Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Fahl_

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
30
Takım
Beşiktaş
Bin dokuz yüz ellilerin sonlarıydı. İstanbul o yıllar tenhaydı. O tenha İstanbul'un tenha bir köyünde otururduk: Çengelköy'de.

Şimdi yazlarını bile sonbahar gibi hatırlıyorum. O zamanlar sık sık vapurların yanaştığı iskelesinden denize bakarken gelivermişti kalemimin ucuna:
"Nasıl saklarım sonbahar olduğumu?"

Oysa o zamanlar on, on bir yaşlarındaydım. Bir anlamda ömrümün ilkbaharında bile değildim. Yaşlı çınarın, eski evlerin, tarih kokan sokakların o çocuk kalbime boşalttığı ıssızlığı zorlukla taşıyarak, Boğaz'ın tenha kıyılarında, denizden gelen rüzgârların tazelediği hüznümle yapayalnızdım.

Babam, o zamanlar otuzlu yaşlarının sonlarında, bir öğretmen yüzbaşıydı. Yakışıklıydı. İnsanları ürkütmemeye çalışan, kendi halinde, iç dünyasının derinliklerinde hâlâ yıkılmamış düşleriyle gizli, gizi olan bir insandı. Sabah erkenden, evimizden çıkar yürüye yürüye öğretmenlik yaptığı Kuleli Askeri Lisesine giderdi. Ne gibi düşleri olurdu yollarda? Bana gökyüzünden bir yerlerden geldiği için dünyaya hep yabancı kalmaya mahkûm bir insan gibi görünürdü. Atâ Bey diye çağırırlardı babamı, ikinci a harfinin uzun okunması gereken bu adıyla, atâ olan, ihsan olan, bu dünyaya bir bağış olarak düşüvermiş kırılgan bir ruhtu babam.

Galiba benden daha yalnızdı. İki yalnızdık babamla, birbirimizle iç dünyalarımız hakkında hiç konuşmadık. Yalnızlıklarımız arasında gizli bir iletişim olduğunu sezerdim. Bu sezgi yalnızlığımı daha da yoğunlaştırırdı.

Ben küçük kardeşimle uzun kış geceleri yalnızlıktan üşüyorduk. Sonra bizi halamın yanına Sandıklı'ya gönderdiğinde, değişen mekânla değişmeyen yalnızlığımda babamı düşünürdüm. Ne yapıyordu, bir başına Çengelköyde'ki yağmur yağdığında damı akan o köhne evimizde? O hüzünler kulübesinde?

Oralardan tekrar evime döndüğümde, babamın acısını nasıl çektiğini daha bilinçli, daha yakından gözleme olanağım oldu.

Altın renginde, çok sevdiği, "Parker" marka, değerli bir dolma kalemi vardı. Önünde hep kâğıtlar olurdu, kaleminin üzerinde sürekli gezindiği. Resimler yapardı, şiirler yazardı. Dünyanın acısına karşı oluşturduğu kalkanlardan biri de bulmacalardı. Sürekli bulmacalar çözer, bitirdiğinde bulmacanın kıyısına kuyruğu uzun bir küçük a harfinden imzasını atardı. Karşısına apansız çıkıveren hayatın muammalarıyla, gazete bulmacalarına sığınarak baş etmeye çalışırdı. Çile, onun dolma kaleminden kâğıtlara akar, akar, akardı.

Ağlar mıydı? Anımsamıyorum. Birilerine dertlerini anlatarak rahatlama yolunu mu seçerdi? Pek konuşkan değildi. Konuşsa da kendini anlatabilir miydi?

Acısını gürültü çıkararak yaşamadı hiç.
Kendisiyle paylaştı.
Acısıyla derinleşti.
Güzelleşti.
Acılarla yıkanıyordu babamın ruhu.

Acı çekmeyi, acıları karşılamayı bilmek elbette bir yaşama ustalığı ister.

Bizim ıstırap kültürümüz, mazoşizme, arabeske çok kolay kaydırabilir insanı. Örneğin kendinizi kolayca "acıların çocuğu" olarak görebilir, acılarınızdan zevk almaya başlayabilirsiniz.

Babam bunu yapmadı. Abartmadı. Kaçmadı. Acılarını görmezlikten gelmedi. Kendini avutmaya kalkmadı. Acılarını karşılayabildi. Acılarıyla karşılaşabildi. Onları yaşamaktan kaçmadı. Sonuna kadar yaşadı acılarını ve onları zaman içinde tüketti.

Bence yiğitçe bir tavırdı bu.

Acılarla karşılaşabilmek cesareti, bize kendimizle karşılaşabilme cesareti sağlayabilir.
Acılar babamı güzelleştirdi.

Acı çekmenin bir estetiği, bir etiği olduğunu onda gördüm. Elbette yanlışları, özürleri olan bir insandı. İnsandı ama.

"İçlenmek" bir sanattır, şairin dediği gibi. Acı çekmek de sanattır. İnsan olma sanatının yollarından biridir. Babam ki, ustaydı bu sanatta.

katresu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
14
Takım
Diğer
"Acı çekmekte, bir sanattır."

İnsanı olgunlaştıran bir sanat; yakarak, yanarak...

Kalemine sağlık Fahl... Çok dokunaklı bir yazı.

Fahl_

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
30
Takım
Beşiktaş
"Acı çekmekte, bir sanattır."

İnsanı olgunlaştıran bir sanat; yakarak, yanarak...

Kalemine sağlık Fahl... Çok dokunaklı bir yazı.

Sevgili kardeşim..
Ahmet İnam çok sevdiğim bir yazar..

Edebi yazılarında anlam vurgulanır..Felsefi yazıları da(Yılın felsefecisi seçilmişti) insana yakın,duyguya yer veren bir tarzda..

Güzel yüreğine asıl ben teşekkür ederim

_daVam_

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
12
Takım
Galatasaray
"İçlenmek" bir sanattır, şairin dediği gibi. Acı çekmek de sanattır. İnsan olma sanatının yollarından biridir. Babam ki, ustaydı bu sanatta.

Acı çekmek :/

seylan_54

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,393

Babam bunu yapmadı. Abartmadı. Kaçmadı. Acılarını görmezlikten gelmedi. Kendini avutmaya kalkmadı. Acılarını karşılayabildi. Acılarıyla karşılaşabildi. Onları yaşamaktan kaçmadı. Sonuna kadar yaşadı acılarını ve onları zaman içinde tüketti.

Rabbim bizlere, yaşamın-hayatın sorumluluklarını karşılayabilme-göğüsleyebilme gücünü-kudretini versin inşallah.

Anlamlı ve değerli paylaşımınız için teşekkürler.

Allah razı olsun..

Fahl_

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
30
Takım
Beşiktaş

Acı çekmek :/

Sevgili Katre..Teşekkürler paylaşımın için..

Acılar davetsiz gelir..Geldiği anda da metanet için aidiyete dair bir sabır önemli

Fahl_

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
30
Takım
Beşiktaş
Rabbim bizlere, yaşamın-hayatın sorumluluklarını karşılayabilme-göğüsleyebilme gücünü-kudretini versin inşallah.

Anlamlı ve değerli paylaşımınız için teşekkürler.

Allah razı olsun..

Allah sizden de razı olsun inşallah..Yüreğinize teşekkürlerimle

İnşallah kahır ve lütuf ikilisinin bağlantısını bilerek ve sabrederek..

Üst Alt