Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

Gölge

Dost İstersen Allah Yeter

Aldığı Beğeniler
29
Takım
Galatasaray
İstanbul'da medfun velîlerden Merkez Efendi, bir gün sevdiklerine; - Her ne yapacaksanız, Allah için yapın! buyurdu. Hatta İslâma hizmet ederken de niyetiniz halis olsun. Yoksa karşılığını göremezsiniz âhirette. - İslâma hizmet etsek de mi? dediler.
- Evet, buyurdu.
- Hikmeti ne efendim?
- Çünkü cenab-ı Hak kendi dînini fasık ve facir kimselerle de kuvvetlendirir. Onun için İslâma hizmet bile olsa, Allah için yapılmadıkça kıymeti olmaz.
Şöyle devam etti:
- Âhirette kulun İhlâslı ve İhlâssız amelleri ayrılacak. İhlâssız ameller için; Sen bunları kim için yaptınsa, mükâfatını ondan iste! denecektir.

Kalb temiz ise...
Bir gün de sohbetinde;
- Kardeşlerim, mühim olan kalbdir, buyurdu. Yâni kalbin temizliğidir.
- Kalbin temizliği nasıl anlaşılır? dediler.
- Temiz kalb, bir haram karşısında titrer, buyurdu. Eğer titremiyorsa o kalb kararmıştır. Beynindeki bilgiler de vebaldir onun için.
Ve ekledi:
- Hadîs-i şerîfte; Yâ Rabbî! Bana faydası olmayan ilimden sana sığınırım buyuruldu.
Sordular yine:
- Îmanın parlaklığı ne ile ölçülür efendim?
- İcraatındaki hassasiyetle.
- Nasıl yâni?
- Yâni o kimse, konuşurken, alışveriş yaparken, Allahın rızâsını mı düşünüyor, yoksa İnsanların takdîrini mi? Niyet çok mühim.
Şöyle devam etti:
- Hadîs-i şerîfte; Allahü teâlâ sizin şekillerinize ve işlerinize değil, niyetinize, yâni o işi ne için yaptığınıza bakar buyuruldu. Allahü teâlâ, âhirette soracak herkese.
- Ne soracak hocam?
- Nasıl yaptın? değil, Niçin yaptın? diye soracak. Yâni ne niyetle yaptığını soracak. O Niçin? sualinin cevabı mühimdir işte.
Şöyle bitirdi:
- Eğer Allah için yapmışsa çok iyi. Yoksa, hiç kıymeti yok.

FurkanCan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Niyet bir işi Allah rızası için yapmayı kalpten geçirmektir. İhlas ise niyet sağlamlılığı anlamına gelir. Yapılan işler, iyi niyet yani ihlas olduğu zaman Allah katında değerlidir.

Gösteriş için yapılan ibadetlerin, işlerin hiçbir değeri olmadığını Peygamberimiz (sav) şu misalle açıklamıştır:

Kıyamet gününde ilk defa bir şehit hakkında hüküm verilecek ve Allah ona ne yaptığını sorduğunda:
- Senin uğrunda çarpıştım, şehit oldum diyecek.
Fakat Cenab-ı Hak ona:
- Yalan söyledin. Sana cesur adam desinler diye çarpıştın,
buyuracak ve o adam yüzüstü sürüklenerek cehenneme atılacak.
Daha sonra ilim öğrenip öğreten ve Kuran okuyan birisi getirilecek. Ona da ne yaptığı sorulacak.
- İlim öğrendim ve öğrettim. Senin rızan için Kuran okudum, diyecek. Allah Teala ona:
- Yalan söyledin. İlmi sana alim desinler diye öğrendin ve Kuranı da güzel okuyor desinler diye okudun. Nitekim öyle de denildi, buyuracak. O da yüzüstü sürüklenerek cehenneme atılacak.
Sonra da zengin bir adam getirilecek. O da malını Allah rızası için harcadığını söyleyecek. Allah ona da:
- Yalan söyledin. Malını cömert adam desinler diye sarf ettin diyecek ve o da diğerleri gibi cehenneme atılacak

FurkanCan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
kim bir iyilik yapmak isterde yapamazsa Allah bunu yapılmış mükemmel bir iyilik olarak kabul eder; ve kim bir iyilik yapmak ister de onu yaparsa Allah o iyiliği on mislinden başlayıp yedi yüz misliyle hatta kat kat fazlasıyla yazar. Kim bir kötülük yapmak ister de vazgeçerse Allah bunu mükemmel bir iyilik olarak kaydeder; ve kim bir kötülük yapmak ister de onu yaparsa Allah o kötülüğe sadece bir günah yazar

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ORiJiNAL YAZARI : furkan21
kim bir iyilik yapmak isterde yapamazsa ALLAH bunu yapılmış mükemmel bir iyilik olarak kabul eder; ve kim bir iyilik yapmak ister de onu yaparsa ALLAH o iyiliği on mislinden başlayıp yedi yüz misliyle hatta kat kat fazlasıyla yazar. Kim bir kötülük yapmak ister de vazgeçerse ALLAH bunu mükemmel bir iyilik olarak kaydeder; ve kim bir kötülük yapmak ister de onu yaparsa ALLAH o kötülüğe sadece bir günah yazar

evet RABBİMİZ ERHAMÜRRAHİMİN

rahmet edicelerin en büyük rahmet edicisi

DuaM

cici anne :)

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Galatasaray
Hz. Ömer'in (ra) rivayet ettiği niyet konusundaki temel hadislerden birinde Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

Yapılan işler niyetlere göre değerlendirilir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetlere göre alır. Kimin niyeti Allaha ve Resulüne varmak, onlara hicret etmekse eline geçecek sevap da Allaha ve Resulüne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlendirilir.

Bu hadis-i şerifin içerisinde geçen dünyalık ve evleneceği kadın ibaresinin ise şu olay üzerine geçtiği nakledilir:

Sahabelerden biri Ümmü Kays adlı bir hanımla evlenmek ister. Fakat Ümmü Kays Medineye hicret etmeyi düşünmektedir ve kendisiyle evlenmek isteyen sahabeye niyeti ciddiyse Medineye hicret etmeyi ve orada evlenmeyi teklif eder. Hicreti henüz düşünmeyen bu sahabe Ümmü Kays ile evlenebilmek için hicret eder. Bu durumu bilen diğer Ashab ona Muhaciru Ümmül Kays lakabını takarak o zatın hicret sevabı alıp almadığını tartışmaya başlarlar. O nedenle Peygamber efendimiz de bu hadisiyle konuya açıklık getirerek tartışmayı sonlandırır.

Üst Alt