Abidlerden biri anlatıyor . Bir hac mevsiminde Minadan Arafata dogru gidiyordum.Yolda bir kadın ile karşılastım.Üzerinde kıldan yapılmış bır elbise ,başında yunden bir örtü, elinde bir tesbih ve asa vardı. Yüzünde de taat ve ibadet nuru parlıyordu. Allah Allah diye zikrederek hızlıca yürüyordu.Ben içimden, "Bu kadın, kendisini ibadet ehli göstermek isteyen birine benziyor" diye düşündüm. Ben öyle düşünürken ,kadın bana dogru baktı ve, "Allah gizlediginiz ve açıktan yaptıgınız herseyi bilir " ayetini okudu. Ben kadının Allahın veli kullarından biri oldugunu anladım.Haline hayran oldum. Kendisine, "Ey kadın, şu halinizle beni mestetttiniz,kalbim seninle meşgul" dedim. O bana, "Ey zavallı adam, her şeyim sana feda olsun, fakat arkanda benden daha güzel biri var" dedi.Ben de dönüp arkaya baktıgımda hiç kimseyi göremedim. O zaman kadın bana yüksek sesle şunları söyledi " Ey boş dava sahibi ve sevgi sözünde yalancı adam... Seven sevdigine böylemi davranır
Sen önce yüce Allahın hizmetinde olan kimselere karşı kötü düşüncelere girdin.Eger sen buraya gercekten Allah için gelseydin ve O´nu tanımadaki niyetinde sadık olsaydın, O seni kapısında durdurur, sadece kendisi ile meşgul ederdi. Biz seni uzaktan görünce kendini ibadete vermiş bir abid zannettik.Biraz yakından görünce bu adam ariff herhalde diye düşündük.Sözlerine bakınca bir aşığa benziyor dedik. Fakat öyle çıkmadın. Eger sen gercekten abid olsaydın, Allahtan başkası ile meşgul olmazdın. Eger arif olsaydın, O´nu bırakıp bana yönelmezdin. Eger, söyledigin gibi asık olsaydın, dönüp benden başkasına bakmazdın. " Kadın bunları söyledi ve hızlıca benden uzaklaştı. "Gerçekte Allah ile beraber olan kimse yoktur...O ancak kendi zatı ile beraberdir." Gözden kaybolana kadar böyle söyledi.Allah kendisinden razı olsun...
Sen önce yüce Allahın hizmetinde olan kimselere karşı kötü düşüncelere girdin.Eger sen buraya gercekten Allah için gelseydin ve O´nu tanımadaki niyetinde sadık olsaydın, O seni kapısında durdurur, sadece kendisi ile meşgul ederdi. Biz seni uzaktan görünce kendini ibadete vermiş bir abid zannettik.Biraz yakından görünce bu adam ariff herhalde diye düşündük.Sözlerine bakınca bir aşığa benziyor dedik. Fakat öyle çıkmadın. Eger sen gercekten abid olsaydın, Allahtan başkası ile meşgul olmazdın. Eger arif olsaydın, O´nu bırakıp bana yönelmezdin. Eger, söyledigin gibi asık olsaydın, dönüp benden başkasına bakmazdın. " Kadın bunları söyledi ve hızlıca benden uzaklaştı. "Gerçekte Allah ile beraber olan kimse yoktur...O ancak kendi zatı ile beraberdir." Gözden kaybolana kadar böyle söyledi.Allah kendisinden razı olsun...