: Uyulması gereken yolu-yordamı bilmek, usül bilmek, terbiyeli hareket etmek.
Deyimler, toplumların insan ve hayat telakkilerinden asırlar boyunca süzülmüş billur damlalardır.
Ve aslında edep ve edepli olmak üzerine her bir deyimimiz, Allah (CC) Kelamı’na ve Resul (SAV) yoluna aralanan bir kapıdır.
Kaygusuz Abdal (RA) ne güzel söylemiş:
Edepli ol can isen
HAKK’ı bil insan isen
Müştak-ı sultan isen
Var edep öğren, edep...
HER HALDE BİR DERS VAR
Lokman’a: “Edebi kimden öğrendin?” diye sordular. “Edepsizlerden.” diye cevap verdi. “Çünkü bana bunların neleri hoş görünmediyse onları yapmaktan kaçındım.”
Şaka yoluyla söylenmiş olsa bile, akıllı insanın ders almayacağı söz yoktur. Ama cahilin önünde yüz tane hikmet okusalar, bu onun kulağına şaka gibi gelir.(2)
(1) Buhari, Müslim, İbnu Mace
(2) Sadi-i Şirazî Muhammed Emin Gül