Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gülistan

İMAM HATİP'Lİ

Aldığı Beğeniler
25
Takım
Diğer
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Canlı resmi yapana, kıyamette "Yaptığın resme can ver" diye azap olunur.) [Müslim]

(Dünyada [zaruretsiz] canlı resmi yapana, kıyamette bu resme can vermesi söylenerek azap edilir. Halbuki o, o resme can veremez.) [Nesai]

(Canlı resmi yapan, kıyamette en şiddetli azap görecektir.) [Buhari]

(Canlı resmi yaparak Allahü teâlânın yarattıklarına benzetmeye çalışanlar, kıyamette en şiddetli azaba uğrarlar.) [Buhari, Müslim]

(Ya Ali, putları, resimleri imha et.) [Müslim]

(Elinize geçen canlı resimlerini yırtıp, bozun.) [Müslim]

(Resim, cünüp ve köpek olan odaya rahmet melekleri girmez.) [Ebu Davud, Nesai, İbni Hibban]

(Köpek ve heykel bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Müslim]

(Cebrail aleyhisselam “Biz, köpek ve resim olan odaya girmeyiz” dedi.) [Buhari, Taberani]

(Beni âlemlere rahmet olarak gönderen Allahü teâlâ, çalgıları, cahiliyet işlerini ve putları yok etmemi emretti.) [Ebu Nuaym]

([Zaruretsiz] canlı resmi yapanların yeri cehennemdir. Ahirette yapılan resimlere can verilecek, o resmi yapanlara cehennemde azap edecektir.) [Buhari, Müslim]

Resulullah, canlı resmi yapanları lanetledi. [Buhari]

:gul::gul::gul:

seylan_54

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,393
Hadislerde "canlı resmi"yle kasıt nedir? Her çizilen canlı resmi için geçerli midir?
Acaba canlı resimlerinin "putlaştırılmaması" gerektiği mi ifade ediliyor?

derviş2

فَأَيْن&

Aldığı Beğeniler
46
عَن ابْنِ عُمَرَ رضي اللَّه عَنْهُما أنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : « إنَّ الَّذِين يَصْنَعونَ هذِهِ الصُّورَ يُعَذَّبُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ، يُقَالُ لهُمْ : أحْيُوا مَا خَلَقْتُمْ » متفقٌ عليه

1682. İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Bu sûretleri (resim ve heykelleri) yapanlar, kıyamet günü, ‘bu yaptıklarınıza can verin, haydi!’ diye azâb edileceklerdir."

Buhârî, Büyû' 40, Bedü'l-halk 7, Nikâh 76, Libâs 89, 92 95, Tevhîd 56; Müslim, Libas 96, 97. Ayrıca bk. Nesâî, Zînet 113; İbni Mâce, Ticârât 5

Bu ilahiyatçılardan bazıları çıkıpta, kıyamet alametleri yoktur, kabir azabı yoktur, tavuktan kurban olur, kadın hayzlı iken oruç tutulabilir gibi birçok sapıklıklar ortaya çıkarıyorlar. Halbuki canlı resim yapmakta, kıyamet alametleri de, hayzlı kadının neler yapıp, yapamayacağı, kabir azabıda hadis-i şeriflerde bildirildi. Şimdi biz Allah (cc) Resülüne ve Mezheb imamlarımızın bildirdiklerine mi inanacağız? Yoksa nefsimize uyup, nasılsa ilahiyatçılar böyle dediler, ben onlara uyayım mı diyeceğiz? (Örnek; Zekariya Beyaz, Abdulaziz bayındır, hayrettin karaman, Mustafa islamoğlu) gibi dal ve mudillere mi inanacağız? Şunu unutmamak gerekir ki; Ahirette ben bunlara inandım, bunlar bana böyle bildirdiler deyip mesuliyetten kurtulunmaz. Siz yukarıdaki yazıyı gördünüz. Hadis-i şerifleri okumak size nasib oldu.

Üst Alt