Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

*perwerder*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
İslami Olmayan İsimler De iştirilir mi?

--------------------------------------------------------------------------------

Önce çocuklara İslami isim koymak gerekir. Bu her anne-babanın çocu una karşı olan görevlerinden biridir. Ancak çocu a İslami olmayan çirkin bir isim konmuş ise bu sonradan de iştirilebilir. İslam'a uygun olmayan isimleri Allah Resulü de iştirmiştir. Bu, sünnettir. Ancak, Peygamber Efendimiz Müslüman olanların eski adlarını de iştirmelerini, Müslüman olan Arap olmayan insanların da Arapça adlar almalarını emretmemişler verilecek adların manalarının güzel olmasını emir buyurmuşlardır. Bazı adları manaları kötü oldu u için, bazı çok güzel manaları olan adları da kullanırken olumsuz kullanıldı ında kötü manaya gelece i veya sahibi üzerinde kötü tesir bırakaca ı için de iştirmişlerdir.

Hz.Aişe (r.a) validemiz diyorki: "Allah Resulü İslam'a uygun olmayan, çirkin manalı isimleri muhakkak de iştirirdi."

Müslüman, çocu una anlamsız taş, kaya, toprak gibi isimler veya gayr-i müslimlerin isimlerini vermemelidir. E er verdi ise mutlaka de iştirmeli, İslami bir isim koymalı ve bunu çevreye yaymalıdır. Çevresi kendisini o isimle ça ırmalıdır.
Peygamberimizin (s.a.v) De iştirdi i Bazı İsimler

Peygamberimiz hanımlarından ikisinin ilk isimlerini de iştirmiştir. Biri Cüveyriye, di eri Zeynep binti Cahş annemizdir. Her ikisinin ilk isimleri "Berre" idi. ayrıca üvey kızının adı da "Berre" iken onu "Zeynep" olarak de iştirmiştir. Berre manası temizleyicidir. Ancak " O kendi nefsini temizler" diyerek kibir ve gurura sebep olmaması için de iştirmiştir. Zeynep, mücehverler de erli taşlar anlamındadır.
Hazn" (hüzünlü, kederli) ismini, "Sehl" (kolaylık, iyilik) ile.
Hz.Ömer'in kızının adı da isyancı anlamında "Âsiye" idi, Allah Resulü onu (asi isyan eden sad ile yazıldı ında. Ancak sin ile yazılırsa hastabakıcı olur) "Cemile" ile,
Çorak arazi oldu u için, Afira" (otsuz, çorak) ismini, ,"Hadıra" (yeşillik, çimen) ile,
Peygamber Efendimiz, Yesar (kolaylık, bolluk), Rebah (menfaat, fayda), Eflah (kurtuluş, kurtuluşa eren), Necih (dile ine kavuşan) adlarının verilmesinide yasaklamıştır. Bu yasak bu isimlerin kötü hitaplara maruz kalmaması içindir.
Şihab'ı (Şahap, alev, ateş parçası) Hişam ile,

Asram, Âsi, Aziz, Atele (şiddet, sertlik), Şeytan, Hakem, Gurâb (karga) Habbâb, isimlerini de iştirdi.
Harb'i (savaş) Silm (barış) ile,
Muzdaci'ı (yatan) Münbais (kalkan) ile,

Peygamberimiz, bir yılan ismi oldu u için "Hubab" ismini, ateşten bir yalının ismi oldu u için, "Şihab" ismini, Allah'a mahsus oldu u için "Aziz" ismini de iştirmiştir.
Allah Resulü (s.a.v) Buyuruyor

Siz kıyamet günü isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle ça rılacaksınız, öyle ise isimlerinizi güzel koyunuz.
Peygamberlerin isimleriyle isimlenin. Allah'ın çok sevdi i isimler Abdullah, Abdurrâhman'dır. İsimlerin güzeli de Hâris ve Hemmâm isimleridir. En çirkinleri de Harb ve Mürre isimleridir.
Kıyamet günü, Allah'ın en ziyade kızaca ı en kötü kimse, adı Melikü'l-emlâk (Şehinşâh) olan kimsedir. Allah'tan başka Mâlik yoktur.
İsmimi isim olarak koyun, fakat künyemi kendinize künye yapmayın!
Kim benim ismimi almışsa, künyem ile künyelenmesin. Kim de künyem ile künyelenmişse, ismimle isimlenmesin.
Kaynak:
1) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN
2) Ansiklopedik Çocuk İsimleri ve Hastalıkları, Ahmet E ilmez, İpek Yayın
3) Kütüb-i Sitte

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
ELLERİNE SAGLIK KARDEŞİM

YERİ GELMİŞKEN EŞİMİN BAŞINDAN GEÇEN BİR OLAYI BURDA SİZLERLE PAYLAŞAYIM SENE 2002 KAZAKİSTANDAYDIK MALUM ORALARDA DİNİ YAŞANTI ZAYIF OLDUĞU İÇİN SÜREKLİ TÜRKİYEDEN TAKVİYE HOCALAR GELİP ORALARDA HİZMET ETTİRİLİYOR İŞTE GENE BÖYLE BİR HİZMET ANINDA

YAŞLI BİR TEYZE ÇIKIP GELİP ORDA BULUNAN HOCA EFENDİYE ŞU İSTEKTE BULUNUYOR EVLADIM SİZDEN BİR RİCAM OLUCAK BENİM BALAMIN ADINI KULANA EZANI MUHAMMEDİ OKUYARAK DEĞİŞTİRRİMİSİNİZ DEMİŞ..( ORDA ERKEK EVLADINA BALA DİYORLAR )VE HOCA EFENDİLERDE OLUR TEYZECİM GETİR EVLADINI DİYORLAR
TEYZE ELİNDEN TUTMUŞ BİRİNİ GETİRİYOR
GELE GELE 35-40 YAŞLARINDA BİR ADAM GELİYOR ADIDA BORİS RUS HÜKÜMETİ ZAMANINDA ZORLA İSİMLERİ RUSLAŞTIRILMIŞ BİR MÜSLÜMAN KARDEŞİMİZ..

BU OLAY BİZLERİ ÇOK ÜZMÜŞ VE DUYGULANDIRMIŞTI GÜNLERCE ETKİSİNDEN ÇIKAMAMIŞTIK

YANİ KISA SÖZÜN ÖZÜ DEMEKKİ İNSAN NE YAŞTA OLURSA OLSUN EYER İSMİ
DİNİ KISTASLARA UYMUYORSA
İSİM DEGİŞEBİLİYOR ...SELAM VE DUA İLE...

ExELaNcE

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
13
Allah razı olsun kardeşim...

fzehra abla merak ettim şimdi:borisin ismi de işirken kulagına ezan okundu mu? :)

DuaM

cici anne :)

Aldığı Beğeniler
10
Takım
Galatasaray
Orjinal Yazarı ExELaNcE

fzehra abla merak ettim şimdi:borisin ismi de işirken kulagına ezan okundu mu? :)

bende merek ettim..???

perwerder abi konu paylaşımı için Allah razı olsun..

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Orjinal Yazarı ExELaNcE

tabikide hem teyzenin gönlü olsun

hemde sünneti seniyye yerien gelsin diye

kula ına de ilde normal ezanı muhammedi okunarak seslenilmiş

Üst Alt