Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

alperen98

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
iSRAF

İsraf; sınırı aşmak,aşırı gitmek,ölçüyü kaçırmak ve dengeyi bozmak anlamlarına gelir. İsrafçıya müsrif denir. Kuran da inkarcılara ve tabii düzeni bozanlara da müfrif denilmiştir:

(Salih (a.s) onlara dedi ki)Allahtan korkun ve bana itaat edin. O müsriflerin emrine uymayın. Onlar yeryüzünde bozgunculuk yaparlar ve ıslah etmezler. (26/Şuara,149-151)

H'F *9/H F9E)'DDG D'*-5H-' 31/3

Allahın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız. Yediklerimiz,giydikleimiz,içti imiz su,teneffüs etti imiz hava vs. Şu anda hayatta oluşumuz,sa lıklı oluşumuz, güvenlikte oluşumuz da bir nimettir.

H'4C1HDJ HD' *CA1HF 102/2

· Küfür kelimesi Kuran-ı Kerim de nankörlük anlamında da kullanılır. Kadir kıymet bilmeme, gerçe in üstünü örtme manasında. Şükredin küfretmeyin emri nankörlük etmeyin manasına gelir. Şükür nimeti artırır, nankörlük azaltır. İsraf a bir tür nankörlüktür.

CDH'H41(H HD' *31AH 'F 'DDG D' J-( 'DE-3FJF 31/7

H'D0JF '0' 'FABH' DE J31AH'HDE JB*1HHC'F (JF 0'DC BH'E' 67/25

Onlar harcadıklarında ne israf ederler ne de cimrilik yaparlar. İkisi arasında bir yol tutarlar.

Sıkı elli olma saçıp savuranlardan da olma.Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çekersin.(İsra,29)

Buradaki israf, yiyecek ve eşya kullanımındaki aşırılıklar-dır. Savurganlık ise israfın ileri bir boyutudur.

· İsrafın sebebi,fıtrattaki mala düşkünlük.

· Peygamberimiz (s.a.) de şöyle buyuruyor:

Yiyiniz,içiniz,sadaka veriniz ve giyininiz.Ancak kibirlenmeyin ve israf etmeyin. Şüphesiz Allah, nimetinin eserini kulu üzerinde görmek ister. Buhari,Libas,1;İnb Mace, Libas,23) Kuran da israf kelimesinden başka bezr kelimesi de kullanılıyor bu da israf gibi malı saçıp savurmak anlamındadır. İslam, insan hayatının dengede olmasını istiyor. İnançta,amelde,ahlakta,mal kazanmada ve harcamada, sevmede nefret etmede. Ne aşırılık ne tembellik ve gevşeklik. Ne ifrat ne tefrit.

· Sabit geliri olan bir ailede bir kişi hakkından fazlasını yer ve tüketirse aile bireylerinden biri aç kalır. Toplumda böyledir. Hakkından,kazandı ından fazlasını tüketen biri mutlaka bir başkasını aç bırakmaktadır.

· İnsanlar,üretmeden tüketmek istiyorlar. Türkiyenin geri kalmasının önemli bir sebebi de budur.

Çılgınca bir tüketim, tüketilen nesnenin yeri doldurulmuyor. İnsanlar,çocuklarının hatta torunlarının kaynaklarını tüketiyorlar.

· Bir yerde arz çok talep azsa bolluk olur ama talep çok arz azsa enflasyon olur. İnsanlar repoya para yatırıyor, faizini yiyor. Üretim yoksa ne yiyece iz?

· Reklamlar, vadeli satışlar tüketimi kolaylaştırıyor bazen ucuz diye çok da gerekli olmayan bir şeyi de alabiliyoruz. E er bir şey gerekli de ilse %90 indirimli de verse israftır ve pahalıdır.

· Para ödemeden vadeli alınan mal o an için bedava gibi geliyor,insanın hoşuna gidiyor, vadesi gelince onun acısı çıkıyor. Peygamberimiz(s.a.s) şöyle buyuruyor.
Sizden birinin lokması düşerse,alıp üzerindeki tozu topra ı gidersin ve onu yesin. Onu şeytana bırakmasın. (Müslim,Eşribe,134)

· Fazla bayatlamamış ekme i atmak, ekmek kırıntılarına basmak, ekmekle a ız silmek, hem israf hem de nimete saygısızlık olması dolayısı ile günahtır.

· Sigara da bir tür israftır.

· Modayı takip etme adına giyimde de büyük israflar yapılmaktadır.

· Zamanın faydasız işlerde geçirmek zaman israfı, bedeni lüzumsuz işlerde yormak enerji israfıdır.

· Harcamalarda tutumluluk geçimin yarısıdır.H.Ş

· Alış verişte dikkat edilecek hususlar:

a) İhtiyaçlarınızı önceden belirleyin

b) İhtiyaçsa ve yararlıysa alın,

c) Yeteri kadar alın ve son kullanma tarihine bakın,

d) Karnınız açken, zamanınız darken, yorgun ve uykusuzken ve arkadaş grubuyla giderken alış veriş yapmayı. Zira bu gibi durumlarda çok para harcanıyor.

· İnsana israf olarak canının her çekti ini yemesi yeter. Sanki Yedim Camiinin hikayesi. Keçeci Hayreddin Efendinin İstanbul Fatihteki 18 yy. da İstanbulda Keçeci Hayreddin Efendi canının istedi i aparatif türü yiyecekleri sanki yedim diyerek bir kumbaraya atıyor. Yıllarca böyle para biriktiriyor. Sonunda kumbarayı açtı ında çok parasının oldu unu görüyor ve bununla bir cami yaptırmaya karar veriyor. Bu cami halen İstanbul Fatihte Sanki Yedim Camii adıyla ibadete açık. Hayreddin Efendinin amel defteri de açık.

· Abdest alan bir adamı Peygamberimiz Suyu israf etme diye uyarıyor. Adam Abdestte de israf olurmu ya Resulallah deyince Evet nehirde abdest alırken bile suyu israf etme. Diyor.

1(F'':A1DF'0FH(F' '31'AF' AJ 'E1F'H+(* 'B/'EF' H'F51F'9D 'DBHE 'DC'A1JF 147/3

Allahın günahlarımızı ve işlerimizdeki israfı affeyle. Bizi yolunda kaim kıl ve kafirlere karşı bize yardım eyle."

Üst Alt