Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor; Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdular ki:

“Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı alenî işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işlediği kötü bir ameli, Allah örtmüştür. Ama sabah olunca o: ‘Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!’ Der. Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah’ın örtüsünü açar. İşte bu, günahı alenî işlemenin bir çeşididir.”
(Buhari, Kitabu’l Edeb, s. 1510, h. 6069/1; Müslim, Kitabu’l Zühd, c. 9, s. 345-346, h. 52.)

Açıklama

Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) bu hadisi şerifte, bu ümmetten herkesin ilahi affa mazhar olacağını, bu umumi aftan, sadece günahını aşikar yapıp ilan edenlerin hariç kalacağını ifade etmektedir.

Hadisi şerifin aslında geçen “mucahir” kelimesi: “Günahını izhar eden, Allah’ın üzerine çektiği örtüyü kaldırıp günahını başkasına anlatan.” diye tarif edilmiştir.

Dikkat edilirse burada, insanın günah işlemesi birinci günah, gizli işlediği bir günahı, ona buna anlatıp açığa çıkarmak da ikinci bir günahtır.

Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) başka hadislerinde de açık bir dille, dünyada günahını açığa vurmayıp gizleyen kimsenin günahını, kıyamet günü Allah-u Zülcelal’in de gizleyeceğini belirtmiştir. Bu hadis-i şeriflerden birinde şöyle buyurmuştur:

“Kim, dünyada günahını gizlerse, Allah-u Teala da, kıyamette o günahı herkesten saklar.” (Müslim)

İnsan işlediği günahın itirafını, sadece Allah-u Zülcelal’e yapmalıdır. Halini yalnız ve bizzat O’na arz etmelidir. Bu, onu geçmiş günahın kirinden arındırıp affa mazhar kıldığı gibi günahını halka itirafın getireceği affedilmeme gibi büyük bir zarardan da alıkoyar.

Günahını insanlara açmanın büyük suç oluşu, günahın alenileşip toplumu ifsat etmesindendir. Açıkta işlenen günahlar veya gizli işlenen bir günahın açıkça söylenmesi, başkalarını da tahrik eder, günahı cazip hale getirir. Böylece, günahlar günah olarak algılanmamaya, toplumca normalleşmeye başlar.

İşte, bu bozulmaya sebep olan herkes, kendi katkısı kadar, Allah (celle celaluhu) katında sorumlu tutulacaktır. Hadisi şeriften de anlaşılacağı üzere, günahı alenileştiren kimseler, ilahi aftan yararlanamayacak olan kimselerdir.

Allah-u Zülcelâl hepimizi, günahlardan uzak duran ve affedilen kullarından eylesin. (Âmin)

Kaynak: Seyda Muhammed Konyevî, Hadislerden Seçmeler, Reyhani Yayınları, İstanbul, 2008.

GÜLİSTAN ARAŞTIRMA SERVİSİ

Son düzenleme:

hakan55

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
11
Takım
Fenerbahçe
Amin İnşALLAH. Günahlarımıza kimseyi şahit tutmamak gerekir.Rabbim razı olsun abim güzel bir paylaşımdı.

Beste

Dert etme Duâ et..

Aldığı Beğeniler
18,751
Takım
Galatasaray
Allah-u Zülcelâl hepimizi, günahlardan uzak duran ve affedilen kullarından eylesin. (Âmin)

Amin insAllah... Allah razi olsun...

CiLeKTiNa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
Takım
Diğer
Allah razı olsun verdiğiniz bilgiler için

ilminur

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
128
Takım
Fenerbahçe
Allah-u Zülcelâl hepimizi, günahlardan uzak duran ve affedilen kullarından eylesin. (Âmin)​

Rabbim razı olsun inş...

dilsitan

Ya HaY

Aldığı Beğeniler
9,655
Takım
Galatasaray
'RAbbim razi hosnut olsun
özellikle namazini kilmadiginin söylenmemesi gerektigini biliyordum..

engin.

... Bir_Katre ...

Aldığı Beğeniler
67
Takım
Fenerbahçe
Amin. ALLAH razı olsun.

Geceler

Sükut_u Sonbahar

Aldığı Beğeniler
22,175
Takım
Fenerbahçe
Aminnnn,Aminnnn
Cenab-i Hak razi ve memmun insaAllah agbim degerli paylasimin icin tesekkürler
Selam ve Dualarimla.......

aydilge

Bana Seni Gerek ,Seni !.

Aldığı Beğeniler
12
Takım
Galatasaray
İnşallah uyalım bu hadise...Anlatanlarıda uyaralım...Zira bu konuda bilgisi olmayan insanlar var...Bilgilendirelim inşallah...Allah razı olsun abi...Çok faideli bir konu...

sümeyya

SüKuT

Aldığı Beğeniler
39
Takım
Galatasaray

Amin amin amin.
Allah azze ve celle razı olsun abim.

Üst Alt