Her şey güzel ahlak içindir…
Ben bu istek âleminde güzel ahlaktan daha iyi bir ehliyet göremedim.
Kimin huyu iyi ise o kimse kurtulmuştur; şişe yürekli, yani görünüşte ahlaklı olan ise kırılıp gitmiştir.
Bilmiş ol ki kötü ahlaklı güzel yüz, bir para etmez.
Eğer yüz hakir ve çirkin olur da ahlakı iyi bulunursa onun ayağı dibinde ol, hizmetinde bulun.
Senin varlığında hangi huy ağır basıyorsa, Kıyamet gününde o şekil üzere dirileceksin.
İnsanda hangi huy galipse ona göre hükmedilir. Mesela bir karışımda altın bakırdan daha fazla ise o altındır.
Sıfatlar ve huylar, kıyamet gününde cihaz gibi sahibine gelecektir.
Kalpte yer eden ve hatırda karar eden her hayal, mahşer gününde bir suret olacaktır.
Kuyumcunun sanatı demirciye, güzel huylunun ahlakı da kötü ahlaklı inkârcıya gitmez.
Kendi huyundan emin isen, onun layığından ne korkuyorsun?
Çok defa kendi huyun yüzünden hasta oldun; fakat çok duygusuz olduğun için hastalığını hissetmedin.
Faziletini göstermekten, küstahlık ve yaptığın ilimle övünmekten ve onu bir gösteri ve üstünlük aracı olarak kullanmaktan vazgeç. İlim ancak kullukta derinleşmek ve insanlara hizmet etmek için kullanılmalıdır.
Güzel ahlak izinde ve talebinde ol da güzel huylularla otur.
Gül yağının gülden nasıl huy edindiğine dikkat et.
Güzel ahlak ve Salih ameli adet edin ki Yüce Allah huzurunda mahcup olmayasın.
Hz. Mevlana
Ben bu istek âleminde güzel ahlaktan daha iyi bir ehliyet göremedim.
Kimin huyu iyi ise o kimse kurtulmuştur; şişe yürekli, yani görünüşte ahlaklı olan ise kırılıp gitmiştir.
Bilmiş ol ki kötü ahlaklı güzel yüz, bir para etmez.
Eğer yüz hakir ve çirkin olur da ahlakı iyi bulunursa onun ayağı dibinde ol, hizmetinde bulun.
Senin varlığında hangi huy ağır basıyorsa, Kıyamet gününde o şekil üzere dirileceksin.
İnsanda hangi huy galipse ona göre hükmedilir. Mesela bir karışımda altın bakırdan daha fazla ise o altındır.
Sıfatlar ve huylar, kıyamet gününde cihaz gibi sahibine gelecektir.
Kalpte yer eden ve hatırda karar eden her hayal, mahşer gününde bir suret olacaktır.
Kuyumcunun sanatı demirciye, güzel huylunun ahlakı da kötü ahlaklı inkârcıya gitmez.
Kendi huyundan emin isen, onun layığından ne korkuyorsun?
Çok defa kendi huyun yüzünden hasta oldun; fakat çok duygusuz olduğun için hastalığını hissetmedin.
Faziletini göstermekten, küstahlık ve yaptığın ilimle övünmekten ve onu bir gösteri ve üstünlük aracı olarak kullanmaktan vazgeç. İlim ancak kullukta derinleşmek ve insanlara hizmet etmek için kullanılmalıdır.
Güzel ahlak izinde ve talebinde ol da güzel huylularla otur.
Gül yağının gülden nasıl huy edindiğine dikkat et.
Güzel ahlak ve Salih ameli adet edin ki Yüce Allah huzurunda mahcup olmayasın.
Hz. Mevlana