Yeniden Doğuş

• 》》 Biraz mavi , biraz telaş , biraz bahar , biraz sessizlik ,biraz deniz kokusu, biraz huzur , bir parça turuncu ♧ Hoşgeldin Yaz ♧

YaMusaB

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
5
Türkiyede kadınların bilgisayar kulllanma oranının düşük olmasının nedeni, "teknoloji korkusu, kız çocukları ve kadınlarda matematik ve teknik işlerle u raşmama". Bilgisayardan ürken kadınlar için geliştirilen formül ise gündelik yaşamla birebir aynı: "Power Point" için "resim defteri", "Excel" için "matematik defteri", "klasör" için "giysi dolabı" ve "çekmeceler", "hard disc" için "dolap".

Kadın Adayları Destekleme Derne i (KADER)in 2004 yılında başlattı ı "Haydi kadınlar bilgisayar başına" kampanyası sonucu hazırlanan rapora göre, kadınların bilgisayara "dokunma" korkularını kırmaya yönelik olarak, insan bedenin anatomik özelliklerini açıklar gibi bilgisayarın parçaları tanıtıldı.
Raporda, "vergi iadesinde, ev bütçesinin kontrolünde Excel kullanılır", "masaüstü nedir?", "bir işi yapmak için masaüstünde neler olmalıdır?" gibi kadınların bilgisayar kullanımını kolaylaştırıcı çeşitli yazılımların kullanım amaçlarının gündelik yaşamda ne gibi işlevler göreceklerine gönderme yapılarak açıklandı ı kaydedildi.

BİLGİSAYARI KENDİSİNE GÜVEN İÇİN ÖĞRENİYOR
Raporda yer alan bilgilere göre, kadınların bilgisayar kullanımını "kendine güven kazanmak", "kendi işini kurmayı arzu etmek" "zamanını televizyonda magazin programı izlemekle geçirmemek için" ö renmek istedi i belirtildi.
Ortado u Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde verilen e itime başvuran 41 kadının genel olarak alt-orta ve orta gelir grubuna mensup oldu unun belirtildi i raporda, 30-35 yaş ile 40-45 yaş arasında olan bu kursiyer kadınların ço unlu unun lise mezunu oldu u kaydedildi. Lise mezunu olanların 20, üniversite mezunu olanların 14, ortaokul mezunlarının 2 ve ilkokul mezunlarının sayısı 5 kişi olarak tespit edildi.

EN ÇOK TALEP EV KADINLARINDAN GELDİ
Raporda, bilgisayar ve bilgisayar a ları kullanımına yönelik kursa başvuran kadın kursiyerlerin e itim düzeylerinin artmasıyla, çevre işlerde emek pazarına dahil olma olasılı ının da arttı ına de inildi. E itim programına başvuran 41 kadından 28'inin mesle ini "ev hanımı" olarak tanımlarken 11'inin "emekli" olarak tanımladı ının kaydedildi i raporda, bu kadınlardan sadece ikisinin aktif olarak çalışma yaşamına dahil olanlardan oldu u belirtildi.

EVDEKİ BİLGİSAYAR ERKEĞİNDİR
Ankara'daki e itime başvuran kadınların e itim öncesinde bilgisayar kullanıp kullanmadıkları ile ilgili verilere bakıldı ında ise, 41 kadın kursiyerden 12'sinin e itim öncesi bilgisayar kullanma tecrübesine sahip oldu u görüldü.
Okur-yazarı olmayan 29 kadından 19'nun evinde bilgisayar bulundu u ancak evdeki kişisel bilgisayarların babaların ya da ço unlukla erkek çocukların kullanımında oldu u belirtildi.

Bilgisayarın, ev içinde video player, cd player, dvd player gibi "kahverengi eşya" grubunda de erlendirildi i ve bu nedenle kullanımının evin erkeklerine aitmiş gibi görüldü ü ve Türkiye'de aile içinde bilgisayar kullanımının özellikle çocukların e itimi ve gelece i düşünülerek yaygınlaştı ına dikkat çekildi.
Öte yandan, çocukların kullanımına yönelik bilgisayar satın alma kararının ailenin daha iyi gelecek tahayyülü ve sınıfsal hareket istemi ile yakından ilgili oldu u vurgulandı.

TebessüM

YD Üyesi

Aldığı Beğeniler
9
Ya aslında do ru kadınlar hepsi de il ama büyük bir çogunlu u bilgisayar kullanmasını bilmiyor büyük eksiklik olmasada bilinmesinde her zaman fayda vardır diye düşünüyorum
O yüzden bir kampanya yapılsın her kadına son model bir bilgisayar hediye edilsin
kadınlar cahil kalmasın ;)
nasıl fikir sizce ?(

Allaha emanet olun

Üst Alt