Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
HAPŞIRMA VE HAMD

Burun iç yüzeyinde (mukozasında) sonlanan beşinci kafa siniri yoluyla gelişen bir refleks olan hapşırma; toz, kir gibi tahriş edici maddelerin üst solunum yollarından uzaklaştırılmasını sağlar.

Hapşırmanın en sık görüldüğü durum nezledir. Başlayacak bir gribin ilk habercileri arasında da hapşırma başta gelir. Burun allerjisi olan şahıslarda, ortaya çıkan saman nezlesi durumunda, sulu burun akıntısı, gözlerde sulanma-kızarıklık ve peşpeşe hapşırmalar vardır. Kızamık ve su çiçeği hastalıklarının başlangıcında da sık ve şiddetli hapşırmalar olur. Burunda yaprak tozları, taş gibi yabancı cisimlerin bulunması da hapşırmalara sebep olur.

Hapşırma; Allahü Teâlânın insana bir rahmetidir. İhtiyaç duyduğu zaman hapşırma esnasında kalb bir an için durup hemen ardından çalışmasına devam etmektedir. Aynı zamanda tahriş edici maddelerin atılması da insana büyük ferahlık sağlar. Bu nimetleri yaratan Allahü Teâlâya bir şükrün ifadesi olarak hapşıran bir Müslümanın Elhamdülillah demesi, Allahü Teâlâya hamdetmesi sünnettir. İşitenler de Yerhamükellah der. Hapşıran tekrar Yehdînâ ve yehdîkümüllah duâsıyla mukâbele eder.

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Öğrencilerimden birisin bana :-hocam..hapşurunca neden elhamdülillah denir*sorusuna binaen verdiğim cevap siizn yazdıklarınızı içeriyordu...ayrıca dedim ki;,her hapşurmada insanoğlu günahlarını döker bunun neticesinde de Allah'a şükrün ifadesi olarakta şükrederiz dedim..sınıfta herkesi hapşurma tutmuştu..çok gülmüştüm :D

ALLAH razı olsun abla....

kardelenn

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Hapşırdığımda Elhamdülillah derim.Kızım da Yerhamükellah der.Her ne himetse Yehdînâ ve yehdîkümüllah diyemem.Çünkü bu sözü o an unuturum ve aradan zaman geçince hatırlarım.
Güzel bir yazıydı.Paylaşımın için sağol fzehra.

hakan_48

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
MaşaAllah, nasıl hapşırdığımızı bu kadar detaylı bilmiyordum bilğilendirdiğiniz için Allah razı olsun.

peri

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
hapşu... elhamdülillah (allah'a hamd olsun)
- yerhamukellah (allah'ın rahmeti üzerine olsun)
- yehdina ve yehdikumullah (allah bizi ve sizi hidayetinden ayırmasın)
- amin. (anlıyorum)

------------------------------

Üst Alt