Bir gÜn imam;i azam hanefi hz lerini babasi ; bir derenin kenarinda ;
abdest alirken dereden akintiya kapilmis bir elma geldi ve elmayi gÖrÜnce cok cani istedi yemek icin lakin bir kere isirdi ve hemen aklina geldi haram oldugu ;
ve elmanin geldigi yÖne dogru ilerledi ve gitti gitti bir gÜzel yere vrdi :
Varinca bir nur yÜzlÜ insanla tanisti selam verip basladilar sohbete ;
efendim ben derede abdest alirken bÖyle bÖyle oldu elma sizemi ait dedi ;
o; zatta evet dedi ve o zeman ben senin elmandan isirdim ve aklima gelince tÜkÜrdÜm suyu mideme gitti helal ne olur dedi ;
adam bir sartla benim koyunlari otlatirsan belli bir zeman helal ederim der
ve kabul eder ve baslar isine ve biter isi sonra ;
edicenmi biti verdigin mÜhlet der; derki hayir
bir mazuratim daha var der ; buyur der :
Benim sagir kÖr tat kizim var onunla evlenirsen hakkimi helal edicem der ve sahis hemen kabul eder ;
dÜgÜn olur ve dÜnya evine girer hanefi hz lerinin babasi birde ne gÖrsÜn esi benzeri olmayan dÜnya gÜzeli bir kadin ne sagir ne kÖr nede tat yani dilsiz::
Maksat sagir kÖtÜ sÖz etmemis duymamis dilsiz bosa konusmamis giybet ve saire gÖzler ise harama bakmamis onun icin kizin babasi bÖyle ima etmis:
Iste efendim bu anadan ve babadan dogma o mÜbarek insan imam;i azam hanefi hz leridir selam ve saygilar
abdest alirken dereden akintiya kapilmis bir elma geldi ve elmayi gÖrÜnce cok cani istedi yemek icin lakin bir kere isirdi ve hemen aklina geldi haram oldugu ;
ve elmanin geldigi yÖne dogru ilerledi ve gitti gitti bir gÜzel yere vrdi :
Varinca bir nur yÜzlÜ insanla tanisti selam verip basladilar sohbete ;
efendim ben derede abdest alirken bÖyle bÖyle oldu elma sizemi ait dedi ;
o; zatta evet dedi ve o zeman ben senin elmandan isirdim ve aklima gelince tÜkÜrdÜm suyu mideme gitti helal ne olur dedi ;
adam bir sartla benim koyunlari otlatirsan belli bir zeman helal ederim der
ve kabul eder ve baslar isine ve biter isi sonra ;
edicenmi biti verdigin mÜhlet der; derki hayir
bir mazuratim daha var der ; buyur der :
Benim sagir kÖr tat kizim var onunla evlenirsen hakkimi helal edicem der ve sahis hemen kabul eder ;
dÜgÜn olur ve dÜnya evine girer hanefi hz lerinin babasi birde ne gÖrsÜn esi benzeri olmayan dÜnya gÜzeli bir kadin ne sagir ne kÖr nede tat yani dilsiz::
Maksat sagir kÖtÜ sÖz etmemis duymamis dilsiz bosa konusmamis giybet ve saire gÖzler ise harama bakmamis onun icin kizin babasi bÖyle ima etmis:
Iste efendim bu anadan ve babadan dogma o mÜbarek insan imam;i azam hanefi hz leridir selam ve saygilar