Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Sigara İle İlgili İstatistikler..

Türkiye'de Sigara Tüketimi

1990-1995 YILLARI

İki yabancı markalı sigara fabrikası faaliyete geçti. Açılışında bütün devlet erkanı oradaydı. Bütün billboardlar, gazeteler, dergiler, satış noktaları neredeyse her yer sigara reklamı ile donatıldı. Bine varan araç, on bini aşan personelle da ıtım a ı kuruldu. Tüketimi körüklemek için bedava sigaralar da ıtıldı.Başta bayiler olmak üzere her yere promosyonlar ya dırıldı. Tıp fakültesi mezuniyet balosunu Marlboro düzenledi. Üniversitelerin özel günlerinin de işmez sponsoru sigara idi. Camel Trophy - Marlboro Adventure gibi organizasyonlar sürekli gündemde tutuldu. Bir çok gazeteci- televizyoncu tanıtım için başta Amerika olmak üzere seyahatlere götürüldü. Çıkarılmak istenen kanun veto edildi, sonra gündeme bile alınmayıp, bir dönem görüşülemeden kadük oldu.

Patlama Yapan Sigara Tüketimi

* 1993 yılında yıllık tüketim 4.7 milyar paket / 22 Trilyon TL
* 1994 yılında yıllık tüketim 5.4 milyar paket / 61 Trilyon TL
* 1995 yılında yıllık tüketim 5.7 milyar paket / 95 Trilyon TL

Sosyal Sonuçlar

* 5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı.
* Sigara içme yaşı 11lere indi.
* Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti.
* Sigara içmek do al bir davranış oldu. Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız.
* Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu.

SİGARA ÜLKEMİZİN 1 NUMARALI SORUNUDUR !!!

Türkiye'de Sigaradan Ölümler

Peki sigaradan daha öncelikli sorun var mı? Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız. Şüphesiz ölçümüz insan hayatı ve sa lı ına verdi i zarar ölçü olarak alındı ında: Hiçbir şey, sigara kadar ülkemizde insanlarımıza zarar vermemektedir. Ölçümüz insan hayatıdır.

Her yıl ülkemizde 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz e er önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250.000'e çıkacak.

Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında kılı kıpırdamayanlar var. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor?

Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor.
Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor
Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sa kalmıyor.

Sigarayı Daha Başka Nasıl Tanıyabiliriz?
Ülkemizde en çok ölüme sebep veren di er toplumsal sorunlarla karşılaştıracak olursak, sigarayı daha iyi tanıyabiliriz. Ülkemizde sonucu ölüm olan toplumsal belli başlı di er sorunlarla karşılaştırılacak olunursa :

Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın
Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın
Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.

Sigaranın yol açtı ı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.
SİGARA SADECE ÜLKEMİZİN SORUNU DEĞİLDİR..

Dünyada Sigaradan Ölümler

Dünya Sa lık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sa lık sorunun sigara oldu unu ilan etmiştir.
Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. E er, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.

fzehra

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1,490
Yeni Hayatınıza Hoş geldiniz!!..
--------------------------------------------------------------------------------

En sevdi iniz koltu a oturun, rahatlayın, bir çay ya da kahve için. Bir sigara yakın. Arkanıza yaslanın ve rahatlayın. Dumanı içinize çekin, dışarı verin. Keyfini çıkarın. Üzülmeyin nasıl olsa, sigarayı yarın bırakacaksınız, ya da öbür gün, ya da öbür hafta, belki öbür ay ... Bu tamamen size ba lı, bunu sizin için bir başkası yapamaz. Kendi kendinize yapmak zorundasınız. Herkes kendi kararını kendisi vermek zorunda, herkesin ba ımlılık durumu farklı. Ancak, her sigara tiryakisinin akci erleri aynı karanlık görünüşe sahip ve vücutları acı içinde.

Sigara içen herkes onun zararlarını biliyor. Tüm tavsiyeleri, uyarıları duyuyor, hatta her pakete baktı ında onun sa lık için zararlı oldu unu okuyor. Sigaranın zararları ile ilgili kampanyaları istemese de fark ediyor. Ancak bunların hiç biri yeterli olmuyor. Üstelik, halka açık yerlerde, kapalı mekanlarda, devlet dairelerinde ve pek çok iş yerindeki sigara yasakları da tiryakilerin günlük sigara tüketimini azaltmıyor. Çünkü, onlar her zaman bir yolunu bulup istedikleri kadar sigara içiyorlar.

Kısacası, e er bir kişi sigarayı bırakmaya hazır ya da kesin kararlı de ilse, sigara içmek için geçerli bir sebep ve uygun bir mekân mutlaka yaratıyor. Sigarayı bırakamamış tüm tiryakiler bilir bunu. Bazen de sigarayı bırakmak isteyen bir tiryaki, bir gün hiç içmedikten sonra, "bütün gün dayandım, artık bir sigara içebilirim" der ve her şey yeniden başlar. Sigaraya yeniden başlamak için "çok gerildim, çok stres altındayım, bir sigaraya ihtiyacım var" gibi bahaneler de ileri sürülür. "Birkaç sigaradan ne olur" düşüncesi de bu konuda çok etkilidir.

Sigarayı bırakmak için, ilk önce karar vermelisiniz. GERÇEKTEN! Bu kararı kesin olarak verdiyseniz, sigarayı hayatınızdan sonsuza dek çıkarabilirsiniz.

Alışkanlı ınız ya da ondan nasıl kurtulaca ınız konusunda ne yazık ki bir genelleme yapmak pek mümkün de il. Sizin sigara içme sebepleriniz yada sigara tüketiminiz bir başkasınınkiyle aynı de ildir. Örne in, bir tiryaki hep aynı markayı hiç de iştirmeden içebilir, bir başkası ise sürekli de işik markaları kullanabilir. Ne zaman içti iniz, nasıl içti iniz, nerede içti iniz ve ne kadar içti iniz tamamen size özeldir.

Sigara içilmemesi gereken bir durumda, bir tiryaki uzun süre çok da fazla çaba göstermeden dayanabilir, bir başkası bu duruma hiç tahammül edemeyerek, kendisine hemen sigara içecek bir ortam yaratabilir. Bunun genel bir kuralı yoktur.

Herkesin kendi kişili i, metabolizması ve tercihleri vardır. Bir başkası bir di erine müdahale edemez ya da kimse kimseye benzemez. Dolayısıyla, sigarayı bırakma kararı da tamamen kişiseldir.

Ancak şunu unutmamalısınız ki; bu kararı verdi inizde kârlı çıkacak olan sizsiniz, böylece sa lıklı ve daha rahat bir hayata ulaşaca ınızı bilin. Biz bu web sitesinde size, sigaranın tüm yüzlerini, devasa paralar dönen ve sizin sa lı ınız pahasına zengin olan bir endüstriyi, ayrıca bu kötü alışkanlıktan kurtulabilmeniz için neler yapabilece inizi sunduk. Sigarasız bir hayat yada Sa lıksız bir hayat.. Tercihi yine siz karar yapacaksınız. Ayrıca iradenizi güçlendirmek için ve hayat tarzınızı oldu u gibi de iştirecek olan bu kararı verirken yardımcı olacak önerilerde bulunduk. Yeni hayatınıza HOŞ GELDİNİZ!

PasHa

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
Bizde İciyoz bea ;)

Resmen Ölümümü Bekliyorumm..

Eger Benden Haber Alamassanız Ardımdan Yasin gönderirisiniz deilmi.

yasemin

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
4
Ne yasini hiç bekleme pasha cı ım =)
Baksana daha şimdiden dışlamayı düşünüyorlar =)öldükten sonra ohoooooooo anında unutur bu uyuz arkadaşlar bizi ;(
beyler ,ve kızlar bizim halimiz gözler önünde bakın bu yüzden FZEHRAnın yazdıklarını pür dikkat okuyun ve ona göre kendinize iyi davranın =)
Pasha ile benim ahım gitmiş vahım kalmış,başınızı sakın bu illete sokmayın emi?
Sigarasız mutlu huzurlu,ve sa lıklı yıllar dua"sıyla.....

konyali-kiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
ALLAHA COK SÜKÜR BEN ICMIYORUM, BABAMDA VE ANNEMDE ICMIYOR EVDE ICEN KIMSE YOK
AMA OKULDA ARKADASLARIM ACAYIP ICIYO BEN RAHATSIZ OLDUGUMU SÖYLÜYORUM BANA AMMA SIKICISIN DIYORLAR VE BANA UZATIYROLAR SIGARAYI. BEN RED EDIYORUM SONRA BIR KEREDEN NE OLUR DIYORLAR
ALLAHIMA BIN SÜKÜR SIGARYI AGZIMA BIR KERE BILE SÜRMEDIM AMA MALUM DUMANI HEP BURNUMDA AMCAM SABAH OKULA GÖTÜRÜR YANIMDA ICER, OKULA GELIRIM ARKADASLAR ICER. YAW NE HAKKINIZ VAR BENI ZEHIRLEMEYE

NOT: Bu arada cok önemli uzun süre sigara icenlerin burnundaki nefes yeri tikaniyormus ve böylece gusül abdesti olmuyor, yani suyu burnumuza tam cekemiyoruz
eee gusül abdestsizde müslüman olunmaz.
ALLAH KORUSUN SIGARA ICENLERIN COGU GUSÜLSÜZ ÖBÜR DÜNYAYA GIDECEK BU HIC IYI DEGIL
BELKI BU SIZI KORKUTURDA BIRAKIRSINIZ SU SIGARA DENEN ZEHIRI

huzurumsun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
kardeşlerim sigara günümüzün hatta dünümüzün hatta çagımızın hastalıgı okadar üzgünümki böyle önemli bir konu bile şaka şamatayla süslenmiş hani içmeyenede içerecek cisten olmuş diyim ...

walla ilk önce kulaktan duyma, dogrulugu tartışılır ama güvendigim bir kişiden duydum bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

sigara içiçileriii !!! belli bir dönem sonra burun deliklerinin yukarısındaki bölüm sigara dumanının oluşturdugu bir tabaka ile kaplanıyor ve yılların verdigi birikim sonrası o tabaka sertleşip su geçirmyecek hale geliyor ve gusul abdesttinin kabul olması şartlarını kapsayan kısımı kapatıyor ve abdesttin gerçekleşmeme olasılıgını doguruyor.

bilmem ne kadar ilgilendirir bu durum sizi

bence araştırmaya deger sizcede degermi ??????

konyali-kiz

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
8
Orjinal Yazarı huzurumsun
kardeşlerim sigara günümüzün hatta dünümüzün hatta çagımızın hastalıgı okadar üzgünümki böyle önemli bir konu bile şaka şamatayla süslenmiş hani içmeyenede içerecek cisten olmuş diyim ...

walla ilk önce kulaktan duyma, dogrulugu tartışılır ama güvendigim bir kişiden duydum bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

sigara içiçileriii !!! belli bir dönem sonra burun deliklerinin yukarısındaki bölüm sigara dumanının oluşturdugu bir tabaka ile kaplanıyor ve yılların verdigi birikim sonrası o tabaka sertleşip su geçirmyecek hale geliyor ve gusul abdesttinin kabul olması şartlarını kapsayan kısımı kapatıyor ve abdesttin gerçekleşmeme olasılıgını doguruyor.

bilmem ne kadar ilgilendirir bu durum sizi

bence araştırmaya deger sizcede degermi ??????
BENIM YAZDIGIMI OKUMADIGIN BELLI OLUYOR HUZURUMSUN KARDES :D :D
BEN YUKARDA BU KONUYA DEGINMISTIM AMA SEN DAHA DETAYLI ANLATMISSIN ALLAH RAZI OLSUN

huzurumsun

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
1
ben bu yazıyı yazarken senin yazın yoktu ama ben geçikmeli onayladıgım için seninkinden sonra yayınlandı önemli olan bu degil zaten önemli olan gerekli bilgilerin gerekli yerlere ulaşmasıdır.

+ bunun kendilerine zarar veridigi kadar pasif içici olan bizlerede zarar vermesi hatta kendilerinden daha çok zarara ugramamız beni sigaraya karşı iyice nefretvari bir hale getirdi

etrafımda okadar sigara içen varki evlenmeden önce annemin yogun içtigi sigara evlendim eşimin ve kayınbabamın içtigi sigaralar beni hayatımdan bezdirdi bütün çabama çabalamama ragmen bir degişiklik gözlemleyemedim ...

içen içiyor her şeyi göze alıp içiyor insanı çileden çıkaranda bu ya herşey göze alınıyor

*perwerder*

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
2
Orjinal Yazarı Günes
Orjinal Yazarı *perwerder*
emanete hıyanet olmasın bence....hele hele maddi durumu iyi olmayanlar için......o parayla evine çocuuna bişeyler alsa çok çok daha faydalı olur.... :)

haklisin perwerder kardes...babama hep öyle derdim biraksin diye ama sükür sonunda birakti.30 yil sürdü ama neyseki dahada gec olabilirdi...Rabbim nefsimizden uzak tutsun... :)
ne mutlu size .... aminn.

Bayram

LA İLAHE İLALLAH

Aldığı Beğeniler
51
Takım
Galatasaray
Allaha şükür sigara yı bırakalı aylar oldu inşallah bi dahada oo mereti içmeyecem.

Neydi o sabahları bogazda oluşan şeyler ondan nefret ettim bi dahada içmeyecem.:)

PARASINI EL ALIR DUMANI NI YEL ALIR.ZEHİRİDE SANA KALIR derler bizim burada

Tanıdıkların çoguda bana sigara sana yakışmıyo derlerdi biraz da onların sözleri beni bırakma ma yan etkisi oldu

şükürler olsun bıraktım.
:)

Üst Alt