- Aldığı Beğeniler
- 9
- Takım
- Diğer
Izmir'de Üzüm, Adana'da Pamuk, Ramazan'da Sevap yeti$ir!
Ibadetler kisimlara ayrilir. Parayla yapilan ibadetler; zekat, sadaka, hac gibi. Ilimle yapilan ibadetler; hocalarin, alimlerin yaptigi i$ler gibi. Bir de bedenle yapilan ibadetler vardir; oruc ve sava$ gibi.
Ramazan ayinda tuttugumuz oruc, adeta canimizla, hayatimizla yaptigimiz bir ibadettir. Su varken susuz kalacagiz, mutfak varken ac kalacagiz. Bu susuzluk ve aclik bazen gözümüzü karartacak, ba$imizi döndürecek, fakat oruca devam edecegiz.
I$te tam bu sirada bir ku$, caminin bahcesindeki ce$meden su iciyor; diyorum ki, "cok $ükür, ku$ olmadigim icin oruc tutuyorum". Bir turist lokantaya girmi$ yemek yiyor; diyorum ki, "cok $ükür, Müslüman oldugum icin oruc tutuyorum".
Bana göre oruc, en zor ibadettir. Cünkü Ramazan'da organlarimizin bütünü oruc tutacak. Bediüzzaman, Risale-i Nur'da diyor ki: "Orucun ekmeli (mükemmeli), mide gibi bütün duygulari, gözü, kulagi, kalbi, hayali, fikri gibi cihazat-i insaniyeye dahi bir nevi oruc tutturmaktir." Yani Ramazan'da hayallerimize, fikirlerimize bile oruc tutturacagiz.
Insandan organlari, nefsi cikarirsanız, geriye melek hayati kalir. Yani oruc tutan insan melekle$iyor demektir.
Bir Ramazan'da trafik kazasi oldu. Sürücüler arabadan indi, kavga etmek istediler. Onlardan birisi dedi ki, "ben orucluyum". Öbürü dedi ki, "ben de orucluyum". Her ikisi de sIkilan yumruklarini actilar, ellerini uzattilar, musafaha yaptilar, 'gecmi$ olsun' diyerek arabalarina döndüler. Bu, melek hayatidir. Cünkü melekler kavga etmez.
Oruc, insani maddi hayattan manevi hayata dogru ceker. Ruh, bedene hakim olur. Oruc, nefsi mutlaka ya zayiflatir yahut öldürür.
Hadis-i $erifte mealen buyuruluyor ki, "ölmeden evvel ölünüz". Yani günahli hayatta ölün, sevapli hayatta dirilin. I$te Ramazan budur.
Ramazan geliyorsa, hemen bir ilmihal almali, oruc bahsini okumali. Bazi insanlar öyle manasiz sorular soruyor ki, hayret ediyorum. Karde$im bunlar kitapta yazili. Ibadetler bizi kitaplara döndürmeli.
Bana göre Izmir'de üzüm, Adana'da Pamuk, Ramazan'da sevap yeti$ir!
Almanya'da Müslümanlara konferans verirken dedim ki, "Hans'a itaat ettiginiz kadar Allah'a itaat etseniz evliya olursunuz." Adamlar hüngür hüngür agladi. Evet, dediler, biz Alman müdürlere öyle itaat ediyoruz ki, Allah'a o kadar itaat ettigimizi iddia edemeyiz.
Felsefede bir $ey vardir; meyvenin tadı anlatilamaz. Yersen anlarsin. Ayni $ekilde Ramazan'i anlatmak da mümkün degil. Ramazan'i ya$ayan tadini anlar.
Yillar önce rahmetli Mehmet Zahid Kotku hazretleriyle Iskenderpa$a'da iftar yapmi$tik. Iftarda yemek olarak sadece zeytin ve ekmek vardi! $imdiki iftarlar rayindan cikti. Ziyafet vereceksek fakire verelim, zengin ziyafeti ne yapsin? Hanima dedim ki, "Hanim, eger iftar vermek istiyorsan, iki ce$it yemek yap götür ögrencilere ver. Cocuklar yemek buluyor, bulamiyor…" I$te oldu ziyafet.
Beni iftara cagiranlara da diyorum ki; "beni cagirmayin; fakirleri, ögrencileri iftara cagirin. Benim evimde yemek var."
Hekimoglu Ismail