Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Hekimoglu

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
191
..: HUTBELER :..
28.04.2006 - MİSAFİRPERVERLİK

Muhterem Mü'minler!

Dinimiz, yardımlaşma ve dayanışmayı emretmektedir. Yüce Allah ''İyilik ve takvada yardımlaşınız''1 buyurarak mü'minler arasında iyilik ve güzelliğin yaygınlaştırılmasını teşvik etmiştir. Bunun bir sonucu olarak Müslümanlar her türlü yardımlaşma ve dayanışmayı bir ibadet anlayışı içerisinde gerçekleştirirler. Misafirlik konusunda ortaya konan güzellikler de bu anlayış ve inancın bir neticesidir. Misafire kapımızı ve gönlümüzü açmak dinimizde kardeşliğin, insana verilen değerin, birliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneklerindendir.

Değerli Mü'minler!

Misafire ikram anlayışının özünü Sevgili Seygamberimiz'in örnekliği oluşturmaktadır. O'nun bu konudaki güzel tavsiyelerinden birisi şudur: ''Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, misafirine ikram etsin''2 Bu tavsiyeyi yapan Allah'ın Elçisi, kendisi de misafir ağırlamaktan hoşlanır, sofrasında misafir veya ihtiyaç sahibi kimseler eksik olmazdı. Sevgili Peygamberimiz, misafirin duasını, makbul olan dualar arasında zikretmiş 3 ve misafirin ağırlandığı bir evin halkına hayır ve bereketin mutlaka ulaşacağını bildirmiştir.4 İmkanı bulunduğu halde misafir ağırlamak istemeyeni ise: ''Misafir ağırlamak istemeyen kimsede hayır yoktur.''5 buyurarak uyarmıştır.

Misafire ikram konusunda diğer bir örneğimiz de, Hz. İbrahim (a.s.)''dır. Kur'ân-ı Kerîm, İbrahim (a.s)'ın hiç tanımadığı misafirlerine ikramını bizlere anlatarak bu hususta onu örnek almamız gerektiğine şöyle işaret etmektedir: ''İbrahim'in ikram gören misafirlerinin haberi sana geldi mi? Onlar İbrahim'in yanına girmişler «selâm!» demişlerdi. İbrahim de onlara; «selâm size» diye mukabelede bulunmuştu. İçinden de: «Bunlar yabancı kimseler» diye geçirmişti. Hemen sezdirmeden ailesinin yanına varıp, semiz bir dana pişirip getirmiş, onlara sunarak « (Buyurun) yemez misiniz?» demişti.'' 6 Bu örnekte misafire öncelikle sıcak alâka, sevgi, saygı ve güler yüzle davranmaya vurgu yapılmaktadır. Bu itibarla sadece maddi ikram, hoşnut edici bir ağırlama olamaz. Hz. İbrâhim'in, misafirlerinin selâmını en güzel şekilde alıp onları evine buyur etmesi, yemek hazırlamak için onların yanından yavaşça dışarı çıkması, evindeki en güzel yemeği ikrâm etmesi ve bu ikramı bizzat kendi eliyle yapması örnek alınacak hususlardır.

Aziz Kardeşlerim!

Misafirlerimize cân-ı gönülden ilgi göstermek ve gerekli ikramı yapmak, dinimizin ve kültürümüzün bizlere bıraktığı en güzel miraslardan birisidir. Ayrıca, tanıyalım veya tanımayalım evimize, şehrimize ya da memleketimize gelmiş olan insanlara dini, milleti, kültürü ne olursa olsun güler yüz ve en güzel ilgiyi gösterip bizlerden hoşnut olarak ayrılmalarını sağlamak, Yüce Rabbimizin razı olduğu bir davranış olacaktır.

Hutbemi bir hadis mealiyle bitiriyorum:

''Şu üç kişinin duası kesinlikle geri çevrilmez: Mazlumun duası, misafirin duası ve ana-babanın evladına duası. '' 7

1- Maide, 5/2

2- Buhari, Edep, 85

3- Ebû Dâvûd, Vitr, 29; Tirmizî, Deavât, 47

4- İbn-i Mâce, Etime, 55

5- İbn-i Hanbel, IV, 155

6- Zâriyât, 51/24-27

7- Ebû Dâvûd, Vitr 29

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ELİNE SAĞLIK KARDEŞİM ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEYİNMİŞSİN

İBRAHİM A.S DEYİNCE BENİMDE ACİZANE AKLIMA ŞÖYLE BİR KISSASI GELDİ MUBAREĞİN GERÇİ BU GİBİ KISSALARI ÇOK AMMA BEN SİZLERLER BİR TANESİNİ PAYLAŞMAK İSTERİM

HİKAYE OLUNURKİ

Mubarek ibrahim Aleyhisselam'a mecusilerin en önde gelenleri bir gün misafir olur

H.Z İbrahim olanca iyiliğiyle onlara ikramda bulunur gelen bu mecusi topluluğu bu halden çok menun olurlar ve kendi aralarında şöyle derler ..

O bize nasıl bir ikramda bulunduysa bizde mecusilerin ileri gelenleri olarak bu ikramın altında kalmak bize yakışmaz bizde ona öyle bir ikramda bulunanalımki bizim ikramımız onunkinden büyük olsun derler ve
İbrahim A.S şöyle derler...

Ya İbrahim senin ev sahipliğinden çok hoşnut kaldık ama bizde isterizki sana bir ikramda bulunalım sana işte şu kadar arazi veya mal veya binek ne sitersen bizden iste çok zenginlerya güya kendilerini gözterme çabasındalar H.z. İbrahimle kendilerince yarışmak isterler ..

İbrahim A.S derki ben bu size yapmış olduğum ev sahipliğini bir karşılık umarak veya istiyerek yapmadım

Rabimin rizası için yaptım ama siz illada bir şey vermek isitiyoruz vede benim gönlümü alamak istiyorsanız benim İlahıma bir kere secede edin der...

Bunlar derki ey İbrahim biliyorsunki bizim tanrılarımız başka, biz ateşe tapan mecusileriz senin tanrına taparasak bizim tanrılarımız bize kızar

Bunun üzerine içlerinden birisi derki yaa ne olacak bir kere onu tanrısına secde etmekle ne kaybederiz varsın bir kere yapalım der...

Bunun üzerine H.z İbrahim ozaman ALLAHUEKBER diyerek secedeye gideceksiniz der ve hep mecusiler

ALLAHU EKBER DEYİP SECEDEYE GİDDİKLERİ GİBİ mubarek İbrahim A.S ellerini semaya kaldırır ve derki

YARABB BEN ACİZ KULUN İBRAHİMDEN BU KADAR SENİN KAPINA KADAR GETİRDİM AÇ KAPINI SENDE BÜYÜKLÜNÜ GÖZTER YARABB BU MECUSİLERİ HİDAYETİNLE ŞEREFYAP EYLE diyerek gözyaşı ile iltica eder

Ve o secdeye giden mecusiler bir müddet secdeden kalkamazlar
işte o an rahmet kaplıarı açılır hidayet kapıları açılır bu mecusi topluluğuna öyle bir zevk öyle bir aşk içlerine sunulurki, başlarını kaldırırlar tekrar kendi istekleriyle ALLAHU EKBER deyip secdeyi rahmana giderler ve başlarını kaldırdıklarında artık iş bitmiştir hemen dönerler

Ya İbrahim senin tanrını bize anlatırmısın biz burda duyduğumuz hazzı zevki lezzeti tadı hayatamızda hiçbir şeyde duymadık ve tatmadık derler o an imana gelirler

işte bir misafirlik deyip geçmemek lazım ev sahibi olarak yapmış olduğumuz ikramlarda bizlerde H.Z İbrahimi H.Z Rasulullahımızı örnek alaraktan gelen misafirlerimize sadece ve sadece RABBİMİZİN rızasını göz önünde bulundururaktan onlara ev sahipliği yapalım...

Desinler görsünler bizi takdir etsinler diye deyil sadece RABBİMİZİN RİZASI

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun çok güzel anlatmışınız.

Cumanız mübarek olsun. :)

Mehmet E

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
MÜSTECAP DUALARDA BULUŞMAK ÜZERE CUMANIZ MÜBAREK OLSUN KARDEŞLERİM

MeLeK

Benim aşkım askı Verene!

Aldığı Beğeniler
49
Gökyüzünden berrak ve saf bir tane beyaz bir karanfil ayrıldı.
O kadar tatlı ve güzeldi ki yere süzülüp inene kadar gözlerim onu takip etti.
Ve artık yere çökmüştü&
Kirlerden siyahlaşmış olan yer, gökyüzünden inen
beyaz karanfil ve arkadaşları ile beyazlaşmış, parlamış, ve beyaz güller gibi olmuştu&
Birden kirli ellerimiz dokundu beyaz karanfillere&
Ağlıyordu karanfiller, üzülüyorlardı, hüzün bürüyordu karanfillerimin kalbini&
Ama ne çare beşerin bozuk eli değiyordu.
Bembeyaz karanfillerim kalbim gibi soluyordu...
Biliyorum kalbime de aynı eller değmişti.
Arıyordu kalbim beyaz karanfillerini&
Yavaş yavaş kalbim berraklaşacak ve beyaz gül gibi saflaşacaktı.
Evet evet yavaş yavaş gözlerimden akan yaşlar kalbimin kirlerini temizleyecek ve berraklaştıracaktı.
Ama artık istemiyordum beşerin eli değmesin kalbime !
Beşer beni yıkmasın ! Kalbim artık kararmasın !

Gelin dostlar karlar yeryüzünü yıkadığı gibi yıkayalım kalbimizi.
Arayalım Cumanın berrak ve saf karanfilini&

cumanız mubarek olsun

HACI BORAN

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Rabim yar ve yardımcınız olsun değerli insanlar...cumanız mübarek olsun...dualarda buluşmak ümidiyle

mabed

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
20
allah razı olsun...

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
MEVLAM razı olsun..
RABBİM salih ve salihalarin hayir dualarını alan kullarından etsin bizleri..AMİN..

Üst Alt