Es Selamu Aleykum.Peygamberimizin(sas) vefatına müteakip senelerde ve nesillerde, şiddetini artıran bazı olaylar, Müslümanları çeşitli görüşler ve düşünceler etrafında toplanmalarına imkan hazırladı Çoğu zaman siyasi ve dini sebeplerle meydana gelen bu bölünmeler neticesinde, her grup kendi fırka veya mezhebini desteklemek ve böylece taraftarlarının sayısını artırmak maksadıyla hadis uydurmaya başladı
Velhasıl; bu konuya gereken önemi vermediğimiz, gereken dikkati sarfetmediğimiz hepimizin malumu bir durum İşte bu sebeple, hergün bir uydurma hadis aktarıp, uydurma olduğuna dair, büyük muhaddislerimizin görüşlerine yer vereceğiz inşAllah Rabbim hayırlara vesile eylesin şimdiden
Yararlanacağım kaynaklar; Harun Ünal, "Uydurma Hadisler" ; İbn Kayyım el-Cevziyye, "el-Menâru'l-Munîf fi's-Sahîh ve'z-Zaîf" ; Nasuriddin el-Albânî, "Zayıf ve Uydurma Hadisler" ; Abdulfettah Ebû Gudde, "Lemehât min Târihi's-Sünne ve Ulûmi'l-Hadis" ; Prof Dr M Yaşar Kandemir, "Mevzu Hadisler" ; Prof Dr Talât Koçyiğit, "Hadis Usûlu.
[Bu çalışmayı yapan kardeşten bende İNŞALLAH alıntı yaparak ve kendi katkılarımla burda sizlerle paylaşacağım.]
Böyle bir konu başlatarak siteye katılmaya niyet ettim Allah'tan hayırlısını niyaz ederiz.Amacımız Rahman ve Rahim olan Allah'ın rızasıdır.
Hamd Allah'a Salat ve selam Hz Muhammed(s.a.s)'in olsun
.................BİSMİLLAH........................
"Sen Olmasaydın (Sen Olmasaydın) Alemleri Yaratmazdım"
Uydurmadır
Hadis Ulemasından;
İmamı Abdul Fettah Ebu Gudde,Acluni,Aliyyul kari,Hacı Ahmet,Kavukcu,Sagani ve Şevkani bu sözün hadis olmadığını söylerler
Bu sözün iki rivayeti vardır Birinde levlake lafzı iki kere kullanılmıştır İkisi de uydurmadır Fevaid-Şevkani-sayfa.326-hadis.no(18 Keşfül hafa-Acluni-cilt.2-sayfa.214-hadis.no.(2124) Lülü-Kavukcu-sayfa.154hadis.no.(452) Masnu-Aliyyul kari-sayfa.150-hadis.no.(255) Mevzuat-Aliyyul kari-sayfa.295-296-hadis.no.(385) Münteka-Hacı Ahmet-sayfa.609-hadis.no(914) Risaletül Mevdua-Sağani-sayfa.7
Buna benzer başka bir rivayette ise.
Adem (as) günahı işlediğinde şöyle der: « Ya Rabbi, Muhammedin
hakkı için beni affetmeni istiyorum » Allah, « Ey Adem onu
yaratmadığım halde Muhammedi nasıl tanıdın » deyince, « Ey Rabbim!
beni elinle yaratıp, ruhundan bana üflediğinde başımı kaldırdım ve arşın
sütunlarında Lâ ilâhe illallâh Muhammedun Resulullâh yazılı olduğunu
gördüm Bildim ki, Sen Kendi ismine en sevgili yaratığını izâfe ettin »
Bunun üzerine Allah; « Doğru söyledin ey Adem! Çünkü o beşer
içerisinde bana en sevgili olanıdır Bana onun hakkı ile dua ettiğinde seni
bağışlarım, eğer Muhammed olmasaydı seni yaratmazdım » der
Uydurmadır
el-Hâkim, Mustedrek (2/615); İbn Asâkir (2/323), el-Beyhâki, Delâil’un-Nübuvve (5/488)
Râvilerinden olan Abdurrahman b Zeyd b Eslem hakkında İbn Hibbân şöyle der:
«Hadis uydurmakla itham olunmuş, Leys, Malik ve İbn Lehi’a üzerine hadisler uydurmuştur
Dolayısıyla imâm ez-Zehebî rivâyet hakkında uydurma ve batıl derken, İbn Hacer el-
Askalânî de ona katılır
Rivâyetin batıllığına delil olan bir yönüde, Adem (as)’ın Nebî (sas)’i, kendi
yaratılışından sonra cennette iken yer yüzüne inmeden bilmesidir Halbuki zayıf,
ancak daha iyi bir senedle gelen başka rivayette:
( Adem (as) Hindistana iner ve yanlızlık hisseder, bunun üzerine Cebrâil inerek;
Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Eşhedu En Lâ İlâhe İllallâh (iki defa), Eşhedu Enne
Muhammeden Resûlullâh (iki defa) deyip ezan okur Adem şöyle der: «Muhammed de
kim»? Cebrâil: «Peygamberlerden son oğlundur» der)İbn Asâkir (1/323/2)
Râvilerinden Ali b Behrâm bilinmemekte, diğer bir râvi olan Muhammed b
Abdullâh b Süleyman aynı şekilde bilinmemektedir
Bir önceki rivâyette Âdem (as) daha cennette iken Peygamber (sas)’i
tanıyordu, bu ikinci rivayette ise, Âdem (as) yer yüzüne indiği halde Muhammed
(sas)’i tanımamıştır
Velhasıl; bu konuya gereken önemi vermediğimiz, gereken dikkati sarfetmediğimiz hepimizin malumu bir durum İşte bu sebeple, hergün bir uydurma hadis aktarıp, uydurma olduğuna dair, büyük muhaddislerimizin görüşlerine yer vereceğiz inşAllah Rabbim hayırlara vesile eylesin şimdiden
Yararlanacağım kaynaklar; Harun Ünal, "Uydurma Hadisler" ; İbn Kayyım el-Cevziyye, "el-Menâru'l-Munîf fi's-Sahîh ve'z-Zaîf" ; Nasuriddin el-Albânî, "Zayıf ve Uydurma Hadisler" ; Abdulfettah Ebû Gudde, "Lemehât min Târihi's-Sünne ve Ulûmi'l-Hadis" ; Prof Dr M Yaşar Kandemir, "Mevzu Hadisler" ; Prof Dr Talât Koçyiğit, "Hadis Usûlu.
[Bu çalışmayı yapan kardeşten bende İNŞALLAH alıntı yaparak ve kendi katkılarımla burda sizlerle paylaşacağım.]
Böyle bir konu başlatarak siteye katılmaya niyet ettim Allah'tan hayırlısını niyaz ederiz.Amacımız Rahman ve Rahim olan Allah'ın rızasıdır.
Hamd Allah'a Salat ve selam Hz Muhammed(s.a.s)'in olsun
.................BİSMİLLAH........................
"Sen Olmasaydın (Sen Olmasaydın) Alemleri Yaratmazdım"
Uydurmadır
Hadis Ulemasından;
İmamı Abdul Fettah Ebu Gudde,Acluni,Aliyyul kari,Hacı Ahmet,Kavukcu,Sagani ve Şevkani bu sözün hadis olmadığını söylerler
Bu sözün iki rivayeti vardır Birinde levlake lafzı iki kere kullanılmıştır İkisi de uydurmadır Fevaid-Şevkani-sayfa.326-hadis.no(18 Keşfül hafa-Acluni-cilt.2-sayfa.214-hadis.no.(2124) Lülü-Kavukcu-sayfa.154hadis.no.(452) Masnu-Aliyyul kari-sayfa.150-hadis.no.(255) Mevzuat-Aliyyul kari-sayfa.295-296-hadis.no.(385) Münteka-Hacı Ahmet-sayfa.609-hadis.no(914) Risaletül Mevdua-Sağani-sayfa.7
Buna benzer başka bir rivayette ise.
Adem (as) günahı işlediğinde şöyle der: « Ya Rabbi, Muhammedin
hakkı için beni affetmeni istiyorum » Allah, « Ey Adem onu
yaratmadığım halde Muhammedi nasıl tanıdın » deyince, « Ey Rabbim!
beni elinle yaratıp, ruhundan bana üflediğinde başımı kaldırdım ve arşın
sütunlarında Lâ ilâhe illallâh Muhammedun Resulullâh yazılı olduğunu
gördüm Bildim ki, Sen Kendi ismine en sevgili yaratığını izâfe ettin »
Bunun üzerine Allah; « Doğru söyledin ey Adem! Çünkü o beşer
içerisinde bana en sevgili olanıdır Bana onun hakkı ile dua ettiğinde seni
bağışlarım, eğer Muhammed olmasaydı seni yaratmazdım » der
Uydurmadır
el-Hâkim, Mustedrek (2/615); İbn Asâkir (2/323), el-Beyhâki, Delâil’un-Nübuvve (5/488)
Râvilerinden olan Abdurrahman b Zeyd b Eslem hakkında İbn Hibbân şöyle der:
«Hadis uydurmakla itham olunmuş, Leys, Malik ve İbn Lehi’a üzerine hadisler uydurmuştur
Dolayısıyla imâm ez-Zehebî rivâyet hakkında uydurma ve batıl derken, İbn Hacer el-
Askalânî de ona katılır
Rivâyetin batıllığına delil olan bir yönüde, Adem (as)’ın Nebî (sas)’i, kendi
yaratılışından sonra cennette iken yer yüzüne inmeden bilmesidir Halbuki zayıf,
ancak daha iyi bir senedle gelen başka rivayette:
( Adem (as) Hindistana iner ve yanlızlık hisseder, bunun üzerine Cebrâil inerek;
Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Eşhedu En Lâ İlâhe İllallâh (iki defa), Eşhedu Enne
Muhammeden Resûlullâh (iki defa) deyip ezan okur Adem şöyle der: «Muhammed de
kim»? Cebrâil: «Peygamberlerden son oğlundur» der)İbn Asâkir (1/323/2)
Râvilerinden Ali b Behrâm bilinmemekte, diğer bir râvi olan Muhammed b
Abdullâh b Süleyman aynı şekilde bilinmemektedir
Bir önceki rivâyette Âdem (as) daha cennette iken Peygamber (sas)’i
tanıyordu, bu ikinci rivayette ise, Âdem (as) yer yüzüne indiği halde Muhammed
(sas)’i tanımamıştır