Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
"Erkekler eşlerine nasıl davranmalı?" - Marifetname'den

EY DOST! Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın. Çünkü o evinde mahpus ya da meyus, ümitsiz olabilir. Onun dert ortağı sen olmalısın. Çocukların terbiyesinde de eşine yardım etmelisin. Çünkü çocuk, annesine, gece gündüz ağlamak ve sızlamak suretiyle hiçbir zaman istirahat vermez.
Ona yardım edene Mevlası da yardım eder. İşlerindeki kusurlarından ötürü kızmamalısın, kötü söz söylememelisin. Ve bir günden de çok küsmemelisin. Eşinin kötü huyları baş gösterince kabahati kendinde bulup: Ben iyi olsaydım, o da iyi olurdu diye düşünmelisin. Hanımın kızınca sen susmalısın. Erkek susunca hanımı pişman olup özür diler. Her hizmetini seve seve yapmaya başlayınca, ona dua, Hakka şükür ve sena etmelisin; çünkü erkeğe uygun bir hanım, şükrü edilemeyen bir nimettir. Hanımına öyle davranmalısın ki eşin, Kocam beni herkesten çok seviyor demelidir.

Evin idaresi ve geçimi hususunda ona danışmalı, onunla konuşmalısın. Diğer büyük işlerini ona anlatıp üzmemelisin. Eşinin günah olmayan kusurlarını ve hareketlerini görmezlikten ve bilmezlikten gelmelisin. Gizli hallerini ve ayıplarını ise herkesten saklamalısın. Eşin ile şakalaşıp lâtifeler, çeşitli oyunlar yapmalısın. Sevgili Peygamberimiz eşleri ile oynar, onlara karşı insanların en zarafetlisi olurdu. Hatta bir defasında Hz. Aişe ile yarış ettiklerinde Hz. Aişe geçti; sonra bir daha yarış yaptıklarında Resulullah geçti. Tatlı sözle konuşmalar sizi birbirinize bağlar. Eşi işe karşılıklı farz olan bilgileri, ilimleri konuşmalı okumalıdır. Kendi giydiğinden giydirmeli, kendi yediğinden yedirmelidir. Eşine, üzüntülerini, sıkıntılarını, düşmanlarını ve borçlarını asla söylememelidir; çünkü bunları kendisi aşsa bile onun dünyasında bir iz bırakacaktır.

Eşinin yüzünden ve arkasından hayır dua edip beddua etmemelidir. Çünkü o gece gündüz onun hizmetindedir. Ekmeğinin pişiricisi, yemeğinin pişiricisi, çamaşırının dikicisi ve yıkayıcısı, malının, çocuklarının ve şerefinin koruyucusudur. Hem enisi (dostu), hem munisi, hem yâri, hem nigârıdır.

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
ALLAH razı olsun ablam yine güzel bir yazı ...

mihru vefa

talib-i aşk

Aldığı Beğeniler
4
Takım
Galatasaray
Güzel geçim güzel ahlakla olur. Güzel ahlakın temeli ise tevazudur. Tevazu, ailede, işte, cemiyette ve her yerde iyi ilişkiler kurmak için ahlakın vazgeçilmez bir parçasıdır. 0 elde edilmeden gerçek huzur bulunmaz.

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
İslam ahlakı tüm insanlığa özel ve güzel görevler vermiş ki mutluluğu yakalayabilsinler diye......

Dilerim bu mevzuda hem bayanlara ve de erkekler üzerlerine düşenleri layıkıyla yerine getirse de refah bir yaşam sürülse.....

mutluluğun anahtarı kesinlikle İslami aile yaşantısı.....

gülennur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
3
Allah razı olsun çok güzel bir konuya değinmisin teyzem :)

karşılıklı hoşgörü ve anlayışla çözülmeyecek ne var. tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır hem ki biz yılanı düşman biliriz...

duayla...

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun abla çok faydalı oldu.

Rabbim inşeallah bizlerede bu güzel hasletleri yaşamayı nasib eder gayret bizden inayet Allah'dan.

fatsalı

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
796
Takım
Trabzonspor
Eşinin yüzünden ve arkasından hayır dua edip beddua etmemelidir.........

evet ablam ellerinize sağlik buzaman kadar temedi inşallah bundan sonrada etmek teşekkürler........

fatsalı

Üst Alt