Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
MÜŞTERİ ŞİKAYETİ..... (Turkiyede boyle bir sikayet nasıl karsılanır
acaba)

Vanilyalı Dondurma Aldığımda Otomobilimi
Çalıştıramıyorum
General Motors şirketinin Pontiac marka otomobil
departmanına gelen bir şikayet mektubu şu satırlardan
oluşuyordu:
"Her akşam yemekten sonra ailecek dondurma yeme
alışkanlığına sahibiz.Fakat bir çok dondurma çeşidi
olduğu için her yemekten sonra ne çeşit
dondurma yiyeceğimize hep karar veririz. Ben de
markete gider alırım.Geçen ay otomobilimi değiştirip
yeni bir pontiac aldım ve o günden beri markete
gidip gelmek benim için sorun olmaya başladı.
Çünkü ne zaman vanilyalı dondurma alsam market
çıkışında otomobilimi çalıştıramıyorum. Fakat başka çeşit bir dondurma aldığımda arabam gayet güzel çalışıyor. Bu sorun size çok saçma bile gelse, benim çok ciddi olduğumu bilmenizi isterim. Vanilyalı dondurma aldığımda arabam çalışmazken, neden başka dondurma aldığımda arabam çalışıyor?" Kolaylıkla buruşturulup atılacak bir şikayet mektubu gibi görünüyor, değil mi? Öyle de olabilirdi. General Motors yetkilileri bu şikayet mektubunu bir kenara atabilirdi, müşterinin sorusuda sonsuza dek yanıtsız kalabilirdi. Ancak General Motors şirketi olayı araştırması için bir mühendisi görevlendirdi. Mühendis, nezih bir muhitte oturan, iyi eğitim almış Pontiac sahibiyle karşılaşınca biraz şaşırmıştı,
böyle bir konuda dalga geçecek birine benzemiyordu. Akşam yemekten sonra
yapılan dondurma alışverişine birlikte çıktılar. Vanilyalı dondurma alıp geri döndüklerinde, gerçekten de otomobil çalışmıyordu. Ertesi akşam çikolatalı dondurma aldılar ve araba çalıştı. Üçüncü akşam sıra çilekli dondurmadaydı ve araba yine çalışıyordu. Son deneme turunda vanilyalı dondurma alındı ve maalesef araba yine çalışmadı. General Motors yetkilisi şaşkındı. Bir mühendis olarak, arabanın vanilyalı dondurmaya alerjisi olduğunu düşünmek pek akıllıca gelmiyordu. Bunun üzerine ziyaretlerine bir süre daha devam etti. Olayın günün hangi saatinde olduğunu, hangi tip benzin kullanıldığını, gidip gelme süresini ve daha pek çok ayrıntıyı incledi. Kısa bir süre içinde de ilk ipucunu elde etti.Vanilyalı dondurma almak diğer çeşitlere oranla çok daha kısa sürüyordu.Çünkü en çok aranılan ürün olan vanilyalı dondurma marketin hemen girişindeki dolapta satılıyordu. Diğer dondurma çeşitleri ise marketin en arka kısmında kurulu bir tezgahtan seçiliyordu. Herhangi değişik bir çeşidi almak bu yüzden çok daha uzun sürüyordu. Şimdi mühendisin karşı karşıya kaldığı soru şuydu? Otomobil neden daha kısa süre içinde geri dönünce çalışmıyordu? Zaman faktörü işin içine girince mühendis sorunun cevabını bulmakta zorlanmadı. Sorun, motor soğuduğunda devreye giren buhar kilidinden kaynaklanıyordu. Bu kilit, normal şartlarda motor durduktan hemen sonra devreye girip çalışıyordu ve çikolatalı yada çilekli dondurma alana dek geçen süre, motorun tekrar çalışması için yeterli soğumaya imkan tanıyordu. Vanilyalı dondurma gecelerinde ise süre çok kısa olduğu için motor soğuyacak vakit bulamıyor ve buhar kilidi devreye girmiyordu.Bu öyküden de anlaşılacağı gibi, komik hatta asılsız gibi görünen bir müşteri şikayeti bir şirketin ürün geliştirmesinde bir veri haline dönüşebiliyor. Müşteri şikayetlerinin değerlendirildiği zamanlarda bir kurum için hediye niteliği taşıdığı bilinir. Bu gerçek öykü, garip bile olsa müşteri sorunlarının ve şikayetlerinin ürün ve hizmet geliştirmeye olan katkısının önemini gösteriyor.

Onur

Geliştirici

Aldığı Beğeniler
4,846
Takım
Galatasaray
Vanilyalı Dondurma Aldığımda Otomobilimi
Çalıştıramıyorum
O zaman oda çalıştırıp öyle alsın alala :D:D
Teşekkürler çok güzel şikayetler :D:D:D

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
yaaa ben bu dondurmala arabanın çalışmasını bağlıyamadım

kaççırdım bir yermi var :p :p :p

silaucan

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
7
ORiJiNAL YAZARI : fzehra
yaaa ben bu dondurmala arabanın çalışmasını bağlıyamadım

kaççırdım bir yermi var :p :p :p

evet ablacığım,açıklayayım,vanilyalı dondurma çok satıldığı için hemen alınabilecek reyondaymış,fakat diğer çeşitleri alabilmek için marketin uzak bölümüne gidiyormuş adam.....Bu aradan geçen zaman arabanın çalışmasını sağlarken, diğer ihtimalde araba çalışmıyormuş.......

yani şikayeti bizler yapsak herhalde deli diye cevap bile vermezler dimi ama :D

mehmet27

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
0
Eline saglik,eger bu sikayet bizde olsaydi ya mektubu hemen atarlar ya adama deli damgasi vururlardi .Ama bak adamlar sabirla arastirmis ve niye oldugunu bulmuslar.Bende tr de iken b i hikaye duymustum ama ne kadar dogru bilmiyom tabi.Mercedesin mühendisi tr ye gitmis sehir yanilmiyorsam malatya olmasi lazim araba yolda kalmis tabi bu o zaman mercedesin yeni diesel modeli arabaya bakilinca her sey normal ne kadar tamirci geldiyse bosa anliyamamislar.sonar bir tanesi demiski falanca adam var yapsa yapsa o yapar adam ickiyi cok icen bi zatmis.Cagirmislar adam bakmis demis tamam arizayi buldum,yaparmisin demisler adam ok sizde tükenmez kalem varmi demis adamlar demis var verin demis ve kenara gecin bakmayin, 2 dakka icinde yapmis megerse yakit sisteminde bi yaymi ne varmis o bozulmus.tabi adami almis Almanyaya firmaya getirmisler diye duydum,ama ne kadar dogru ne kadar yalan orasini Allah bilir

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
çok ilginçti doğrusu..
darısı bizim firmaların başına :]

Üst Alt