Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

FurkanCan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
6
Cumhurbaşkanı Sezer'in müracaatını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanmasını öngören yasa hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal edilen düzenlemenin yürütmesini de durdurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Heyeti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in talebini görüştü. Söz konusu madde, oyçokluğu ile iptal edildi ve iptale ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanıncaya kadar yürütmesi de durduruldu.
Oysa,daha önce kurulan üniversitelerin tamamında süreç bu şekilde işletilmişti. Ancak YÖK, Biz belirleyeceğiz diye diretince, Cumhurbaşkanı Sezer konuyu Anayasa Mahkemesine taşımıştı.
SEZERİN GEREKÇESİ
Sezer, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı iptal başvurusunda gerekçe olarak şu hususları dile getirmişti: Bilimsel özerkliğin, üniversite dışı yönetsel birimlerin ve siyasal erkin karışması olmadan, işleyişini kendisinin yönlendirebilmesini gerekmektedir. Sezer, ayrıca; Yeni kurulan üniversitelerde kurucu rektör adaylarının Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ca belirlenmesinin öngörülmesi, üniversitelerin bilimsel ve yönetsel özerklikleriyle, Yükseköğretim Kurulu'nun Anayasada belirlenen görev ve yetkileriyle bağdaşmamakta, hizmetin gereğine ve kamu yararına uygun düşmemektedir diyerek, yüksek mahkemeden hükümetin işleminin iptal edilmesini talep etmişti. Sezer, iptal isteğinde 1992 yılındaki uygulamaya da üstü kapalı atıf yaparak, Kuşkusuz, kurucu rektör adaylarının belirlenmesinde, önceki yasalarda benzer düzenlemelerin yapılmış olması, bu yasanın hukuka ve Anayasaya uygunluğunu göstermemektedir ifadelerini kullanmıştı.
199DE ANAYASAYA AYKIRILIK YOK MUYDU?
YÖK eski Başkanı Prof. Mehmet Sağlam, yeni kurulan üniversitelere atanacak rektör adaylarının öncekilerde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanı ile Başbakan tarafından belirlenecek olmasına tepki gösteren Sezer ve Teziç ile maddeyi iptal eden Anayasa Mahkemesine şöyle sordu: Aynı Anayasa, aynı uygulama.. 1992de kurulan üniversitelerin rektörlerinin Milli Eğitim Bakanı ile Başbakan tarafından belirlenmesinde Anayasaya aykırılık yoktu da, şimdi mi var?
KENDİSİ GİBİ DÜŞÜNMEDİĞİ İÇİN
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, kararın şaşkınlık verici olduğunu belirterek, İlgili maddenin neresi Anayasaya aykırı anlayamadım. Bence burada Anayasaya aykırılık değil, kişiye göre uygulama var. Kişiye göre, döneme göre yargı kararları veriliyor ülkemizde. Bu da hukuka ve yargı kararlarına karşı milletin güvenini azaltıyor. 1992, 1993 ve 1994 yıllarında üniversitelere kurucu rektörler atanırken çıkarılan yasalar, Anayasaya aykırı olmuyordu da, şimdi mi aykırı oluyor? Bazı çevreler, kendisi gibi düşünmeyen bir partinin yaptığı düzenlemeleri bozmaya çalışıyor dedi. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı da, Gerekçeli kararı görmek lazım, bu maddenin neresi Anayasaya uymuyormuş, gerçekten çok merak ediyorum. Olacak iş değil diye konuştu.

Üst Alt