Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
İLME VERİLEN KIYMET

Abdullah bin Mübârek hazretlerine sordular:

Eğer Cenâb-ı Hak sana, öleceğin ânı bildirse idi ne ile meşgul olurdun?

İlim ile meşgul olurdum?, der. Peki derler:

İlimden daha üstün bir ibâdet yok mu ki, onunla meşgul olsanız?

Evet. İlimden daha üstün bir ibadet yoktur.,
dedi. Yanındakiler:

İlme çalışmanın her türlü ibâdetten üstün olduğunu ne ile isbât edersiniz?, deyince Hz. Abdullah:

İlim her şeyden üstündür. Çünkü Cenâb-ı Hak Peygamberine her şeyi verdi. Fazlasını istemekle emir buyurmadı. İlim hakkında ise meâlen:

Ey Habibim! De ki: Rabbim benim ilmimi artır.(Tâhâ Sûresi, 114)

Eğer ilimden daha üstün bir şey olsa idi, Allahın Resûlü Muhammed Mustafâ (s.a.v.) Efendimiz onun artmasını istemekle emrolunurdu. Bu îtibârla ben ilimden daha üstün bir amel göremiyorum., cevâbını verdi.

Yine kendisine, Ne zamana kadar ilim ve hadîs öğrenmeye devâm edeceksin? sorusuna:

Bilmiyorum. Kurtuluşun içinde olduğu kelimeyi, henüz bulamadım. Onu bulmaya çalışıyorum. Ölünceye kadar ilim bırakılmaz., dedi.

Ahmed bin Hanbel hazretleri de: Bir insan ilme çalıştığı müddetçe âlimdir. Artık benim bildiğim yeter diyerek ilmi terk eden cahildir. Cahiller ise ölü mesâbesindedir., buyuruyor.

BEYİT:

İlim bir lücce-i bî sâhildir.

Anda âlim geçinen câhildir. (Nabî)

Manası: İlim sahili olmayan bir denizdir.

İlimde âlim geçinen câhildir.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
İLMİ İLE ÂMİL OLMAK

Kişinin özü sözüne uymalıdır. Zîrâ, bir kimsedeki ilim, ancak basîret ehli tarafından anlaşılır. Amel ise, gözle görülen bir hâl olduğu için, insanların dikkatini daha çok çeker. Eğer amel, ilimden ayrılacak olursa o zaman, ilme olan itimât kaybolur.

Bir insan, kendisinin yediği şeye bu zehirdir diyecek olursa, diğer insanlar onunla alay eder ve o şeye hevesleri daha da artarak, derler ki; eğer bu şey tatlı ve güzel bir şey olmasaydı bu kişi böyle söylemezdi. Onun için, kişinin başkalarına öğrettiği şeyi kendisinin de yapması, başkalarına tesir için çok mühimdir. Zîrâ, öğreten kimse bir ağaç, öğrenen de gölge gibidir. Ağaç doğru olmadan gölge doğru olmaz. (Gazâlî, İhya 1/83)

Bu husûsla alâkalı olarak Rabbimiz Kurân-ı Kerîminde meâlen şöyle buyurmaktadır:

Kendinizi unutur da başkalarına mı iyiliği emredersiniz? (Sûre-i Bakara, 44)

Ey îmân edenler, yapmayacağınız şeyleri niçin söylersiniz. Şüphesiz ki bu kötülük cihetinden çok büyüktür.(
Sûre-i Sâf, 2-3)

İyiliğe numûne olan sevâp, kötülüğe numûne olan ise günah kazanır. Nitekim, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: Kim ki iyi bir âdet ortaya koyarsa, o kimse için o iyi âdetin sevâbı ve onu yapanların sevâbı vardır. Kim de kötü bir bidatı çıkartırsa, Allâh ve Rasûlü ondan râzı olmaz ve o bidatı işleyenlerin günahı kadar günah kendisine verilir. (Şârânî, Levâkıhul-Envâr, 658)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) muhtelif hadîs-i şerîflerinde, ilmi ile amel etmeyenlerin âkibetini şöyle beyan buyurmaktadır:

Kıyâmet günü en şiddetli azâbı çekecek olan kimse Allahın verdiği ilimden faydalanmayan kimsedir. (İmâm-ı Rabbânî, Mektubât, 1/33)

İnsanlara hayrı öğretip nefsini unutan kimse lambadaki fitile benzer. Lamba fitili ile insanları aydınlatır. Öte yandan fitili ile nefsini yakmış olur. (Şârânî, 658)

Bir_Katre

RAHMETLE ANIYORUZ DEĞERLİ KARDEŞİM

Aldığı Beğeniler
50
Takım
Galatasaray
Allah razı olsun güzel bir paylaşımdı ellerine yüreğine ve emeğine sağlık...selam ve dua ile Allaha emanet ol...

Necmeddin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
179
Takım
Diğer
yüreğine sağlık ablam..ALLAH razı olsun

RABBİM bizleri ilmi ile amel eden mürşitlerle olmaya,onlarla yaşamayı ve onlarla beraber haşrolmayı nasip etsin

Onur

Geliştirici

Aldığı Beğeniler
4,846
Takım
Galatasaray
Kişinin özü sözüne uymalıdır. Zîrâ, bir kimsedeki ilim, ancak basîret ehli tarafından anlaşılır. Amel ise, gözle görülen bir hâl olduğu için, insanların dikkatini daha çok çeker. Eğer amel, ilimden ayrılacak olursa o zaman, ilme olan itimât kaybolur.
Yüregine saglık ablam..
Allah binlerce razı olsun..

sürmeli

Bir_Katre

Aldığı Beğeniler
26
Takım
Diğer
Allah cc razı olsun...Çok anlamlı paylaşımdı Rabbim okuyup anlayanlardan eylesin amin ecmain...

Üst Alt