Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Hak-Aşığı

aşkına talibim ALLAH'ım

Aldığı Beğeniler
1
Takım
Galatasaray
Soru: Reşit olan kızla erkek kendi aralarında kendilerini karı koca kabul edebilirler mi en gizli şekilde islamda nikah nasıl olur?
Cevap: Değerli Kardeşimiz;

Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır. Bunun için bazı şartları vardır. Bu şartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz.

1. Evlenecek kişilerin veya vekâletlerini verdikleri şahısların hazır bulunması.
2. Tarafların irade beyanı. Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eşlerin “kabul ettim” şeklinde ifade etmeleri.
3. Kızın velisinin izninin olması. Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göredir.
4. Şahitlerin hazır olması. Bu şahitler, ergenlik çağına ermiş, aklı başında iki erkek veya bir erkekle iki kadın olmalıdır. Yani şahitlikte mutlaka bir erkeğin bulunması icap eder.

Bunlardan başka bir şart daha vardır. O da nikahın duyurulmasıdır. Bu Malikilere göredir. Ancak Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.

Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.

Nitekim Osmanlı Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.

Yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar.

Bir kadın ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle şahitler huzurunda nikahlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez. Bu açıdan çok tehlikelidir. Nitekim bize bu konuda onlarca soru geliyor. "Ben bir erkekle dini nikah kıydırmıştım. O beni boşamıyor ne yapayım" " Ben dini nikahtan boşanmadan başkasıyla evlendim. Zina sayılır mı" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karşılaşıyoruz. Bu durumda sonunda telafisi imkansız olaylar olabiliyor. Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını asla doğru bulmuyoruz.

Zaman zaman kapıldığı öfkelerle pişman olacağı şeyler yapan bir adam Efendimize gelerek sormuştu:

– Beni Cennete götürecek bir iş haber ver ki onu yapayım da Cennete gideyim!

Efendimizin cevabı çok kısa ve net oldu.:

– Öfkeni yen, öfkene uyma, sana yeter!

Evet, öfke basite alınacak bir hal değildir. Nitekim öfkesini yenemeyen adam, tetiğe basar; bir insanı gözünü kırpmadan öldürüverir. Bundan sonrası ise ömür boyu pişmanlıktır...

Öfkenin bu türlü sonucundan dolayıdır ki Efendimiz sık sık ikazlarda bulunur:

– Öfkene uyma, öfkeni yen, öfkeni yut, öfkeye götüren tahrikten uzak dur, şayet cennete götürecek bir amel sahibi olmak istiyorsan!. diyerek çevresine uyarılarda bulunmuştur.

Sonucu mutlaka pişmanlık olan öfke konusunda bilinmesi gereken en mühim nokta, öfkenin tek çeşit olmamasıdır.

Bazıları öfkeyi sadece sinirsel bir şiddetten ibaret zannederler.

Halbuki öfkenin bir de cinsel tahrik sonucu duyulanı vardır ki, bu türlü cinsel öfke, tetiği çekip de gözünü kırpmadan adam öldürten sinirsel öfkeden daha korkunç sonuçludur.

Hatta cinsel öfkenin sinirsel öfkeden çok daha korkunç sonuçlar vereceğinden dolayıdır ki Efendimiz bu öfkeye sebep olacak tahrikçi görüntü ve çevrelerden uzak durmayı, mahremiyet sınırlarını aşmamayı, taşmamayı tenbih buyurmuş, bu konudaki ikazlarından birinde de şöyle çarpıcı bir uyarıda bulunmuştur:

– Cinsel duyguları ayaklanan insan, aklının ya tümünü ya da üçte ikisini yitirmiş insan gibidir. Yani her türlü riski göze alacak hale gelir, cinsel duyguları kabarıp isyana yönelen insan..

Evet tek ve tenha yerlerde iki yabancının göz göze, yüz yüze gelmesi, cinsel öfkenin yavaş yavaş kabarmasına zemin teşkil etmesi demektir. Önce masumca sohbetler, sonra el tutuşup tokalaşmalar, derken bir zaman gelir ki cinsel öfkenin kabarmış dalgaları tarafları sürükleyip götürmeye başlar. Olmayacak şeyleri olur hale getirmeye bile yönelirler. Tıpkı telefondaki kızcağızın çare arayışları gibi.

Bir kızcağız telefonun öbür ucundan soruyordu:

– Okuldaki arkadaşımla gizli dini nikah yapmak istiyoruz, ne dersiniz?.

Tepkili cevabım sert oldu herhalde.

– Ben, dedim, intiharın her türlüsüne karşıyım. Hayatının baharında bir genç kızın ailesinden habersiz gizli nikahla hayatını baştan riske sokması, büyük ihtimalle bir intihar gibidir. Erkek için aynı derecede olmasa da kız için sonuç bundan başkası değildir.

– Çaresi yok mu bunun? diye üsteledi kızcağız.

– Var, dedim. Hem de çok kolay.

Heyecanlandı:

– Lütfen onu söyleyin hemen.

– Resmi nikahla evlenmek. Böylece kendini ve aileni büyük bir yıkıma uğramaktan kurtarmak.

– Ama şu anda buna imkan yoktur. Ne ailem buna razı olur, ne de bizim okul ve yaş durumumuz buna müsaittir.

– Demek hem yaş, hem okul, hem de aile durumu müsait olmadığı halde, siz yine de gizlice dini nikahla evlenmeye cesaret edebiliyorsunuz. Bu acelenin sebebi ne ola ki?

– Uzun zamandır birlikte arkadaşlık etmekteyiz. Birbirimize çok alıştık. Önümüzdeki bu manileri düşünemez hale geldik sanki. Dini nikah yaptırmayı göze alıyoruz artık.

Evet cinsel öfkeye girecek kadar mahremiyet sınırlarını aşıp da yabancıyla yüz yüze göz göze yaşamaktan kaçınmamak, işte böyle sonucu düşünemez hale getirir tarafları. Ömür boyu pişmanlık duyacakları hatayı göze aldırır. Sadece kendilerini değil ailelerini de perişan hale sokarlar.

Kaldı ki, Şafiiye göre, velinin izni olmadan dini nikah yapılamaz.

Hanefi’de de, taraflar denk değilse velinin itiraz edip ayırma hakkı vardır

Bunlardan başka resmi nikahtan önce dini nikah yapmak da kanunen yasaktır artık.

Ama bütün bu engelleri cinsel öfkeye kapılanlar düşünemezler ki!..

Ahmed ŞAHİN
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

sümeyya

SüKuT

Aldığı Beğeniler
39
Takım
Galatasaray
PaylaŞim İÇİn rabbİm azze ve celle razi olsun kardeŞİm.

şenur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Takım
Galatasaray
Selamün Aleyküm

Benim bu konuda biraz farklı düşüncelerim var;

arkadaşımızın yaşı küçükmüş.. ne kadar küçük olabilir ki kime göre neye göre küçük? Aileye göre yeni şartlara göre.. Oysa ki önceden 15 yaşında hanımlar evleniyorlardı ve ya 15 yaşında erkekler.. Şimdi insanlarımız bunu cahillik yobazlık olarak algılıyor onlar yobazlık ama 15 yaşında bir kızın erkek arkadaşı olması veya bir erkeğin kız arkadaşı olması çok normal !!! Bu düşünceye iğrenerek bakıyorum.

ve şu sonucu çıkarıyorum demek ki 15 yaş evlilik için küçük bir yaş değil. Engellerimiz var artık okuyacak askerliğini yapıcak eline mesleğini alıcak......
(pekii işi olmadan askerlik olmadan nasıl ev geçindirilicek die bi soru yönelticeksiniz sanırım. Pekii askerlik iş olmadan flört ne diye olabiliyor???)

Şunu belirteyim ki Hocamın söylediği herşey çok doğru!!! Benim belirtmek istediğim şey şu ki bu kadar masumane değil hiç birşey yanyana gelerek zina ya teşebbüs etmektense dini nikahı kıyıpta bu günah'tan Allah (c.c.) katında kurtulmak daha doğru değil midir??

Allah'a olan isyan aileye söylenen yalandan daha mı az önemlidir?? Tabii ki en önemlisi ikisinide yapmamaktır ama aileye yalan söylemek zorunda kalmanın sebebi yine ailedir özellikle şimdiki aileler 30 una gelmeden evliliğe sıcak bakmıyorlar..

Evlenilecek eşe; "ben önceden birisiyle görüştüm" diyebilmekle "ben önceden evliydim boşandım" diyebilmek arasında aslında hiçbir fark yoktur karşınızdaki eş cahilse, iman yönü zayıfsa o evlenmiş boşanmış biriyle evlenmez ama görüşmüş ayrılmış biriyle evlenir değil mi??

Son olarak sorumu sormak istiyorum hocama; "bu düşünceleride göz önünde bulundurursak iki genç görüşmekten vazgeçmiyorsa günah olduğunu da biliyor ama resmi nikah için ailelere açılamıyorlarsa, dini nikahı daha doğru bulmaz mısınız?"

Birde şu sorum var genelde erkekler ailelerine bahsedebiliyorlar erkeğin velisi durumu biliyor ve dini nikahı tavsiye ediyor yalnız bayanın ailesi yine habersiz bu durumda da yine yukarıdaki düşüncelerimizde göz önünde bulundurularak ne düşünür ne tavsiye edersiniz??​

arexteo

мєяνєм

Aldığı Beğeniler
0
Şenur kardeşimize katılıyorum sevdigim insanla yan yana olduğumuzda bile günah oldugunu bildigimiz halde yan yana gelmek zorundayız neden seviyoruz aileler benim ailem biliyor onun ailesi ise ablası var yaşı küçük diyor kızın ailesi beni tanıyor ve çok da seviyor ama kızın ablası oldugu için evlenemiyoruz şimdi biz görüşmeyelimmi buluşmayalımmı o da olmuyor biz ALLAH katında günahkar olmamak için şu anda dini nikah düşünüyoruz ve inş. da yapacaz ailesi bilmeyecek ben sevdigim insanla flört etmek çıkmak yada şu anda halkımızın tabiri ile sevgili olmak istemiyorum günah işliyormuyuz düşüncesi olmakdansa nikahı tercih ediyoruz ALLAH inş. kabul eder

ilminur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
128
Takım
Fenerbahçe
Şenur kardeşimize katılıyorum sevdigim insanla yan yana olduğumuzda bile günah oldugunu bildigimiz halde yan yana gelmek zorundayız neden seviyoruz aileler benim ailem biliyor onun ailesi ise ablası var yaşı küçük diyor kızın ailesi beni tanıyor ve çok da seviyor ama kızın ablası oldugu için evlenemiyoruz şimdi biz görüşmeyelimmi buluşmayalımmı o da olmuyor biz ALLAH katında günahkar olmamak için şu anda dini nikah düşünüyoruz ve inş. da yapacaz ailesi bilmeyecek ben sevdigim insanla flört etmek çıkmak yada şu anda halkımızın tabiri ile sevgili olmak istemiyorum günah işliyormuyuz düşüncesi olmakdansa nikahı tercih ediyoruz ALLAH inş. kabul eder

Arkadaşlar en güzeli aile desteği olmasıdır diyelim yaptınız nikahı ve Allah korusun başınıza bişey geldi ozaman o kzın durumu ne olur nasıl açıklar aile ve etrafına islam iyi bilinmediği için aile hemen kızlarını doktora götürüyorlar dinimiz buna izin vermezken aşağılama olarak görürken kızlar bu şekilde aşağılanıyor aile ve etrafındaki insanlar tarafından hor görülüyor .. Burada bence sizde yanlıştasınız izin verilmiyor diye nikahı kullanamazsınız buda kaçmakla aynı manada bana göre ozaman kaçın hem dini hemde resmi nikahınızı yapın yada sabırla aileden onay almaya bakın bence ,evlilik okadar kolay değil sabır ve büyük sorumluluk geretiren bişeydir şimdiki zaman evliliğe karşı bukadar sabır gösteremiyor en azından kızlar için aile onayı çok önemlidir aksi bir durum olduğunda aileye başı dik bir şekilde geri dönebilsin ..Acizane fikrimi söyledim umarım yanlış anlaşılmam...

arexteo

мєяνєм

Aldığı Beğeniler
0
Dediginize katılıyorum aileler bilsin bekleyelim hayırlı bi şekilde olsun bunları istiyorum ama biz evlilik için hazır insanlarız bizim tek sıkıntımız evlilik için önümüzde abla olması ve onunda evlenmeye niyeti olmadıgı için evliligimiz çok gecikecek ve her geçen gün güah işleyecek günah işlemek illa ilişki deyil yanımda olması elini tutmam bile günah günah işlememek için nikah istiyoruz ALLAH katında liseli aşıklar deyilizki biz yaşlarımız 25 e 19 ikimizde birbirimizi tanıyan ve bilen insanlarız biz kabullendik birbirimizi sevgili deyil karı koca görüyoruz

ilminur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
128
Takım
Fenerbahçe
[/B]
Dediginize katılıyorum aileler bilsin bekleyelim hayırlı bi şekilde olsun bunları istiyorum ama biz evlilik için hazır insanlarız bizim tek sıkıntımız evlilik için önümüzde abla olması ve onunda evlenmeye niyeti olmadıgı için evliligimiz çok gecikecek ve her geçen gün güah işleyecek günah işlemek illa ilişki deyil yanımda olması elini tutmam bile günah günah işlememek için nikah istiyoruz ALLAH katında liseli aşıklar deyilizki biz yaşlarımız 25 e 19 ikimizde birbirimizi tanıyan ve bilen insanlarız biz kabullendik birbirimizi sevgili deyil karı koca görüyoruz

Hayırlısı olsun hakkınızda inş araya büyükleri koyun belki aile fikrini değiştirir bellimi olur Rabbim yardımcınız olsun ..

arexteo

мєяνєм

Aldığı Beğeniler
0
Amin inş. hayırlısı olsun her gece dualarımda ALLAH'ım bana herzaman hayırlısını ver diye dua ettim inş. hayırlısı da budur.

S&S 15

EHLİ HİZMET

Aldığı Beğeniler
4
Takım
Fenerbahçe
ben bununla alakalı öyle şeyler gördümki şok oldum desem yeridir.
temeli hep ailenin ihmalkarlığına dayanıyor esasında.

Üst Alt